Govern valorarà dilluns la necessitat (o no) de decretar l'estat d'alarma

(AMB VÍDEO) La policia controla ciutadans “irresponsables i inconscients” a diverses parròquies; el cos ha establert aquest dissabte un dispositiu d’efectius molt més nombrós que qualsevol altre cap de setmana ‘normal’

-
-
El Govern valorarà dilluns decretar l'estat d'alarma. La policia, que ha duplicat el nombre d'efectius al carrer aquest cap de setmana respecte d'un altre de normal, ha controlat aquest dissabte nombrosos “ciutadans irresponsables i inconscients” a diverses parròquies, que tot i ser una minoria de la població fan trontollar les mesures de confinament en la situació actual. El cos ha iniciat avui una campanya, també mediàtica, per insistir en el fet que cal que la ciutadania es quedi a casa per intentar combatre la propagació del coronavirus. L'executiu està molt amatent a l'evolució del comportament de la ciutadania.

En la seva compareixença d'aquesta nit, el ministre de Finances i portaveu del Govern, Eric Jover, ha reconegut que amb les dades a la mà de mobilitat, tant interna com a les fronteres, s'evidencia "una lleugera relaxació". L'únic punt on el trànsit continua pràcticament inapreciable és al pas franco-andorrà. Per dins del país, s'ha notat una mica més d'activitat. D'aquí que el portaveu governamental ha tornat a reclamar que es compleixi estrictament el confinament o caldrà actuar de manera més dura. La decisió s'avaluarà dilluns. No gosa pronunciar cap representant del Govern el terme estat d'alarma, però és obvi que no hi ha moltes més opcions.

Pel que fa a l'actuació policial, fonts oficials del cos han explicat que aquest cap de setmana hi haurà al carrer, i especialment en zones de muntanya on molt sovint no hi són, un nombre d’efectius policials molt més elevats que en qualsevol altre cap de setmana, fins i tot que els caps de setmana d’activitat normal pre-Covid-19. Per això que s’hagi detectat força gent incomplint les recomanacions. Tot i això, i en ser només recomanacions, no s’ha sancionat ningú ni, oficialment, tampoc s’ha fet un registre de persones controlades.

Les fonts consultades han reconegut que aquesta situació pot canviar. De fet, en el moment que es decreti, si es decreta, l’estat d’alarma, els registres sí que seran estrictes i amb l’aixecament dels corresponents expedients. La policia ha establert aquest dissabte controls fixes en molts punts, especialment de muntanya. I ha estat resseguint camins on amb anterioritat s’hi havia detectat la presència de persones tot i la recomanació de no sortir de casa. 

“Hi ha moltíssims més efectius” de la policia als carrers. “Hem anat a llocs en què es rebien queixes d’altres ciutadans i, efectivament, s’hi han trobat persones”. Les fonts consultades han reconegut que no es tracta d’agrupacions de persones però sí més de les que serien recomanables en les condicions actuals. Sense que hi hagi dades oficials, de “ciutadans irresponsables” se n’han trobat des del coll de la Botella, a Pal, fins al Pas de la Casa.

Comentaris (29)

Trending