L’anunci de la supressió de dos llocs de treball fa esclatar el personal del Cedre

Usuaris del centre sociosanitari i familiars d’aquests es queixen de les disfuncions i mancances que hi ha producte de les constants baixes que es donen entre els treballadors

Al Cedre ja no hi ha més capacitat per a nous contagiats de coronavirus.
Al Cedre ja no hi ha més capacitat per a nous contagiats de coronavirus. ARXIU
El centre sociosanitari del Cedre torna a ser, si és que mai havia deixat de ser-ho, una olla de pressió. L’anunci de la supressió de la figura de la infermera referent, que suposaria l’eliminació de dos llocs de treball, ha fet esclatar el personal. Alhora, usuaris i, sobretot també, familiars d’aquests manifesten constantment el seu malestar perquè les mancances laborals afecten l’atenció que reben els interns.

Fonts properes a familiars i usuaris han fet saber el malestar que es viu entre els treballadors del centre. El primer lament és que hi ha moltíssimes baixes entre el personal, no sempre cobertes, que comporten, segons les fonts consultades, un desajustament en els torns que genera disfuncions en l’atenció als interns. El volum d’estrès i de malestar, afirmen els familiars d’usuaris, ha arribat a uns nivells que fa, per exemple, que fins i tot la coordinadora del centre faci vuit mesos que està de baixa per tal de poder-se tractar i solucionar un problema de salut greu i que es relaciona amb la pressió que es viu a l’equipament.

Els usuaris, alguns d’ells, és clar, són conscients del problema que viuen els treballadors, alguns dels quals acaben plegant per la crispada situació que suposadament es viu al Cedre. També professionals específicament preparats que podrien prestar servei al centre i que actualment estan a l’hospital, quan la direcció del SAAS els planteja un trasllat laboral s’hi oposen i, en algun cas de moment puntual, per evitar que es faci efectiu el canvi de lloc de treball, fins i tot s’ha arribat a deixar el centre hospitalari per no haver d’anar al Cedre.

La situació que es viu entre els empleats i les mancances que hi ha en la cobertura de torns, per exemple, acaba repercutint en l'atenció als interns

En alguns casos s’ha hagut de recórrer a personal sense la titulació inicialment requerida per poder quadrar torns de treball que massa sovint no rutllen i això comporta, per exemple, que alguns àpats no vagin a l’hora, igual que la medicació. Aquests torns desquadrats complica, segons fonts properes en aquest cas a alguns dels treballadors, la conciliació laboral i familiar i això comporta una situació que no permet al personal està prou centrat en el que cal i que l’atenció que demanden els usuaris no siguin la que escau.

Més enllà de l’anunci fet les darreres hores de la voluntat de suprimir la figura de les infermeres de referència, les fonts consultades han explicat també que d’un temps cap aquí també s’ha eliminat el ‘personal verd’ de reforç o s’han deixat de tenir portalliteres interns, amb la qual cosa empleats que s’haurien d’ocupar d’altres tasques han d’assumir rols que no els pertoquen, sumant-los a aquells que sí que tenen assignats des d’un inici portant això al malestar més que evident hores d’ara.

Tant els professionals com els familiars dels usuaris reclamen una definició clara del projecte i que, en funció d'això, s'actuï en conseqüència d'una forma clara, decidida i transparent

Finalment, una altra cosa en què s’ha insistit tant per part de l’entorn dels professionals com dels familiars dels usuaris és la manca de definició del projecte. La voluntat de l’administració central i del SAAS, els darrers temps, és encarar el Cedre cap a un servei d’atenció centrada en la persona (ACP). Però, expliquen les fonts, fins que no s’ha arribat a aquest punt que encara cal concretar i treballar, amb anterioritat s’ha parlat de convertir el centre en una residència estricta o construir-hi una cinquena planta de convalescència. 

Aquesta indefinició, asseguren les fonts, tampoc no ajuda a l’estabilitat que els professionals i usuaris remarquen que és del tot necessària per tal que es pugui prestar el servei de qualitat i l’atenció que demanden els interns. I això per no parlar, diuen les fonts, de les situacions de risc -malalties contagioses que han hagut de tractar i gestionar al Cedre quan suposadament no tocava ni el centre està degudament equipat- que també han tensat l’equip de professionals que presta servei al sociosanitari però, també, a tots els usuaris.

Comentaris (1)

Trending