La policia interroga el cap de comptabilitat del comú lauredià per tenir més dades del 'modus operandi' dels excònsols

Comentaris

La policia interroga el cap de comptabilitat del comú lauredià per tenir més dades del \'modus operandi\' dels excònsols
La policia interroga el cap de comptabilitat del comú lauredià per tenir més dades del \'modus operandi\' dels excònsols

La policia, per ordre el fiscal, continua duent a terme les tasques d'investigació pertinents per completar el dossier sobre els excònsols de Sant Julià Montserrat Gil i Manel Torrentallé abans de possar-lo a la batlle Maria Àngels Moreno per tal que pugui rebre els tres detinguts i prendre'ls declaració. A banda de Gil i Torrentallé, la policia també va arrestar ahir l'interventor comunal Josep Maria Altimir. Una de les diligències principals que s'està fent aquest matí és prendre declaració al cap de l'àrea de comptabilitat del comú lauredià. El funcionari ha estat citat com a testimoni. La policia intenta treure l'entrellat a les despeses realitzades pels excònsols a través de targetes de crèdit. I, en aquest marc, delimitar la possible connivència o no de l'interventor. En qualsevol cas, els agents reuneixen més dades sobre la manera d'actuar i de justificar les despeses que tenien, almenys, els dos antics mandataris comunals lauredians.

L’excònsol major de Sant Julià i actual coordinadora del pla de desenvolupament d’atenció social del ministeri d’Afers Socials, Montserrat Gil, hauria usat presumptament tiquets i factures falses per justificar aquelles despeses que no va poder acreditar durant el temps que va durar el seu mandat comunal (2012-2015). En una situació similar s’hi podria trobar l’excònsol menor, Manel Torrentallé, encara que les fonts consultades han indicat que en aquest cas no està tan clar o, com a mínim, el volum dinerari que no s’hauria acreditat degudament seria molt inferior. En tot cas, la policia encara està acabant de repassar tiquets i factures i està contactant amb establiments comercials i firmes empresarials que haurien expedit els comprovants per assegurar-se de la seva veracitat, que en molts casos ja ha quedat descartada.

Gil i Torrentallé van ser detinguts a primera hora del matí de dijous quan transitaven pel carrer. Una a prop de casa seva després d'haver acompanyat la seva filla a escola i, l’altre, a la porta de la Mútua Elèctrica laurediana que és on exerceix de director financer. També va ser detingut en la mateixa operació l’auditor del comú de Sant Julià Josep Maria ‘Txema’ Altimir. En el seu cas s’investiga si va donar per bons comprovants la procedència iregular dels quals ja coneixeria o si va autoritzar operacions que no s’ajustaven a la realitat. Tots tres han passat aquesta nit a les celles del despatx central de policia, a l’edifici de l’Obac, en règim de detenció. Aquest divendres els agents especialitzats en delictes econòmics continuen analitzant tiquets i factures i comunicant amb comerços i establiments empresarials per anar confirmant o descartant sospites. 

Durant el dia d’avui s’espera que Gil, Torrentallé i Altimir passin a disposició judicial, encara que no hi ha la garantia absoluta, segons les fonts consultades. Ara per ara no hi ha cap hora fixada. En qualsevol cas, serà després la batlle encarregada del cas, Maria Àngels Moreno, la que haurà de decidir la situació processal dels tres arrestats. Les fonts consultades han assegurat que sobre el paper qui en sortiria més malparada seria l’excònsol major. Montserrat Gil també és qui hauria portat, com a mínim pels signes externs, la seva detenció. Els consultats han indicat que durant la primera jornada d’arrest se’ls ha dispensat del mateix tracte que qualsevol altre detingut i han pogut rebre assistència jurídica.

Les detencions han estat practicades per ordre de la fiscalia, que és qui, d’ofici, fa mesos que dur a terme diligències per tal d’aclarir allò que fa un parell d’anys ben bons va denunciar el Tribunal de Comptes en els seus informes. Que hi havia hagut un ús indegut de les targetes de crèdit de què disposaven els dos cònsols de Sant Julià. Ho van mantenir, com a mínim, pels exercicis del 2013 i del 2014. Les fonts consultades han assegurat que s’estaria parlant d’una malversació de fons públics de més de 70.000 euros. Però que la situació s’agreuja, i molt, per la falsificació documental que s’hauria dut a terme suposadament. Les quantitats esmentades, segons algunes fonts, serien d'uns 60.000 euros en el cas de Gil i de 18.000 pel que fa a Torrentallé.

El ministeri públic fa molts mesos que estava analitzant tota la documentació de què va disposar al seu dia el Tribunal de Comptes. Destriava el gra de la palla. Els consultats, però, no han pogut raonar perquè la investigació ha esclatat aquest dijous amb les detencions dels tres presumptes responsables de la malversació. La falsedat en document caldrà veure a qui s’acaba atribuint. Les fonts consultades han reconegut que l’afer també pot esquitxar a aquells empresaris, comerciants o botiguers, que hagin expedit tiquets o factures falses. S’hauria practicat com a mínim un registre domiciliari. I seria al domicili de Montserrat Gil per comprovar si es trobava alguna documentació que pogués tenir relació amb els fets que s’investiguen.

Diverses fonts han reconegut a l’Altaveu que sí que una vegada va saltar la polèmica de l’ús indegut de les targetes de crèdit arran de l’informe del Tribunal de Comptes i que els propis implicats van assegurar que es tractava en qualsevol cas d’un malentès i que tot es podria justificar degudament, Montserrat Gil va contactar amb diversos establiments o empreses per demanar-los si li podien expedir algunes factures. Serien comerços on la llavors encara cònsol comprava amb certa habitualitat ja fos per ella o pel comú o establiments amb els quals tenia certa confiança. No obstant això, les fonts no han pogut confirmar ni si realment va obtenir aquells tiquets o factures que pretenia i sí, en cas d’haver aconseguit la documentació, en va fer algun tipus d’ús.

També és força de domini públic que després que Unió Laurediana (UL) perdés les eleccions comunals del desembre del 2015 i, fins i tot, quan Gil i Torrentallé van saber que la formació per la qual s’havien presentat el 2011 no tornava a confiar en ells per a la reelecció, les llums del comú estaven enceses de matinada alguns dies i que, en aquelles mateixes hores, van sortir de les dependències comunals sacs amb un notable volum de paper esquinçat, triturat. Això no pressuposa absolutament res però sí que va aixecar recels en alguns àmbits. Igual com ha aixecat recels, en altres àmbits, que s’hagi acabat detenint ara Gil i Torrentallé quan en l’escena política andorrana hi ha altres casos judicialitzats sobre la taula. Diverses fonts han fet notar la coincidència entre l'afer que afecta els dos exmandataris lauredians i la setmana en què ha hagut d'acudir a declarar a la Batllia el ministre de Finances i portaveu del Govern, Jordi Cinca, en relació al 'cas Orfund'.

Comentaris

Trending