L'AREB continua marejant la perdiu i ara situa al gener el trasllat de clients a Vall Banc

Comentaris

L\'AREB continua marejant la perdiu i ara situa al gener el trasllat de clients a Vall Banc
L\'AREB continua marejant la perdiu i ara situa al gener el trasllat de clients a Vall Banc

Els dos principals responsables de l’Agència estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB); Albert Hinojosa i César Goyache, han tornat a exasperar els membres de la comissió legislativa especial de vigilància i estabilitat del sistema financer que han assistit, aquest dimecres, a la tercera compareixença, la segona a porta tancada, que fan en seu parlamentària. Les diferents fonts consultades han evidenciat el seu malestar davant la manca d’informació sòlida que estaria facilitant l’agència, la manca de concreció, les banalitats i les generalitats que, especialment Goyache, usa per respondre. I quan no hi ha més remei, també davant els consellers, els caps visibles de l’AREB es remeten a la confidencialitat i la discreció per no badar boca. Una de les poques dades significatives aportades seria el fet que no es preveu, ara per ara, començar a traspassar els primers clients de Banca Privada d’Andorra (BPA) cap a Vall Banc fins al gener.

Aquest calendari, molt genèric com la major part de la informació facilitada, no casa amb el missatge que faciliten alguns dels gestors més qualificats que encara resten a l’entitat intervinguda i que, remetent-se als administradors, expliquen que en un període de tres setmanes el banc pont podria començar a operar. De fet, les plataformes tecnològiques estan preparades per tal d’iniciar, pels volts del dia 15 d’aquest mes, el traspàs d’actiu. Però el cert és que també s’havia insinuat als treballadors que en aquesta mateixa data es reprendria el pla d’acomiadaments que s’hauria iniciat i aturat fa un parell de setmanes amb les baixes forçades de vuit persones. Aquest dimecres, davant els parlamentaris, Goyache i Hinojosa han mantingut que encara s’està dissenyant l’organigrama de l’entitat bancària pont i que, per tant, encara no es pot aclarir la situació laboral del personal. Sí que han informat que hi ha un degoteig de baixes voluntàries que no s’atura però que sí s’ha desaccelerat. 

Els dos responsables de l’AREB, segons fonts properes a la comissió, no haurien aportat gaires novetats. Per exemple, no haurien explicat en quina situació es troba el treball que està duent a terme PricewaterhouseCoopers (PwC). S’està fent feina, vindria a ser la resposta. Altres fonts, deslligades totalment de la comissió legislativa i també de l’AREB, han explicat que la previsió dels consultors de PwC és deixar el Principat a final d’aquest mes. Només quedaria un reduíssim grup de professionals de la firma d’origen americà i, eventualment, si fos necessari, tornarien a traslladar-se al país puntualment altres experts. Ara hi ha al voltant d’una quarantena de consultora de PwC acabant el procés de revisió de comptes i d’elaboració de KYC.

Trenta-dos 'teasers'

Una de les dades concretes i objectives, suposadament, que sí que s’han posat sobre la taula és que Kay Capital, com a empresa assessora de l’AREB quant al procés de venda de Vall Banc, hauria enviat un dossier amb informació preliminar del banc pont (un ‘teaser’) a 32 empreses que suposadament podrien tenir algun interès amb l’entitat de transició on aniran a parar els actius bons de BPA. Serien firmes amb les quals Kay Capital ha contactat, no pas al revés. Ara s’ha de veure, i fins al proper dia 9, quantes d’aquestes empreses contactades complimenten realment la declaració d’interès amb dades de la pròpia firma que serveixin a l’agència pública i la seva assessora per fer una primera anàlisi de possibles candidats a compradors. Una dada que contindria aquest ‘teaser’ és que el perímetre que tindria Vall Banc correspon a una mica més del 95% dels clients, que no dels saldos, que hi ha a BPA. Això vol dir que només cinc de cada cent clients no es consideren aptes i es quedaran travats a BPA mentre no n’aconsegueixin sortir.

