L'AREB va intentar que alguns dels darrers acomiadats de BPA firmessin un document dient que no havien percebut cap compensació

Comentaris

Els representants de l’Agència estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) encarregats de procedir a acomiadar els darrers quatre treballadors de Banca Privada d’Andorra (BPA) liquidats dimarts van provar, com a mínim en un parell de casos, els primers, condicionar la indemnització que se’ls satisfeia a la firma d’un document on, precisament, havien de reconèixer tot el contrari: que el comiat estava degudament motivat i que no havien percebut ni un cèntim d’euro.

Així ho han explicat fonts properes a alguns dels acomiadats. L’oferiment-exigència, vist que no va ser seguit pels primers empleats que van passar per ‘l’escorxador’, ja no es va arribar a posar damunt la taula de tots els afectats per la darrera onada d’acomiadaments. Sí, però, que mentre es procedia a dur a terme les liquidacions, el director general de l’AREB i administrador únic de BPA, Òscar Gelabert, hauria informat a persones de la seva corona laboral d’estricta confiança que s’havia aconseguit acomiadar quatre persones a cost zero. No tenia llavors constància Gelabert que els ‘ofertats’ van refusar unilateralment la proposta.

Justament, el document pel qual, amb la seva firma, es comprometien a no explicar res sobre les condicions en què s’havia formalitzat el comiat i, tot cas, s’assegurava que era sense compensació, i que no va arribar a anar enlloc, perseguia l’objectiu de poder ‘vendre’ que s’havien dut a terme comiats procedents. De fet, i durant molt temps, els responsables de l’AREB i de BPA van estar intentant d’arribar a un acord perquè els ara acomiadats acceptessin una proposta de baixa que no era ni comiat laboral ni tampoc des del punt de vista econòmic reunia les condicions que al final s’han hagut de posar sobre la taula.

Els acomiadats eren dues persones de l’àrea de compliment normatiu -molt debilitada perquè aquest servei està contractat a empreses externes- i dues més que s’encarregaven a l’atenció de clients. Justament, ara amb prou feines queden quatre persones més per encarregar-se d’atendre dipositants, dos dels quals estan processats en la causa general del ‘cas BPA’. Els quatre despatxats en aquesta darrera onada d’acomiadaments serien els darrers quatre empleats que més crítics s’havien mostrat amb el procés de resolució endegat per l’AREB. Fins al punt que alguns d’ells, tot i tenir l’opció de passar a Vall Banc, van preferir quedar-se a BPA per ‘fidelitat’ a la marca, a la casa i al convenciment que no s’havia fet mai res mal fet.

Comentaris

Trending