L'AREB descarta fer una migració aquest mes però té clar de fer-ne una abans no acabi l'any

Comentaris

L’Agència estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) ha decidit aparcar qualsevol migració de clients des de Banca Privada d’Andorra (BPA) cap a Vall Banc en el que queda de mes. L’organisme que tutela la resolució de l’entitat bancària intervinguda encara no té prou ben definit l’entorn de clients que s’hauria de veure beneficiat per un traspàs proper. L’AREB, però, manté la intenció de fer una migració abans de final d’any per no perjudicar més encara aquelles persones que no essent residents fiscals al Principat tampoc no tenen regularitzada la situació en la seva jurisdicció d’origen. 

L’AREB té clar, segons les fonts consultades, que després de més de mig any d’estar en funcionament el banc pont posteriorment denominat Vall Banc i sota l’aixopluc del fons voltor americà JC Flowers, ara s’ha de prendre una decisió definitiva: o es traspassen els clients i els comptes o es posen davant els organismes pertinents de supervisió i control financer o judicial, sia la UIFAnd o la Batllia. I es vol fer una anàlisi més acurada que, suposadament no s’ha fet. Les fonts consultades han assegurat que el que de cap manera no es podria sostenir és que es transfereixin un nombre importants de clients cap a organismes de control i, després, aquests acabin exonerant els clients.

Alhora, Vall Banc continua treballant amb l’oferiment de productes que, a parer de la direcció del banc tutelat per JC Flowers, podrien resoldre la problemàtica de no haver de comunicar, si finalment entra en vigor la llei, les dades fiscals de determinats clients de forma automàtica en les seves jurisdiccions, exposant-se d’aquesta manera a sancions i multes. I a fortes inspeccions que poden derivar en una problemàtica encara major per als esmentats clients. És justament la pressió d’aquests la que porta l’AREB a tenir la necessitat d’haver de fer com a mínim una nova migració abans no s’acabi l’any. I amb prou marge perquè, qui pugui, tingui marge per resoldre la seva situació.

Paral·lelament, l’AREB estaria posant pressió a Crédit Suisse, el dipositari de la majoria de productes de renda variable en què invertia BPA, per tal que traslladi els esmentats productes cap a Inversis, que passaria a ser nou dipositari. Lligat a Andbank, d’aquesta manera es podria permetre als clients de Vall Banc poder operar amb renda variable. O això és el que es pretén. L’entitat suïssa, però, no sembla gens disposada a fer el pas, perquè tem que a mitjà termini li pugui comportar dificultats jurídiques. 

Justament, el cap de Govern, Toni Martí, va assegurar en la compareixença d’aquest dimecres davant la ‘comissió BPA’ que l’administració andorrana està fent el necessari per tal que Vall Banc pugui operar tant amb dòlars com amb renda variable. I malgrat afirmar que creu que s’aconseguirà, el seu pronunciament no va ser ni gaire contundent ni gaire optimista. Martí va aprofitar la seva presència a la comissió per posar sobre la taula qüestions com les suposades amenaces rebudes pel Govern de l’entorn dels accionistes majoritaris de BPA per establir una nova cortina de fum davant altres mals de cap que persegueixen a l’executiu pel ‘cas BPA’.

Comentaris

Trending