L'AREB i BPA es fan l'orni i tot i ser vigent des d'avui el nou traspàs a Vall Banc 'l'aparquen' fins dilluns

Comentaris

El nou traspàs de clients de Banca Privada d’Andorra (BPA) cap a VallBanc que estava preparant l’Agència estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) ja és efectiva. O com a mínim hauria de ser vigent si es fa cas a la resolució publicada per l'AREB aquest dimecres al BOPA. Però tant l'agència estatal com els responsables de l'administració de BPA es fan l'orni i asseguren als clients que fins dilluns no es donarà cap tipus d'informació ni es farà realitat la migració, una situació que està indignant moltes de les persones que han contactat amb els esmentats organismes per mirar de saber quin és el seu estat. En xifres rodones, segons fonts properes a l'AREB, la nova migració permetria passar a VallBanc els comptes d'uns tres-cents clients. Serien prop de mig miler de comptes els que passarien de BPA a l'entitat que dirigeix el fons voltor americà JC Flowers. Serien, també en xifres rodones, uns cent milions que es transferirien d'una banda a l'altra.

Tal i com va avançar fa gairebé dues setmanes l’Altaveu, l’AREB ultimava una nova migració. I tècnicament, els passos necessaris per fer-la realitat s'havien de fer el cap de setmana del 6 i el 7 de maig. Amb la publicació d’una nova resolució al BOPA aquest dimecres, el traspàs ja és una realitat jurídica, encara que es manté retinguda, encallada, suposadament per raons tècniques. La resolució signada pel president del consell d’administració de l’AREB, Albert Hinojosa, té 111 articles i, en essència, reprodueix el que ja s’havia anat fent fins ara. Deixa clar, això sí, que la renda variable encara continua bloquejada per alguns dipositaris. I per tant, que les inversions que els nous clients aptes tinguin en títols que estiguin dipositats a Credit Suisse es mantenen ‘congelades’. Segons diverses fonts, no serà la darrera migració abans de procedir a la liquidació de les ‘restes’ de BPA.

Com en les anteriors resolucions, també en aquesta, en una decisió molt controvertida i que diversos clients de BPA ja han atacat jurídicament, l’AREB suposadament es dota de les eines legals necessàries per poder recomprar els títols que els clients de BPA que hi estan encara travats tinguin fora de balanç. Això, automàticament, converteix les inversions que no formaven part de la massa de passius del banc en líquid que ja queda integrat en aquell passiu i, en conseqüència, davant d’una quitança en el marc de la liquidació aquells capitals es veurien afectats.

Tant BPA com VallBanc haurien d'anar comunicant en els propers dies als clients 'beneficiats' d'aquesta nova migració de la seva condició de traspassats. Des d'avui, BPA hauria de tenir a disposició dels clients un llistat a partir del qual poder informar als dipositants fins ara atrapats si han aconseguit superar el 'nou tall' de l'AREB o no. En gran mesura, més que per raons tècniques, la decisió de permetre el passi o no permetre'l obeeix a qüestions d'índole 'política'. Tot i això 's'amaga' sota l'argumentari que calia que aportessin noves dades o informació. Fins i tot documentació que s'ha demanat tres i quatre cops.

Podeu veure aquí LA RESOLUCIÓ.

Comentaris

Trending