La reforma de la Funció Pública entra (un altre cop) als programes electorals

Socialdemòcrates i liberals es reuneixen amb els representants sindicals de l’administració i lamenten tant la forma amb què s’ha elaborat com el fons del projecte de llei entrat a tràmit

-
-
Si algun dubte hi havia, aquest dilluns s’han dissipat tots. La Funció Pública serà (un altre cop) matèria de programa electoral. De facto, tant socialdemòcrates (PS) com liberals (Ld’A) han situat la reforma de la llei que regula el treball del funcionariat com a objecte de campanya. Tan hi fa si s’acaba aprovant com sinó el projecte de llei entrat a tràmit parlamentari. Els programes electorals de les formacions, d’una manera o altra, tornaran a tractar la qüestió en vista a les properes eleccions. Això sense oblidar que tant PS com Ld’A retreuen al Govern, i especialment a la ministra Eva Descarrega en el cas dels socialdemòcrates, la gestió de la modificació legislativa.

Tant els consellers generals del PS com els de Liberals s’han reunit durant aquesta jornada amb diversos representants dels sindicats de l’administració. Pretenien saber de primera mà com respiren les organitzacions sindicals després que l’executiu enviés la setmana passada al Consell General el text modificador. Això sí, amb un compromís per tal que el grup demòcrata estudiï com fer efectius els compromisos als quals la ministra hauria arribat amb els sindicats per tal que els incorpori a la llei via esmena, un procediment criticat, i de quina manera, per les formacions de l’oposició. Totes dues, tant PS com Ld’A, tenen clar que presentaran esmenes a la totalitat. Els socialdemòcrates ho han anunciat avui, els liberals ja ho havien avançat i avui s’hi han ratificat tot reafirmant-se en la necessitat de debatre àmpliament sobre la qüestió.

Ld’A vol que el Govern s’expliqui

La presidenta suplent del grup liberal, Judith Pallarés, ha explicat després de la trobada amb els representants dels treballadors que “s’ha de debatre sobre aquesta llei al ple i per això presentarem una esmena a la totalitat de retorn d’aquesta llei al Govern perquè demostri, de debò, que tenen voluntat de diàleg”. Pallarés ha incidit en el fet que “hi ha moltes contradiccions en el plantejament que ha fet DA” sobre la reforma de la Funció Pública. “Per un costat volen agafar compromisos sobre l’acord d’associació que implicarà moltes modificacions de legislació, també millores en tots els serveis de tràmits, però no s’ha fet el debat sobre què aportarà aquesta reforma a la societat” ha subratllat. A més, la presidenta suplent ha alertat que “si no tenen clar amb quins objectius volen fer aquesta reforma, difícilment podrem tenir una reforma que sigui útil”

El grup parlamentari d’Ld’A lamenta que el Govern no tingui clar quins són els objectius de la modificació normativa i que, encara menys, no sàpiga o no vulgui explicar la realitat dels canvis

Per als liberals, hi ha molts aspectes d’aquesta llei que no s’han explicat. Pallarés ha enumerat, alguns d’aquests: “No sabem si s’han fet auditories dels llocs de treballs. Quan es parla de mobilitat sabem qui s’ha de moure i amb quines tasques?”. I també s’ha mostrat sorpresa per la intenció de Govern de canviar la nomenclatura sobre els funcionaris “No entenem aquest canvi” sobre un col·lectiu que és essencial pel bon funcionament de l’administració pública. En l’apartat econòmic, Pallarés emplaça al Govern a què “expliqui els números que justifiquen la modificació de la reforma de la Funció Pública i a qui i com afectarà”. Per últim, Pallarés ha lamentat com l’executiu ha portat tot aquest tema, “no compartim les formes de fer, no s’han donat explicacions de com es gestionarà internament la mobilitat dels funcionaris” que la llei recull. I ha conclòs que “s’han de donar garanties no només als treballadors públics sinó també als administrats que volem un bon servei, àgil i que doni respostes a les necessitats del país en un futur”

Tibada d’orelles del PS a la ministra

La consellera general del Partit Socialdemòcrata (PS) Rosa Gili ha criticat el “fracàs” que per a la formació suposa el text de la nova llei tramitat pel Govern. En aquest sentit, la parlamentària ha lamentat que es vulgui deixar en mans del grup demòcrata el compliment dels compromisos adquirits amb els sindicats dels treballadors i que no s’hagin introduït ja al text original. També ha avançat la voluntat de presentar una esmena a la totalitat al projecte legislatiu i d’incloure al programa electoral per a les properes eleccions generals la proposta d’una reforma de la llei que realment aposti per uns empleats públics “formats, eficients i motivats”.

Els consellers del PS anuncien una esmena a la totalitat del text i consideren que la ministra ha dimitit de facto passant responsabilitat que li pertocava al grup demòcrata

Després de reunir-se amb representants dels diferents sindicats dels treballadors tant de l’administració general com dels cossos especials, Gili ha assegurat que el text entrat a tràmit parlamentari evidencia “el fracàs del treball de la ministra Descàrrega”, de qui ha dit que “ha dimitit de la seva feina”. I és que, ha recordat, “ho tanca en fals, reenvia això al Consell i es remet a què el grup parlamentari reculli els compromisos que va agafar ella”. Per a la consellera general, es tracta d’una “forma de fer poc seriosa i poc professional”. Així, ha recordat que “parlem de la llei de funció pública i és Govern qui està millor posicionat per fer les aportacions”.

Gili ha avançat, per una banda, la voluntat de presentar una esmena a la totalitat al projecte legislatiu. “La llei tenia com a objectiu millorar i valoritzar la funció pública en benefici de tota la ciutadania, que es mereix que sigui forta, eficient, formada i motivada”, ha recordat. En canvi, ha lamentat, un cop vist el text “comprovem que és tot el contrari”, com ha demostrat el fet que “gràcies a ella hem tingut a Andorra la primera vaga general”. Per altra banda, també es treballarà per incloure en el programa electoral de cara a les properes eleccions generals. En aquest sentit, Gili ha avançat que la intenció és tenir en compte en aquest projecte “tot el que s’havia fet a les taules de treball durant els dos anys de Govern del PS”.

-

Relacionat

El Consell General debatrà sobre la Funció Pública a partir d’una esmena a la totalitat dels liberals
-

Relacionat

Els sindicats de la Funció Pública es malfien dels “compromisos” del Govern per tal de millorar la llei via esmenes de DA
Un moment de la trobada entre la ministra de Funció Pública, Eva Descarrega, i representants sindicals.

Relacionat

Els sindicats clamen ja per l’abolició de la llei de la Funció Pública que entra demà al Consell General
Manifestació pel carrer Vilanova d\'Andorra la Vella dels funcionaris el 15 de març passat.

Relacionat

El sindicat que aglutina els funcionaris de l’administració general denuncia el creixement de llocs eventuals
-

Relacionat

Les nòmines de març dels funcionaris ja recullen els ‘descomptes salarials’ a aquells que van fer vaga
La ministra de Funció Pública, Eva Descarrega, durant una compareixença pública.

Relacionat

Els sindicats de l’administració demanen la destitució de la ministra de la Funció Pública

Comentaris

Trending