L''entrenador virtual' o un fracàs més i 250.000 euros menys de la iniciativa ACTUA

Comentaris

L\'\'entrenador virtual\' o un fracàs més i 250.000 euros menys de la iniciativa ACTUA
L\'\'entrenador virtual\' o un fracàs més i 250.000 euros menys de la iniciativa ACTUA

Havia de ser un de tants ‘projectes estrella’ de l’obertura econòmica. Un model d’inversió estrangera. Una proposta que havia d’aportar valor afegit. De fet, 1d3a, que així es diu l’empresa en qüestió, va ser presentada a finals del 2012 a bombo i plateret. Innovació al poder. Un programari informàtic que convertia l’ordinador en una mena d’entrenador esportiu. Com no podia ser d’una altra manera, la iniciativa ACTUA va apadrinar l’aterratge de l’empresa al Principat, que havia de servir de base per a la internacionalització de la firma que, suposadament, treballava amb el Barça, amb l’Espanyol i amb clubs de primer nivell. Quatre anys llargs després l’únic rastre que queda és el deute de més de 225.000 euros en crèdits preferents que l’administració andorrana va concedir a Jordi Urquijo i Jesús de Pablos, els dos promotors de la societat, i que mai més no han tornat. L’enèsim projecte fallit d’aquesta obsessió per projectar-se al món sense tenir ben lligades les coses.

1d3a, amb centres logístics a Cornellà i, en menor mesura, a Londres, i amb una suposada seu virtual també als Estats Units va fer una ‘luxosa’ presentació al Principat l’octubre del 2012. Amb el cap de projectes estratègics i avui secretari d’Estat de Diversificació Econòmica, Josep Maria Missé, com a padrí, De Pablos va exposar el seu producte. La seva empresa. Amb tota a sala de premsa d’un edifici administratiu al seu servei. Primer, presentació per a la premsa. Després, exposició del projecte a diversos tècnics esportius del país -amb el tècnic de l’avui MoraBanc, Joan Peñarroya, i el seleccionador de futbol, Koldo Álvarez, al capdavant- amb el llavors secretari d’Estat d’Esports, Jordi Cerqueda, com a introductor.

El programari informàtic que creaven i desenvolupaven analitzava el comportament de les persones i en predeia la seva actuació. Malgrat que De Pablos i Urquijo s’havien centrat en el comportament esportiu -i, així, per exemple, analitzant la manera de fer d’una persona es podia més o menys intuir, per exemple, cap a on llançaria un penal-, la tecnologia desenvolupada per 1d3a també seria aplicable a altres camps. A la salut o a la política, segons que es va esmentar en aquell moment. També es va explicar que compartirien espai amb la Universitat de la Salle, a la Massana, repetint així una experiència ja duta a terme a Catalunya. I que malgrat que pensaven arrencar amb tres persones, estaven segurs que a l’estiu del 2013 ja tindrien una plantilla d’una quinzena de persones. ¿N’han sentit a dir res més?

El promotor d’1d3a, que tenia llavors com a programari estrella un producte anomenat Er1c, va explicar també que els interessava Andorra perquè era un lloc on molts equips esportius venien a fer la seva pretemporada, un bon moment per presentar-los el projecte informàtic, l’entrenador digital, ja que durant la temporada els equips, els clubs, ja no estaven per orgues donat que es concentraven en la competició pròpiament dita. Sense deixar les seves seus a tocar de Barcelona o a Londres, a la Massana hi havien d’establir-hi la seva vessant de vendes i d’internacionalització. 

Monitor Group

L’arribada d’1d3a al Principat no només era una iniciativa d’ACTUA, era també una part de l’èxit pescaire de la firma americana Monitor Group, que va assessorar el Govern en la implementació de l’obertura econòmica. Aquell octubre, De Pablos explicava que es tenia tota la documentació molt avançada per formalitzar l’empresa al Principat. I, efectivament, 1d3a SL es va constituir el 12 de desembre del 2012. El 12 del 12 del 12, vaja. Amb Urquijo i De Pablos com a administradors solidaris i un capital social de poc més de 80.000 euros que malgrat deure’n, la societat, més de 200.000 a dia d’avui no estan subjectes a cap tipus d’embargament, segons les dades que figuren al registre de societats, que també contemplen que la societat estava radicada a l’avinguda del Través de la Massana. És clar, on la seu de la Salle, com De Pablos va explicar durant la presentació de l’empresa.

Pocs mesos després de la constitució de la societat, i en el marc del programa de microcrèdits destinat al finançament privilegiat d’empreses o negocis de nova creació establerts al país, 1d3a SL rebia un préstec d’un quart de milió d’euros. Mai més se’n va sentir parlar. A Espanya, això sí, el 2014 la firma treia pit. Sense que enlloc hi aparegués Andorra per res. Els impulsors del projecte explicaven a mitjans catalans que durant el 2013 havien facturat 240.000 euros. I que esperaven en pocs exercicis arribar a 900.000 euros. Va ser aquell 2013 quan van rebre el préstec de l’administració andorrana. Una administració que no fa pas massa mesos havia d’executar, com ho ha hagut de fer en altres casos, els avals pels préstecs concedits i no retornats. En el cas d’1d3a es van dictar dues resolucions d’execució per impagament de poc més de 112.000 euros cadascuna. En conjunt, per tant, s’executaven 224.510,51 euros de capital més 426,11 euros més d’interessos.

I de l’entrenador digital no se n’ha sabut res més. I això que es dedicava a preveure, a predir, comportaments de les persones. Segurament, el programari li hauria anat molt bé al Govern, a ACTUA, per predir que De Pablos i Urquijo acabarien no tornant el préstec que van percebre. Molt bombo i plateret però res més. Com tantes i tantes iniciatives presentades com si fossin descobriments d’Amèrica i que han acabat en un calaix d’impagats. I els diners que en alguna butxaca han anat a parar. Això és ben segur.

Comentaris

Trending