La vaga general francesa del 5 de desembre repercutirà en el sistema educatiu d'aquest país a Andorra

Diversos sindicats d'ensenyament donen suport a la mobilització contra la reforma de les pensions de jubilació

El Lycée Comte de Foix
El Lycée Comte de Foix
França es prepara per a la vaga general del 5 de desembre contra la reforma de les pensions de jubilació. La mobilització tindrà la seva repercussió a Andorra perquè diversos sindicats d'ensenyament (SNES-FSU, SUD-Education i UNSA-Education) li donen suport. Alguns sindicats de La Poste també han fet una crida a secundar el moviment.  A França, la vaga afectarà els transports, els hospitals i col·lectius com els policies o els estudiants.

La reforma de les pensions preveu crear un sistema per punts i unificar la quarantena de règims que hi ha actualment a França. La primera gran protesta, el mes de setembre, va coincidir amb la visita d'Emmanuel Macron a Andorra. Es tracta d’una reforma que ja ha estat ajornada en diverses ocasions, i el més probable és que, en la conjuntura actual, no s’aprovi fins a l’últim tram del mandat (a més a més, no entraria en vigor fins al 2025 i no canviaria l’edat de jubilació).

Pel que fa al seguiment que pugui tenir a Andorra la vaga general del 5 de desembre és una incògnita. No cal oblidar que a les escoles franceses hi ha mestres i professors que depenen del ministeri andorrà com ara els de català o els d'institucions i que també n'hi ha d'altres assignatures que són andorrans. Anteriorment hi ha hagut mobilitzacions dels ensenyants del sistema francés el març del 2017 i l'octubre del 2018, en aquest darrer cas a secundària.

La vaga també pot tenir un impacte en els viatges cap a França ja que no es descarta que els 'Gilets Jaunes' puguin tallar algune de les vies d'accés a Andorra com ara la RN20.

Comentaris

Trending