Gallardo anuncia llistes conjuntes amb el PS a Sant Julià i Canillo tot i no tenir-hi comitè

El president i candidat liberal va encapçalar la delegació que es va reunir amb SDP per intentar ampliar els suports a l’aliança tot i que personalment havia votat en contra de dur a terme el contacte

Comentaris

El president i candidat liberal, Jordi Gallardo, durant l'entrevista a 'La Rèplica'.
El president i candidat liberal, Jordi Gallardo, durant l'entrevista a 'La Rèplica'.
L’aliança entre els liberals i els socialdemòcrates per a les candidatures territorials en vista a les properes eleccions generals del 7 d’abril presentarà llistes conjuntes a Sant Julià i Canillo tot i que la formació que encapçala Jordi Gallardo no té establerts formalment en aquestes parròquies comitès parroquials. En canvi, encara no se sap què passarà a Ordino i a la Massana. Els liberals estan explorant la possibilitat d’integrar d’alguna manera o altra Socialdemocràcia i Progrés (SDP)  al pacte amb el PS. Col·laboració, en diuen a can liberal. Els progressistes, però, difícilment atendran la sol·licitud.

Gallardo, president de Liberals i candidat de la mateixa formació va encapçalar la delegació liberal en la trobada que van mantenir ahir a la tarda amb el president i el conseller general d’SDP, Jaume Bartumeu i Víctor Naudi, respectivament. Els liberals van ser els que van sol·licitar veure’s als progressistes. Un sector del liberalisme andorrà havia demanat prèviament intentar ampliar la base de l’acord amb el PS i mirar de sumar altres formacions en el projecte, s’usi el terme que es vulgui usar en relació a aquesta entesa: col·laboració, cooperació, suport, pacte.

Si calia o no contactar amb SDP es va votar fins i tot dins de la reunió de l’executiva liberal celebrada aquesta mateixa setmana. Gallardo hi hauria votat en contra conscient que després de la feina d’aconseguir un pacte amb el PS, veure’s amb SDP podia engegar a rodar l’acord o, com a mínim, podia disgustar la formació liderada per Pere López, que finalment va ser avisat i va aprovar l’existència de la trobada. L’executiva liberal va aprovar també sol·licitar la trobada amb els progressistes en una votació molt renyida. Algunes fonts han assegurat que un sol vot va separar els que no veien clar el contacte d’aquells que el defensaven.

Durant la trobada amb els progressistes, sense resultat definitiu, Bartumeu va retreure als dirigents liberals que se'ls hagués 'marginat' d'entrada

Finalment, la trobada es va produir aquest dijous a la tarda i Bartumeu hauria llançat uns quants retrets a les formes, al convit quan hi ha pel mig el PS i quan es va deixar fora SDP a l’inici de les converses… però encara no hi ha un resultat definitiu de la trobada. Tant liberals com progressistes sempre s’han mostrat oberts a col·laborar amb altres formacions, a sumar suport… però sempre mantenint cadascú el control de la situació. Si a això s’hi suma les discrepàncies manifestes entre progressistes i socialdemòcrates, sembla molt difícil que SDP se sumi d’alguna manera al projecte, almenys abans de les eleccions.

La trobada es va dur a terme a la històrica oficina parlamentària de Jaume Bartumeu, i es va produir després que Jordi Gallardo acudís al programa ‘La Rèplica’ d’Andorra Televisió, on va parlar de col·laborar amb altres formacions tot i deixar clar que l’experiència d’aquests quatre anys de legislatura li fa pensar que amb DA és impossible. Va ser en aquest programa on Gallardo va explicar que s’havia arribat a un acord amb el PS per presentar llistes a Sant Julià i a Canillo, que se sumarien a les d’Andorra la Vella, Escaldes i Encamp.

Gallardo va parlar explícitament de la “incògnita” de la Massana i Ordino, on els liberals sí que tenen comitès però són “sobirans” per adoptar les decisions que creguin més escaients i encara no ho han fet. El president i candidat liberal va reconèixer que el pacte amb el PS “és difícil d’entendre” però que no els ha causat baixes de militants i sí els ha permès eixamplar sensibilitats, fet que, va dir textualment, no sap si els acabarà comportant més vots en el moment de la cita electoral. El líder liberal va assegurar que aquest 2019 més que mai les llistes territorials seran clau.

Comentaris (2)

Trending