La policia vigila ‘a vol d’ocell’ aquella que no compleixen les recomanacions del confinament

Integrants del PS mostren el seu malestar per un control que els sembla excessiu i que no troben justificat amb la normativa d’aplicació vigent

-
-
No és que els drons siguin una eina de treball diari però sí que ja abans, fins i tot, de l’era coronavirus la policia havia començat a utilitzar aquests ginys aeris per fer alguns controls, algunes vigilàncies, més enllà de per enregistrar algunes de les seves pròpies actuacions. Des d’aquest cap de setmana, i per poder arribar allí on els agents tenen més dificultats d’accedir, la policia ha començat a recórrer al dron per fer vigilàncies en relació amb el compliment de les recomanacions de confinament.

El Tarter i Pal són dos dels indrets on els agents han fet servir el dron. L’acord tàcit és que aquesta eina, en mode de vigilància, s’usarà sols en zones de muntanya, encara que puguin quedar a prop de nuclis residencials, i tan sols, també, per vigilar els moviments de persones com a mesura per dissuadir d’actituds i comportaments que, ara per ara, i davant la situació d’excepcionalitat que s’està vivint, van contra les recomanacions llançades per les autoritats sanitàries.

Es tracta, sols, de dissuadir. Quan els agents adverteixen en camins o zones de naturalesa rural moviments de persones que no s’adiuen amb el que hauria de ser ara per ara, activen el giny, que té una autonomia màxima de de 20 minuts, per mirar de poder observar amb més detall quina activitat s’està duent a terme. En alguns casos, es fa ús d’un micròfon per demanar a les persones que s’hagin detectat que haurien d’abandonar l’indret en qüestió i confinar-se als seus respectius domicilis. 

Els recels socialdemòcrates

Aquest sistema, però, està aixecant alguns recels i crítiques. Des del Partit Socialdemòcrata (PS), alguns dels seus membres consideren que aquestes pràctiques “són excessives” i que s’està vulnerant “el dret a la privacitat”. Recorden que a França i a Portugal s’han autoritzat aquests mecanismes “però amb condicions” i alerten que s’està actuant, en certa manera, “com si s’hagués decretat un estat d’alarma que no s’ha decretat”. “Com a mínim caldria complir amb la Llei de seguretat pública”, hi afegeixen fonts sociadelmòcrates, que recorden que tot el que s’ha dictat fins ara no va més enllà de les recomanacions.

Des de la policia es recorda que hi ha una normativa aeronàutica i una altra de protecció de dades que “s’està respectant al peu de la lletra”. “El dron que s’utilitza es fa servir sota el marc legal vigent. No enfoquem a cap domicili privat ni a l’interior de cap habitatge o persona que pugui estar en el seu interior”, afirmen portaveus policials que afegeixen que “respectem plenament els drets i les garanties reconegudes a la Constitució com ara el dret a la intimitat o a la llibertat de moviments”.

En aquest sentit, s’assegura que “en cap moment estem fent tafaneria”, i mentre recorden que hi ha més efectius que mai al carrer -“exposant moltes persones a ser contagiades”- per evitar que l’aglomeració de persones comporti un auge de la propagació del coronavirus, des del cos policial es manté que només s’alça el dron en camins i zones de muntanya. “En cap moment se’ns ha passat pel cap dur a terme una acció d’aquestes característiques a l’avinguda Meritxell.”

Comentaris (5)

Trending