L’AGIA duplica la quota d’accés a la professió com a fre d’entrada i per fer caixa

El col·lectiu immobiliari feia anys que tenia el preu de col·legiació congelat en 1.500 euros i ara l’ha passat a 3.000 malgrat que algunes veus reclamaven un augment més accentuat

Signatura de l'acord entre la NAR (John S. Smaby) i l'AGIA (Jordi Galobardas).
Signatura de l'acord entre la NAR (John S. Smaby) i l'AGIA (Jordi Galobardas).
El Col·legi professional d’agents i gestors immobiliaris d’Andorra (AGIA) ha duplicat el preu de la quota d’afiliació, passant de 1.500 a 3.000 euros impostos a banda. Aquest increment respon a dues necessitats. D’una banda, actualitzar un import que feia molts anys que no es modificava i, de l’altra, mirar d’establir una barrera una mica més alta a nivell econòmic per a l’accés a la professió. Alhora, el col·lectiu també treballa en una modificació estatutària.

Fonts del sector han reconegut que com que el clima de bonança es deixa sentir, com que la recuperació en el món immobiliari es palpa, sempre sorgeix un interès de determinades persones per entrar a la professió. De fet, per poder dur a terme operacions immobiliàries amb intermediació la col·legiació és obligatòria, tot i que també en aquest sector hi ha intrusisme. És clar que qui hi està interessat realment acaba abonant allò que se li demana. Però també han reconegut les fonts que incrementar el preu és una manera d’accentuar un possible fre d’entrada.

El col·legi professional constata un increment de negoci i, també, un major interès professional per accedir al sector, alhora que treballa en una modificació dels estatuts 

La quota d’entrada al col·legi i les quotes trimestrals (de 120 euros) són la única font d’ingressos de l’AGIA, d’aquí que en la darrera assemblea els assistents debatessin una revisió dels preus a l’alça. La tarifa de col·legiació, per dir-ho així, feia molts anys que havia quedat congelada a 1.500 euros que són a fons perdut, no és cap fiança ni res que se li assembli. O sia que si algú es dóna de baixa perd l’aportació feta i l’ha de tornar a abonar si en un altre moment es vol tornar a col·legiar.

Alguns dels assistents van reclamar un increment més aguditzat, però finalment hi va haver un consens al tomb dels 3.000 euros. Qualsevol decisió de l’assemblea és impugnable pels col·legiats. I hi ha un termini per fer-ho. No obstant això, alguns professionals del sector han lamentat assabentar-se de l’increment de la quota per casualitat i encara que certament no van acudir a l’assemblea on haurien pogut expressar les seves discrepàncies, han criticat el fet de no haver rebut l’acta d’aquella reunió i, per tant, no poder formalitzar cap queixa tot tement que s’esgoti el termini per poder-ho fer.

L’AGIA també està treballant en una modificació dels estatuts del col·legi també per actualitzar-los. Entre altres coses, una de les qüestions que es vol incloure és el fet que els nous gestors immobiliaris una vegada s’hagin aprovat els canvis amb què s’està treballant, contemplin l’obligació periòdica d’haver de sotmetre’s a proves d’actualització de coneixements. Les fonts consultades no han pogut aclarir què implicaria que un col·legiat no superin les formacions que es determini, que ara mateix són de tipus opcional.

Acord de col·laboració ‘americà’

Mentrestant, l’AGIA ha signat els darrers dies un acord de col·laboració amb la National Association of Realtors (NAR) americana que comporta, segons l’entitat andorrana, homogeneïtzar a nivell internacional a nivell de codi de conducta i deontològic. Alhora, el col·legi professional del Principat es dóna a conèixer per a futurs inversors i col·laboradors immobiliaris.

L’AGIA i la NAR, amb 1.200.000 associats, treballaran conjuntament per desenvolupar plans educatius, estratègies de màrqueting, formació i internacionalització d’Andorra i el sector immobiliari.

En el marc del congrés mundial de Fiabci que es va celebrar el maig de l’any passat a Andorra, les dues associacions van començar a treballar per mirar d’arribar a una entesa que permetés signar l’acord de col·laboració. Finalment, durant el congrés legislatiu que el col·lectiu americà està celebrant aquests dies a Washington s’ha rubricat el pacte per mitjà del president electe 2018 de la NAR, John S. Smaby, i el president de l’AGIA, Jordi Galobardas.

Etiquetes

Comentaris

Trending