La possible triple aliança social-liberal posa en guàrdia DA en algunes parròquies

Un acord a tres bandes entre Liberals, PS i SDP, si es fa entenedor a la militància, podria facilitar triomfs a Andorra la Vella i Encamp i atorgar més força a Escaldes o Sant Julià

-
-

Diversos comitès parroquials de Demòcrates d’Andorra (DA) més la pròpia direcció nacional de la formació taronja estan a l’expectactiva de l’evolució dels contactes entre liberals i progressistes amb l’aval dels socialdemòcrates tendents a trobar una fórmula que permeti establir candidatures social-liberals a totes les parròquies en vista a les eleccions generals. Una possible aliança a tres bandes, si la militància de cadascuna de les formacions l’entén, podria donar molta força en més de la meitat de les circumscripcions territorials.

D’haver-hi acord, en totes les parròquies on l’aliança es presentés -i es pretendria que fos en les set- apareixeria sota una marca blanca. Aquesta idea no havia estat pas rebutjada per SDP, encara que no està clar encara com poden evolucionar els contactes vistes les diferències que mantenen amb el PS. La direcció socialdemòcrata hauria donat el seu vist-i-plau a la trobada exploratòria feta aquest dijous entre representants liberals i progressistes.

Encara hi hauria molt bacallà per tallar. I és cert que en les tres formacions hi ha sectors clarament favorables a tirar endavant el projecte a tres bandes i altres grupuscles que no en volen sentir ni parlar. Durant la reunió de dijous s’haurien parlat de diverses fórmules per intentar arribar a acords, fos per formar candidatures conjuntes o fos per garantir suports. El que està clar és que tant l’aliança PS-Liberals com SDP en solitari sempre han pretès eixamplar la base, com es diu planerament. Els progressistes se senten afalagats perquè els hagin contactat, d’una banda, però també lamenten que al seu dia se’ls deixés al marge d’un possible pacte pel vet que hauria proferit el PS, que ara també veuria clar que per intentar portar un tomb al Consell General segurament no n’hi ha prou amb el pacte bilateral a les territorials.

Els demòcrates estan a l’expectativa. I són conscients que una aliança a tres, ben explicada, podria dotar de molta força llistes com les d’Andorra la Vella o Encamp, però també consolidar alternatives a Sant Julià, on sembla clar que DA no té gaire interès en reeditar la fórmula de Laurèdia en Comú. No obstant, les fonts consultades properes a les forces que estan negociant també estan expectants. I, en general, donen poques opcions a que l’acord fructifiqui. No obstant això, la trobada de dijous només va ser de plantejament. Sense detallar concrecions o elements ‘quantitatius’ d’un eventual acord.L’USd’A aplaudeix l’eventual pacte

El secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USd’A), Gabriel Ubach, ha assegurat que l’organització sindical “aplaudeix la (possible) aliança progressista” que s’intentaria construir amb l’acord a tres bandes entre Liberals, PS i SDP. Demanat per si considera als liberals com una opció de progrés, el dirigent sindicalista ha afirmat que quan es refereix a progressisme, en aquest cas,es refereix a aquelles formacions que de forma inequívoca pretenen impulsar “canvis que són necessaris” en totes les vessants, des de les polítiques socials a les maneres de fer, al tarannà. Per aquest motiu, Ubach ha afirmat que espera que les converses arribin a bon port atès que suposarien un primer pas per dificultar molt la possibilitat d’una nova victòria electoral demòcrata. 

Etiquetes

Una imatge de la trobada de la plataforma laurediana.

Relacionat

Els contactes preelectorals agafen velocitat de creuer
El president i candidat liberal, Jordi Gallardo, durant l'entrevista a 'La Rèplica'.

Relacionat

Gallardo anuncia llistes conjuntes amb el PS a Sant Julià i Canillo tot i no tenir-hi comitè

Comentaris (1)

Trending