L'Audiència espanyola 'desimputa' dos directius de BPA en concloure que no tenen lligam amb el 'cas Petrov'

Comentaris

L\'Audiència espanyola \'desimputa\' dos directius de BPA en concloure que no tenen lligam amb el \'cas Petrov\'
L\'Audiència espanyola \'desimputa\' dos directius de BPA en concloure que no tenen lligam amb el \'cas Petrov\'

L’Audiència nacional espanyola ha decidit deixar fora del ‘cas Petrov’ dos dels exdirectius de Banca Privada d’Andorra (BPA) que a finals de l’any passat havia imputat a petició dels fiscals anticorrupció José Grinda i Fernando Bermejo. El titular del jutjat d’instrucció número 6 de l’esmentada Audiència, Eloy Velasco, ha arribat a la conclusió, després d’escoltar els inicialment imputats, que moltes de les dades sobre les quals es basava el ministeri públic per mantenir la relació dels bancaris amb l’empresari rus no són certs i, per tant, considera que no hi ha motius per continuar investigant l’exdirector general adjunt responsable de l’àrea d’internacional de BPA, Javier Campos, i el subdirector general del mateix departament Pablo Laplana. 

Tots dos, juntament amb el també director general adjunt de l’entitat bancària avui intervinguda Santiago de Rosselló van declarar davant de Velasco fa deu dies. Els tres van aclarir tot allò que se’ls va demanar i van exposar amb tota mena de detalls la seva tasca a BPA i la seva relació, sí és que la van tenir, amb Andrei Petrov, el rus afincat a Lloret i que l’Audiència espanyola acusa dels delictes de blanqueig de capitals, tràfic d’influències, suborn i prevaricació. En aquest marc, la fiscalia considerava que els tres bancaris formarien part de l’entramat que l’empresari rus testaferro de l’exmilitar i magnat ucrainès Viktor Kanaikin tenia muntat per rentar diners. Però hauria quedat clar que la fiscalia es basava, per fer les seves deduccions, amb informes de la guàrdia civil amb detalls que s’han acreditat com a falsos. Per exemple, assegurant amb dates i llocs que Laplana havia estat a Moscou. El bancari hauria mostrat durant les declaracions de fa dues setmanes que mai no ha estat a Rússia.

Per tot plegat, Velasco deixa molt clar que ni Campos ni Laplana no tenen la vinculació que el ministeri públic pressuposava. Després d’escoltar-lo el 15 de gener, el magistrat de l’Audiència espanyola ha dictat recentment un aute, que no ha estat pas recorregut pels fiscals, en què arxiva la causa pel que fa als dos exdirectius de BPA i, en conseqüència, els ‘desimputa’. En l’aute s’hi diu que “no apareix degudament justificat la perpetració del delicte” ni en el cas de Campos ni en el de Laplana. En el cas del primer, perquè “no va arribar a assumir les funcions de gestor bancari de Petrov”. I quant al segon, perquè va ser gestor de manera “molt esporàdica” i sense cap mena de transcendència.

Velasco va imputar els tres alts responsables de BPA el 30 de novembre, després que sis dies abans, els dos fiscals anticorrupció, Grinda i Bermejo, li fessin arribar un informe elaborat el 20 de novembre que recollia tot un seguit de fets que a parer seu feia necessari que se’ls inclogués en la causa Petrov i se’ls prengués declaració com a imputats. El magistrat de l’Audiència va atendre la petició dels dos polèmics representants de l’acusació pública, però en les declaracions del passat dia 15 es van desmuntar les acusacions que es feien en aquell informe de la fiscalia. Alguns dels detalls exposats per la guàrdia civil i que Grinda i Bermejo donaven per bons es va acreditar durant els interrogatoris que eren manifestament falsos.

Petrov a Andorra i el ball de les imputacions

Rosselló, Campos i Laplana no van ser imputats en el ‘cas Petrov’ per la justícia espanyola fins al 30 de novembre passat. Un mes després, el jutge Eloy Velasco comunicava via providència a la seva ‘col·lega’ andorrana Canòlic Mingorance Cairat que els tres exdirectius de BPA havien passat a estar formalment investigats pel cas que afecta el ciutadà rus afincat a Lloret, que té dos milions d’euros bloquejats per ordre judicial al Principat (diferents societats de Kanaikin, i especialment DDC Limited tenen, en conjunt, bloquejats uns 45 milions d’euros més).

El fet que la justícia espanyola comuniqués pràcticament el darrer dia de l’any passat a les autoritats judicials andorranes la situació processal dels tres directius de BPA no deixa de ser curiós. La batlle Mingorance havia travat molts mesos abans, gairebé a l’inici de l’esclat de la crisi bancària, els comptes dels tres bancaris i, entre altres, ho va justificar assegurant que Rosselló, Laplana i Campos estaven imputats en el ‘cas Petrov’. Era el que sostenia la fiscalia espanyola encara que no ho va sol·licitar fins al 24 de novembre i no es va acordar fins sis dies més tard.

Comentaris

Trending