¿L'edifici de Radio Andorra podria esdevenir la 'Fabra i Coats andorrana'?

Comentaris

¿L\'edifici de Radio Andorra podria esdevenir la \'Fabra i Coats andorrana\'?
¿L\'edifici de Radio Andorra podria esdevenir la \'Fabra i Coats andorrana\'?

Les històriques instal·lacions, amb la reforma escaient, de Radio Andorra, a Encamp, acolliran el museu de la ràdio, això és clar, i alguna cosa més. Ho han assegurat tant el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres Falcó, com la titular del ministeri de Cultura, Olga Gelabert. Però a l’edifici encampadà hi anirà “algun element cultural més” que hauria d’estar clarament definit abans no s’acabi aquest any. Una de les opcions que hi hauria sobre la taula s’hauria la possibilitat de convertir Radio Andorra amb un la ‘Fabra i Coats andorrana’, salvant les distàncies que s’escaigui amb el projecte de Barcelona. Això és, un centre, una fàbrica de creació artística a diferents nivells i de diferents disciplines.

La idea s’hauria exposat ja fa un temps a diverses autoritats institucionals d’Encamp. Però hi ha dubtes sobre la idoneïtat del projecte i, sobretot, sobre el fet que realment pugui funcionar i l’emblemàtic edifici recuperi realment l’activitat que se li vol donar. D’aquí que el grup parlamentari liberal hagi apostat des de fa temps perquè Radio Andorra sigui la seu de la televisió i la ràdio públiques estalviant així diners en arrendaments a l’erari públic. Les instal·lacions actuals estan situades en un espai de titularitat privada llogat per la parapública RTVASA. L’opció que l’edifici promogut per Jacques Trémoulet fos únicament destinat a museu radiofònic està del tot descartat. Ho va explicar Gelabert dijous passat davant el Consell General. De material n’hi ha. Però els museus tradicionals, per dir-ho així, cada vegada van més a la baixa.

D’aquí, possiblement, que s’hagi pensat en l’opció de fer un mix amb el que hauria de ser un centre de creació artística. Un espai on entitats i promotors culturals de diferent naturalesa hi poguessin desenvolupar les seves activitats. No n’han transcendit gaire detalls, del que va ser l’exposició a les autoritats encampadanes. Però si serveix com a referència el projecte de l’Institut de Cultura de Barcelona ubicat a les instal·lacions de l’antiga fàbrica tèxtil Fabra Coats, al vell municipi ara districte barceloní de Sant Andreu del Palomar, Fabra i Coats, aquest hauria de ser un lloc “multidisciplinar que ha de promoure la hibridació artística per tal de ser un referent en la recerca artística i en la generació de nous continguts de qualitat. Així com un espai de trobada de col·lectius, creadors i propostes de diferents àmbits i trajectòries”. 

Aquest, quedi clar, és el principi inspirador de la Fabra i Coats barcelonina, que aposta per “donar suport a la creació artística i compta amb espais de treball per a les arts escèniques, la música, les arts plàstiques i visuals, les creacions multimèdia i també per a projectes relacionats amb les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC)”. Tindria sentit un projecte a Andorra? Hi hauria suficient ‘material’ per assegurar una activitat mínima a les instal·lacions de Radio Andorra o seria, simplement, un petit espai amb una poca ocupació algunes tardes a la setmana? Aquestes, asseguren les fonts consultades, serien algunes de les preguntes que es fan aquells que dubten que el projecte del ‘Fabra i Coats andorrà’ pugui realment funcionar.

I el projecte seria incompatible amb ubicar a Encamp les instal·lacions de RTVASA. Potser s’hauria d’alçar una petita nau, una mena de magatzem, on adequar-hi els platós. D’aquesta opció n’és partidari el grup parlamentari liberal. I especialment el seu conseller general Ferran Costa, defensor principal de la proposta, resident a Encamp i que, a més a més, ha promogut una moció que haurà de ser debatuda dijous vinent a la cambra parlamentària. I si no n’és el principal valedor, del trasllat de la ràdio i la televisió pública a l’edifici de l’antiga Radio Andorra, el que sí vol Costa és acabar amb els dubtes sobre el que ha d’anar o no anar en aquell immoble. 

“Pensem que la millor manera de tancar la indefinició que envolta l’ús definitiu de l’antic edifici de Ràdio Andorra és entrar aquesta moció”, explica el parlamentari. Ell no ho diu. Però no cal ser un expert polític per esbrinar una altra cosa que pretén també la moció que proposa al Govern el trasllat mencionat. La votació posarà contra les cordes Demòcrates per Andorra (DA). Però especialment els dos consellers d’aquesta formació que ho són, també, d’una formació parroquial encampadana (UP) i que al poble, i en petit comitè, almenys en algunes ocasions, han deixat veure o entreveure el seu suport a que RTVASA s’ubiqui a Encamp. Maria Martisella i Carles Enseñat, com la resta de consellers de la cambra, és clar, s’hauran de definir dijous vinent.

Costa considera que “aquest tema s’ha allargat massa en el temps” i que ja va sent hora que “es posi fil a l’agulla per acabar amb la indefinició que envolta l’edifici de l’antiga Ràdio Andorra”. En aquest sentit, el conseller liberal creu que “l’edifici de Ràdio Andorra ha d’acollir les instal·lacions de RTVA” i afegeix que “la proposta té un ampli suport de les autoritats encampadanes i l’emplaçament és ideal per les seves bones comunicacions”.

Comentaris

Trending