La situació dels temporers sud-americans amenaça de ser el primer focus de ‘rebel·lia social’

L’USd’A admet que ja ha rebut les primeres denúncies de treballadors que han estat acomiadats arran de la crisi del coronavirus

Molts dels temporers que treballen en hotels ho fan al servei de cuina.
Molts dels temporers que treballen en hotels ho fan al servei de cuina.
La situació dels temporers, especialment sud-americans, està molt enquistada. Sobretot la d’aquells que treballen -o han treballat fins fa poc- en hotels vinculats al turisme de neu. Desenes, potser ja algun centenar de treballadors, es neguen a deixar els establiments on prestaven servei i on, alhora, estaven allotjats. Com que no poden tornar a casa, exigeixen que se’ls garanteixi menjar i allotjament.

La situació seria especialment notòria al Pas de la Casa, però també es dóna, segons que ha pogut constatar l’Altaveu, en hotels de Soldeu, del Tarter i de la Massana. Molts dels temporers argentins, peruans, uruguaians, xilens o d’altres països d’Amèrica del Sud que fan estada laboral hivernal al Principat enllacen després amb la temporada estiuenca a Espanya, on habitualment ja tenen llocs de treball assegurats o emparaulats. El coronavirus, però, ho ha engegat tot a rodar.

El virus ha fet acabar la temporada abans d’hora a Andorra. Però el que és pitjor encara és que no poden anar a Espanya perquè la situació és igual o pitjor que aquí, alhora que l’Estat d’alarma no els permet en molts casos passar a l’altra banda del riu Runer. Tampoc no poden volar als seus països d’origen degut a què les connexions o estan cancel·lades o són enormement cares. Tot plegat ha portat desenes de temporers a exigir als seus ocupadors poder-se quedar a dormir i menjar -a càrrec de les empreses que els han tingut contractats fins ara- als establiments on han treballat, encara que no cobrin cap salari. Literalment, alguns es neguen a abandonar els llocs d’estada fins ara, talment com a ‘okupes socials’. En algun cas, la cadena hotelera per la qual treballaven els ha ofert concentrar-los tots en un establiment. 

Empleats argentins, peruans, xilens o uruguaians d’hotels es neguen a abandonar els establiments i exigeixen allotjament i menjar

Però tampoc ho volen, en considerar que el risc d’infecció es disparà atès que no és el mateix ser quinze que ser cinquanta, que és més o menys els paràmetres que mou l’esmentada cadena. El trasllat s’hauria de fer aquest dimecres i pot esdevenir, segons diferents fonts consultades, un veritable problema, un focus de ‘rebel·lia social’, potser el primer d’altres que malauradament la crisi del coronavirus amenaça de fer venir.

I és que la Unió Sindical d’Andorra (USd’A) ha reconegut haver rebut ja diverses denúncies de treballadors que els darrers dies han estat acomiadats sota qualsevol pretexte tot i que la veritable motivació sigui la qüestió del coronavirus. Justificacions com, per exemple, no haver passat el període de prova són utilitzats ara per formalitzar baixes laborals no causals. D’aquí l’exigència llançada aquest dimarts pel primer secretari de l’organització sindical, Gabriel Ubach, que el Govern fixi per llei no poder acomiadar ningú mentre durin els efectes de la pandèmia.

Lloguer de material d’esquí

Vinculat també amb la finalització anticipada i traumàtica de la temporada hivernal, també estaria comportant un cert conflicte econòmico-laboral la decisió de Grandvalira de ser solidari amb els seus efectius temporals i abonar-los la totalitat del contracte pactat amb vacances incloses. Aquesta circumstància no es dóna en els establiments que lloguen material d’esquí al redós del domini esquiable de les Valls d’Orient i molts dels seus empleats estarien reclamant la mateixa compensació salarial que l’oferta per les societats que gestionen els camps de neu encampadans i canillencs.

Comentaris (5)

Trending