L’assessor de Govern proposa sortir del confinament de forma “seqüencial”

Oriol Mitjà fa públic un pla cosignat amb l’andorrà Joel López en què recomana una reobertura progressiva i preservant la població de risc: negocis no essencials, hostaleria i, finalment, centres educatius i actes amb més de 50 assistents

-
-

L’epidemiòleg Oriol Mijtà ha fet públic un pla per a la finalització del confinament al qual ha obligat la crisi del coronavirus. El cosigna juntament amb el biòleg i informàtic andorrà Joel López i l’ha dirigit al ministeri de Sanitat espanyol i el departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. Es tracta d’una proposta que ja compta amb un allargament de les restriccions imposades al país veí i que, de fet, adapta les recomanacions de les idees que hauria traslladat al Govern d’Andorra i que parla d’una reactivació “seqüencial” de l’activitat.

En el document, sota el títol ‘Control epidemiològic Covid-19’, l’expert català, assessor de l’executiu de Xavier Espot en l’emergència sanitària provocada per l’expansió de la malaltia, remarca que “l’escenari de futur més probable és que la transmissió del nou coronavirus (...) no es pugui eliminar a curt termini i que s’originin brots recurrents durant els propers mesos” a causa de la seva capacitat de transmissió, el període curt d’incubació i la baixa proporció de població immunitzada”. Afirma que “només quan hi hagi més gent protegida per haver passat la infecció i, posteriorment, per l’impacte de la vacunació, disminuirà el risc”. També deixa clar que el pla requereix la col·laboració del sector públic i del privat i de la població en general.

Mitjà i López avisen que l'escenari de futur és que la transmissió del coronavirus no es pugui eliminar a curt termini i hi haurà brots recurrents

Les seves propostes es desglossen en quatre paquets de treball. El primer, el “desconfinament seqüencial de persones en risc”. Aquest començaria primer per les persones més joves i sanes mentre es manté més temps a casa els col·lectius de risc i la gent no infectada. Per tant, s’iniciaria pels negocis que no són serveis bàsics per passar després a altres fases: hostaleria, confinament dels menors de 70 anys, reobertura de centres escolars i educatius, confinament de majors de 70 anys i altres col·lectius de risc i, per últim, la restricció per a actes amb més de 50 assistents.

El segon paquet de feina suposaria l’avaluació de la immunitat de la població. En primer lloc, amb el protocol dels tests serològics -els ja anunciats pel Govern-. Es tracta de proves, asseguren els responsables de l’estudi, els resultats de les quals s’obté en tot just 15 minuts i amb les quals es pot saber si s’ha passat o no la infecció i, en cas afirmatiu, el temps transcorregut des que s’ha tingut la malaltia. Qui es determini que ha passat la infecció, obtindria un certificat d’immunitat. Per qui no l’hagi passat, es recomana un “seguiment i monitoratge dels símptomes”.

L’informe fet per Mitjà i López proposa que aquesta tasca es pot fer amb diferents punts per fer la prova amb tot just una persona que seria qui obtindria la mosta. Els llocs proposats són farmàcies, centres d’atenció primària, consultoris mèdics d’empreses o universitats.

El document fet public a xarxes deixa clar que és una adaptació del pla d'Andorra i, per tant, tot apunta que moltes mesures seran les que s'aplicaran al Principat

Un tercer paquet de feina hauria de permetre controlar l’aparició de nous casos i focus d’infecció. Els dos epidemiòlegs remarquen que l’obertura dels negocis s’hauria de fer sempre extremant les mesures d’higiene i aplicant controls a aquells grups poblacionals amb major probabilitat de propagar el virus i a grups de risc via controls tèrmics, qüestionaris de símptomes i, fins i tot, proves ràpides d’antigen o PCR.

A més, es proposa la creació d’una aplicació mòbil a través de la qual tots els ciutadans haurien d’informar si té o no símptomes de la Covid-19. També hauria de permetre un seguiment en cas de qualsevol desplaçament fora del domicili via GPS i Bluetooth. Aquestes dades de mobilitat s’emprarien, en cas de positiu, per fer l’estudi epidemiològic que permetés avisar els contactes i a les autoritats sanitàries de les zones geogràfiques on hagi estat.

El paquet 4 de la proposta feta per Oriol Mitjà i Joel López ja preveu les mesures de confinament que s’haurien de tornar a  activar en cas que es detectés un focus amb un nombre elevat de casos. Aquests es podrien determinar, justament, via l’aplicació mòbil, que permetria “orientar intervencions de recerca activa de possibles casos o fonts de casos per al seu tractament y control”.

El document ha estat compartit a xarxes però Mitjà deixa clar en les seves piulades que també l’ha fet arribar a les autoritats sanitàries tant de la Generalitat de Catalunya com del govern del Madrid. Un detall que queda clar és que està “adaptat del pla d’Andorra”. Per tant, una gran part de les propostes seran les que el Govern, com ve anunciant el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, preveu aplicar al Principat.

Comentaris (12)

Trending