La psicosi pels atacs a París s'apodera durant unes hores del Principat

Comentaris

La psicosi pels atacs a París s\'apodera durant unes hores del Principat
La psicosi pels atacs a París s\'apodera durant unes hores del Principat

La psicosi generada pels atacs terroristes de divendres a París s’ha instal·lat també al Principat. Durant més de tres hores i mitja efectius de la policia i d’altres cossos de salvament han hagut de desplegar el protocol relatiu a amenaces químiques. I han hagut de mantenir fora de servei durant bona part de la jornada el despatx de La Poste. Tres sobres amb un contingut que s’ha enviat a analitzar fora del país han encès l’alarma entre els operaris dels correus francesos. Just instants abans que al pati de l’ambaixada de França al Principat s’iniciés una concentració de rebuig simbòlic a la massacre parisenca. Entre el muntatge a La Poste, els ferris controls al Lycée, la brama -del tot infundada- que hi podria haver una alerta sobre l’hipotètic pas per Andorra de l’únic terrorista que se suposa que no va morir en els atemptats o, més tard, una actuació sanitària a l’edifici administratiu de Govern producte de la indisposició que ha afectat una funcionària, el neguit ha estat més que evident aquest dilluns.

El succés cabdal s’ha ‘disparat’ vers dos quarts de dotze del matí. En un control rutinari de paqueteria per part dels treballadors de La Poste s’hauria advertit la presència d’una substància sospitosa en uns sobres -sobre els quals, almenys hores d’ara, no n’ha transcendit ni els remitents ni els destinataris-. La sensibilitat sobre les amenaces terroristes i les mesures de vigilància extraordinàries imposades especialment des del cantó francès han fet que de seguida s’advertís al policia. El primer pas ha estat acordonar la zona més propera al lloc on se situa l’oficina dels correus francesos, al centre de la capital. Al cap de poca estona han anat arribant els diversos especialistes encarregats de desplegar el protocol per l’amenaça d’elements químics, amb els experts del TEDAX al capdavant.

Presència de Martí i Espot

Mentre es desenvolupava l’operatiu, amb diferents agents del cos de salvament i extinció d’incendis també preparats per intervenir, s’han desplaçat fins a La Poste tant el cap de Govern, Toni Martí, com el ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, o el cònsol major d’Andorra la Vella, Jordi Minguillón. També els principals comandaments de la policia -amb Jordi Moreno i Bruno Lasne al capdavant, han participat en la coordinació de l’operatiu. El protocol s’ha seguit de dalt a baix per evitar ensurts, vist que no és clar el contingut dels sobres sospitosos.

De fet, la substància que hi havia a l’interior, que algunes fonts han definit com a polsim i altres han qualificat d’un element similar a la sorra fina, s’ha enviat a un laboratori estranger per tal de determinar amb tota mena de detalls quina és la seva composició. Les autoritats no han descartat ni assegurat res en relació a la substància. No es vol ni treure ferro a la qüestió ni donar-li una volada que potser al final no acabarà tenint.

El que està clar que s’han anat desinfectant tots els elements materials i humans que han tingut alguna mena de contacte amb els paquets sospitosos. I pocs minuts després de les 3 de la tarda s’han aixecat les mesures extraordinàries de vigilància acordades un cop els experts de la policia i dels bombers que han participat en l’acció més directa s’han retirat. L’operatiu ha dificultat, encara que sense una incidència gaire notable, la circulació. La zona, a tocar l’aparcament del Parc Central, ha estat més apte que mai per als curiosos que s’han aplegat per veure com es desenvolupava la feina dels equips de seguretat, carregats amb tota mena de material i vestimenta per a l’ocasió.

El titular d’Interior ha aprofitat la seva presència a tocar de la zona acordonada per informar que no hi ha cap alerta sobre la possibilitat que el vuitè dels terroristes que se suposa que hauria intervingut en els atacs de París pogués fer cap al Principat. Algunes fonts han advertit que l’home podria dirigir-se a Espanya. I durant el matí s’havia especulat amb la possibilitat que en algun moment pogués accedir a Andorra. Això no seria així. Tot i amb això els controls policials a les fronteres es mantenen plenament actius des de dissabte al matí.

Mesures especials al Lycée

Als punts fronterers no són els únics llocs on s’ha reforçat la vigilància. També al Lycée s'estan fent estrictes controls. Seguint les instruccions de l’ambaixada de França a Andorra després dels atacs de París del divendres passat, tant els alumnes com els pares s'han d'identificar abans d'entrar al centre. També els mestres. I a no ser que sigui per raons excepcionals i acreditades, no és permesa ni l'entrada ni la sortida fora de les hores concretes a l'efecte. Aquells pares que tinguin concertades entrevistes amb professors aquesta tarda de dilluns o la tarda de dimarts no podran estacionar el vehicle a l'interior del centre com en altres ocasions es podia fer. D'altra banda, les sortides escolars previstes per aquesta setmana han estat cancel·lades.

Mentrestant, aquesta jornada de dilluns també ha deixat noves mostres de solidaritat amb el poble francès. En aquest cas a la seu de la legació diplomàtica gala al Principat. Just al punt del migdia s’hi ha fet una concentració silenciosa similar a la que es va viure diumenge a la plaça Lídia Armengol. Durant tot aquest dilluns un llibre de condol ha estat a disposició dels ciutadans per tal que poguessin expressar els seus sentiments en relació als atacs que van causar la mort, en diferents fronts, a unes 130 persones. I en va ferir de gravetat pràcticament un centenar més.

Fotografies: Govern d'Andorra / Facebook / Altaveu

 

Comentaris

Trending