L’empresari investigat per tràfic de persones reclutava treballadors a través d’una oficina que tenia muntada a Colòmbia

El cas protagonitzat per un empresari del món de la pastisseria i la restauració amb seu a la Massana ha estat posat en coneixement de les autoritats judicials

Imatge d'un dels establiments que l'empresari investigat té a la Massana.
Imatge d'un dels establiments que l'empresari investigat té a la Massana.

L’empresari del sector de la pastisseria que la Justícia ja està investigant per tràfic de persones i explotació laboral tenia muntat un despatx en una ciutat colombiana des d’on reclutava el personal que després feia treballar fins a l’extenuació en els locals que té a la Massana i Escaldes. Per tenir més collades les persones que pretenien complir el seu ‘somni europeu’ l’empresa-esquer els feia signar un pagarés amb què s’assegurava cobrar les despeses de passatge i tramitació de paperassa si un cop a Andorra renunciaven a la feina abans d’hora.

El ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, ha confirmat allò que l’Altaveu ja havia explicat, que la policia a través de l’àrea d’Immigració i el departament de Treball estan duent a terme una exhaustiva investigació arran de les anomalies detectades en un comerç amb seu central a la Massana i dedicat a la pastisseria i la restauració. Espot ha anunciat, a més, que els “indicis d’explotació laboral i tràfic de persones” s’han posat en coneixement dels organismes judicials -Batllia i fiscalia- perquè facin les seves indagacions i actuïn en conseqüència. Ara per ara, l’empresari en qüestió, un home d’una quarantena d’anys establert al Principat des del 2009 provinent d’Ibi (Alacant) i amb formació de pastisser no hauria estat detingut, però hi cap la possibilitat.

El titular d’Interior ha ressaltat que és la primera vegada que hi ha evidències d’un fet com aquest i ha recordat també que recentment es van modificar normatives per sancionar conductes d’explotació laboral i tràfic de persones malgrat que no es pensés que el marc legal s’hagués d’aplicar amb tanta celeritat. Però s’aplicarà. Espot ha explicat també en un primer moment, en la compareixença pública habitual posterior a la reunió del consell de ministres, que si es confirmessin els indicis de tràfic d’éssers humans per a la seva explotació, les víctimes d’aquestes pràctiques serien degudament protegides. Tot i mostrar-se molt prudent en les seves manifestacions, tot deixant clar que la investigació es trobava en una fase "molt embrionària", les explicacions inicials del titular d'Interior contradeien la realitat, ja que en els casos corroborats per l’Altaveu no hi havia res a protegir -la majoria de les persones que es van trobar divendres enmig de la inspecció immigratòria ja han deixat el país- i a més s'hauria convidat els afectats gairebé, justament, a abandonar el Principat.

Amb posterioritat, Espot hauria modificat el seu discurs i hauria assegurat que no només no hi ha indicis de tràfic d'éssers humans si no que aquesta infracció s'hauria descartat en constatar-se que les condicions de l'allotjament dels treballadors eren correctes i, també, que el transport dels empleats s'havia fet degudament, situació que topa amb la realitat exposada pels afectats. No obstant això, el ministre ha reiterat que hi ha elements per pensar en una contractació il·legal i una hipotètica explotació laboral i que per això hi ha els expedients administratius en curs. També la via judicial farà el seu curs i pot reprendre qualsevol situació.

Com a part del compromís per accedir a la feina que s’oferia al Principat, els interessats havien de signar un pagarés per garantir el pagament de les despeses del viatge

La investigació, com també ha recordat Espot, es troba encara en una fase molt incipient. Però els elements que van apareixent, i alguns dels quals ha pogut corroborar aquest mitjà, són especialment greus i anirien en la línia de provar la situació d’explotació i gairebé d’esclavatge a què estaven sotmesos una bona part dels treballadors que l’empresari espanyol empleava en el seu obrador i cafeteries, arribant a treballar en alguns casos fins a vint hores diàries, controlant-los amb videovigilància i tenint-los de forma irregular davant de l’administració. En alguns casos, l’empresari era conscient d’haver rebut la denegació de la sol·licitud del permís de treball sobre alguna de les persones que havia fet venir de Colòmbia però això no treia que el tingués hores i hores ens els establiments.

L’empresari, que tindria conductes personals d’allò més anormals més enllà ja del tracte degradant que oferia als treballadors, amb maltractes psicològics i fins i tot en alguns casos físics, segons alguns testimonis, hauria fins i tot muntat una mena d’oficina a la ciutat de Tuluá, a la vall del Cauca colombiana, des d’on reclutava personal a través d’una empleada que també hauria resultat suposadament enganyada. I que seria un de les tres persones colombianes que la policia va identificar divendres en la inspecció que va fer arran d’una denúncia anònima. S’usaven contactes personals i les xarxes socials per atraure interessats en ‘l’oportunitat’ laboral.

L’oficina en qüestió estava constantment buscant forners, pastissers o cuiners que volguessin iniciar una vida nova a Europa, a Andorra. I els oferia un salari de 1.200 euros com a mínim, per dotze hores de treball diari amb un dia de descans intersetmanal. Aquestes condicions, però, no no només no s’arribaven a complir si no que, a més, en tots els casos, almenys quant a les persones provinents de Colòmbia, se’ls descomptava del salari, els que el van arribar a percebre, el que l’empresari considerava que era el retorn de les despeses de passatge i de tramitació burocràtica.

Almenys en dos casos, l’Altaveu ha pogut constatar com les persones que rebien la proposta de feina i l’acceptaven, com a part del tracte havien de signar, en l’oficina de Tuluá, un pagarés -equivalent a 1.700 euros en un dels casos com a mínim- pel qual l’empresari es garantia el cobrament de les despeses generades pels costos de trasllat dels treballadors. Del bitllet d’anada i tornada que l’empresari els posava a la seva disposició. Alguns dels afectats per aquesta actuació del responsable del comerç Fornera 1985, que es va establir a la Massana el 2015 i ha anat ampliant el negoci successivament, han assegurat que faran accions davant el consolat colombià a Espanya i, també, davant de les autoritats en matèria judicial i laboral a Colòmbia, vist que haurien estat reclutats per una empresa suposadament legalment constituïda en aquell país.

Etiquetes

Un dels establiments -que ara ja no existeix- que regentava l'empresari ara multat.

Relacionat

Immigració investiga un possible cas de tràfic de persones per a la seva explotació laboral al Principat

Comentaris (2)

Trending