La dada del 95% l’ha revelat el portal digital espanyol ‘Crónica Global’. El document, del qual l’Altaveu n’ha pogut corroborar la seva existència i algunes de les dades també exposades pel diari electrònic citat, recull un quadre amb les dades referents als actius i els passius que tindria Vall Banc en data 30 de juny. Una data que sobta vist que no s’hauria fet encara el traspàs d’actius, amb la qual cosa s’hauria de tractar d’una projecció. En tot cas, Vall Banc, constituït pel 95% dels actuals clients de BPA tindria més de 460 milions euros de passius menys que BPA en data 31 de maig i segons les dades que va facilitar el ministre de Finances, Jordi Cinca, en la darrera sessió de control parlamentari al Govern.

(dades arrodonides sense decimals)

VALL BANC A 30 DE JUNY (segons el 'teaser' de Kay Capital)
ACTIUS  PASSIUS
Cash 5 M€ Dipòsits a clients 910 M€
Instruments financers vista 305 M€ Instruments de deute 77 M€
Crèdits a clients 514 M€ Despeses acumulades 6 M€
Inversions amb instruments financers 229 M€ Altres passius 23 M€
Intangibles i despeses d'amortització 5 M€    
Actius fixes 52 M€ Nous instruments subordinats de capital 69 M€
Resultats acumulats 8 M€ Capital més reserves 40 M€
Altres actius 7 M€    
TOTAL 1.125 M€ TOTAL 1.125 M€

Per tant, aquests més de 460 milions o bé equivalen als saldos que sumen tan sols el 5% dels clients de BPA i, per tant, això vol dir que entre el 5% dels client acumulen més del 35% dels saldos, o al final hi hauria d’haver afectació als dipòsits de clients després d’’eixugar’ els 210 milions d’euros de recursos propis, els 64 milions de les accions preferents, de tibar del patrimoni d’accionistes, alts executius i membres del consell d’administració i, fins i tot, de ‘menjar-se’ BPA Panamà i BPA assegurances. Les dades que contindria aquest ‘teaser’ també deixarien entreveure la intenció dels administradors de l’entitat de fer una emissió de preferents de Vall Banc o algun instrument similar de deute subordinat.

El cabreig monumental d'Armand Pujal 

El membre dels consells d’administració de l’AREB i de l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF) Armand Pujal treu foc pels queixals des que la setmana passada va aparèixer al BOPA com a deutor d’IGI. Pujal, lauredià que porta més de mitja vida a París, creuria un errada la seva aparició al butlletí oficial i una mena de deslleialtat que no se l’hagués informat. L’enrabiada és de tal calibre que fins i tot s’hauria plantejat deixar els dos organismes dels quals forma part. De fet, aquest dimecres havia de ser a la compareixença al Consell i no hi ha fet cap. També estava prevista la seva assistència a una reunió de l’òrgan de direcció de l’INAF que finalment s’ha suspès i no es durà a terme fins a final de mes. El ministre de Finances, Jordi Cinca, ha estat qüestionat en roda de premsa pel fet que Pujal hagués aparegut com a deutor. Després de destacar les seves prestacions, capacitats i bones pràctiques i maneres de fer, el titular de Finances ha assegurat que Pujal no és obligat tributari però que degut a la seva rectitud va fer una declaració en què el resultat del que havia d’abonar en matèria impositiva era igual a zero. Se li ha fet una reclamació en trobar, teòricament, algunes diferències, sense parar-se a comptar que per sota del llindar de 40.000 euros no cal declarar. Pujal, segons Cinca, farà ara un escrit al departament de Tributs advertint que no és obligat tributari i es resoldrà el problema. El ministre ha parlat del cas de Pujal deixant a entendre que aquest l’havia autoritzat a fer-ho. Cinca s'ha mostrat satisfet que "els automatismes" del departament hagin funcionat amb normalitat en aquest cas quan se li ha preguntat si no hauria estat més fàcil que el president de l’AREB, Albert Hinojosa, en la seva qualitat de director del departament de Tributs i Fronteres no li podia haver comunicat l’afer. I més quan Pujal apareix al BOPA donada la impossibilitat de poder-lo localitzar, segons l’edicte publicat. Cinca ha explicat que Hinojosa no ha d'estar al cas de qüestions tant de detall i que en aquest cas, demostrant que no es fan tractaments desiguals, s’ha actuat com s’actua en un situació idèntica.

 

Comentaris

Trending