L'APDA alerta que la crisi de la Covid-19 pot propiciar atacs de 'phishing'

Els ciberdelinqüents intenten suplantar organitzacions legítimes

El director de l'Agència de Protecció de Dades, Joan Crespo.
El director de l'Agència de Protecció de Dades, Joan Crespo.
L'Agència Andorra de Protecció de Dades (APDA) avisa que la  situació d'alerta generada per la Covid-19 a escala mundial és un context perillós per a atacs de 'phishing' a través de serveis de missatgeria instantània, correu electrònic i altres mitjans. Els ciberdelinqüents s'aprofiten de situacions de por, i la situació que s'està vivint en l'actualitat no és una excepció. Mentre duri aquesta  situació d'alerta els ciberdelinqüents aprofitaran per llançar atacs de 'phishing' i de tota mena per treure profit

El director de l'APDA, Joan Crespo no té constància de cap atac d'aquest tipus a Andorra durant els dies però no és el cas d'Espanya. Diu que han difós aquests consells "perquè és una informació útil per a tothom". 

Els ciberdelinqüents intenten suplantar organitzacions legítimes amb informació rellevant sobre la Covid-19 com el ministeri de Salut, les forces de l'ordre, organitzacions internacionals...simulant prestar ajuda i consell o, fins i tot, fingint ser l'empresa en la qual treballa la víctima. Aquesta suplantació acostuma a fer-se a través de plataformes de missatgeria instantània com WhatsApp o Telegram i també a través de correus electrònics.

En la majoria dels casos es demana a la persona interessada que obri un arxiu o un enllaç per tal d'obtenir la informació. Si se segueix l'enllaç i es descarrega i executa l'arxiu adjunt, es tractarà d'algun tipus de 'malware' que permeti als ciberdelinqüents prendre el control del dispositiu, accedir a la informació de l'usuari i les seves dades personals i fins i tot xifrar aquestes dades.

Els enllaços d'Internet inclosos en aquests missatges o correus electrònics també poden portar a pàgines web que suplanten la identitat d'altres organitzacions per robar les credencials d'accés a un servei o una altra informació personal, per exemple, el número de la seguretat social, les dades bancàries per al pagament d'un test de coronavirus, etc.

 

 

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending