El departament d’Immigració està investigant un cas de possible tràfic de persones que en arribar al Principat amb falses promeses de treball el que serien finalment és explotades laboralment. De moment, Immigració i Treball estan instruint, per separat, sengles expedients contra el titular d’un negoci de restauració i forn-pastisseria amb establiments a la Massana i Escaldes i obrador a Andorra la Vella. No és la primera vegada que hi ha queixes contra el mateix empresari. En aquesta ocasió, com a mínim, ja s’ha constatat que quatre dels treballadors no tenien la documentació necessària en regla.
L’afer va esclatar definitivament divendres de la setmana passada. Arran d’una denúncia formalment anònima, agents de la policia destinats a l’àrea d’Immigració es van personar, com a mínim, en un dels establiments massanencs de la firma Fornera 1985, en concret, en aquell en què està domiciliat la seu del comerç, al local número 1 de l’edifici Jacint Ponts de l’avinguda de Sant Antoni, al número 9. Allí mateix, i ja acompanyats per membres del departament de Treball, s’hauria pogut constatar que quatre dels treballadors no tenien cap mena de paper en regla. Ni referent a l’activitat laboral ni tampoc a la residència al país.
També haurien tingut els policies l’oportunitat de visitar les estances en què l’empresari feia viure els suposats empleats, tres dels quals, com a mínim, haurien vingut expressament des de Colòmbia amb unes expectatives laborals que ni de bon tros s’haurien complert. De fet, aquests treballadors, que pel fet d’estar en situació il·legal i no tenir recursos haurien de marxar en breu del país, haurien denunciat formalment l’empresari per explotació laboral i tràfic de persones. Els treballadors eren conscients que no se’ls respectaven les promeses. Però haurien descobert divendres que ni tan sols no tenien uns papers pels quals se’ls hauria fet pagar.
Arran d’una denúncia anònima la policia va inspeccionar divendres, com a mínim, la seu de Fornera a la Massana i d’entrada ja va constatar que tenia quatre treballadors il·legals
La instrucció de l’expedient encara està en una fase molt incipient. Però si realment s’advertís alguna situació de naturalesa penal, fins i tot la fiscalia hauria d’entrar d’ofici a tractar la qüestió. En matèria d’immigració, el sol fet de tenir una persona en situació il·legal suposa, d’entrada, una sanció mínima per cap de 3.000 euros. Les diverses fonts consultades han assegurat que l’empresari denunciat no és la primera vegada que genera queixes per situacions d’abusos laborals i d’anomalies respecte al compliment de les nomes en matèria de treball. L’home s’hauria instal·lat al Principat al 2009 i apareix al comerç Fornera el 2015.
No seria la primera vegada, tampoc, que el mateix empresari ‘recapta’ personal d’Amèrica del Sud. En altres ocasions hauria tingut treballadors del Brasil o l’Equador que d’un dia per l’altre haurien desaparegut, o de Colòmbia, d’on procedirien alguns dels detectats divendres en situació il·legal. L’empresari, segons algunes fonts, tindria llaços familiars amb aquest darrer país esmentat. L’home, això sí, es feia càrrec del passatge. Hauria garantit un bitllet obert i personalitzat d’anada i tornada. De fet, això servirà perquè ara els treballadors que ho eren de forma irregular puguin tornar a casa. Algunes fonts han indicat que l’empresari hauria intentat fer retrocedir els bitllets en qüestió.
El negoci en qüestió, que combina la cafeteria amb el forn i la pastisseria, va començar amb un local a l’avinguda Sant Antoni de la Massana, on ara ni tindria un segon. La mateixa empresa en regentaria un tercer a l’avinguda Carlemany d’Escaldes i ara hauria estat o estaria encara en tràmits per obrir un quart establiment a la zona de la Llacuna d’Andorra la Vella, on també tindria l’obrador. La característica principal de molts dels empleats serien les llargues jornades de treball. En concret, segons les fonts, els detectats divendres com a il·legals estarien treballant una mitjana de catorze hores diàries podent parar mitja hora per dinar.
Els empleats treballaven una mitjana de catorze hores diàries i vivien en habitacions del mateix edifici on hi ha el comerç sotmesos a un rigorós control per part del titular del negoci
En el cas dels treballadors provinents de Colòmbia -un dels quals portava dos mesos al país i els altres dos amb prou feines alguns dies-, a banda de fer-se càrrec del viatge, l’empresari els va garantir habitatge i un salari que, segons el cas, era de 1.200 euros i segons el cas, de 1.400. Però que en cap cas no han arribat a percebre mai. A més, segons les fonts, una vegada al Principat l’empresari hauria advertit als empleats que haurien d’abonar 700 euros per la tramitació de tota la paperassa necessària per donar-los d’alta.
Les fonts consultades, però, remarquen que els immigrants “eren totalment enganyats” i que l’empresari hauria jugat totalment amb el seu desconeixement absolut sobre Andorra. En cap moment no se’ls va indicar, per exemple, ni la necessitat d’obtenir el certificat dels penals al seu país o tampoc se’ls va sotmetre mai a cap revisió mèdica com és preceptiu al Principat per obtenir el permís de treball. De fet, indiquen les fonts, el ‘conveni’ pel qual se’ls garantia un lloc de treball a la seva arribada al país era una simulació. Que no tenien cap paper en regla va quedar clar divendres a les primeres de canvi.
Però la situació d’explotació i submissió encara anava més enllà, segons han indicat les fonts, que han assegurat que als treballadors se’ls impedia que tinguessin relació amb gent del país -malgrat que l’empresari també havia tingut incidències laborals amb residents- i que se’ls sotmetia a controls i vigilància a través de geolocalitzacions i videocàmeres suposadament instal·lades a les habitacions de l’edifici de la Massana on vivien. A més, alguns dels treballadors haurien explicat que se’ls posava constantment a prova. L’empresari, per exemple, deixava notables sumes de diners dins de sobres en zones controlades per càmeres per comprovar si els empleats en feien algun tipus de sostracció.
Comentaris (9)