La Justícia s'obstina en mantenir Joan Pau Miquel a la presó

Comentaris

La sala penal del Tribunal Superior (TS) considera que la Justícia no està vulnerant el dret a la llibertat de l’exconseller delegat de Banca Privada d’Andorra (BPA), Joan Pau Miquel. I, d’alguna manera, avala que l’antic màxim executiu del banc intervingut continuï empresonat al centre penitenciari de la Comella. Un fet que també ha confirmat el Tribunal de Corts desestimant el recurs que la seva defensa va interposar contra l’última pròrroga que es pot formalitzar en fase d’instrucció a la presó provisional.

El TS ha fet pública aquest dijous la sentència relativa a la vista que fa uns dies que es va celebrar relativa al procediment urgent i preferent per vulneració de drets fonamentals que els assessors legals de Miquel van promoure arran del compliment de l’any en presó pel denominat ‘cas BPA’, en què s’acusa l’exconseller delegat del banc de ser el principal artífex d’un presumpte sistema automatitzat de blanqueig de capitals en seu bancària. 

Els mateixos dies que s’acordava la darrera pròrroga de presó provisional a petició del fiscal, que fa que una persona pugui estar 20 mesos a la presó mentre el batlle instructor investiga una causa, es va celebrar la vista per la presumpta vulneració al dret a la llibertat denunciada per Miquel. Quan es va confirmar la tercera pròrroga, és a dir, quan transcorregut un any d’empresonament provisional la Batllia, primer, i el Tribunal de Corts, després, van decidir allargar encara com a mínim quatre mesos més la reclusió, la defensa de l’exconseller delegat va decidir instar un procediment especial previst a la Constitució per vulneració de drets fonamentals.

Consideraven els defensors de Miquel que ja hi havia hagut prou presó i que hi havia mesures alternatives per no haver d’estar entre reixes. De fet, és l’argument que va verbalitzar Joan Pau Miquel davant el tribunal ara fa unes setmanes, quan va sol·licitar el canvi de la presó per un arrest domiciliari. Però la pretensió no ha estat atesa.

Com tampoc no ha vist la llum el recurs contra la cinquena pròrroga, la darrera en fase d’instrucció i que només pot sol·licitar el ministeri fiscal en casos molt determinats. Això fa que, en principi, l’exmàxim responsable executiu de BPA s’hagi d’estar a la presó fins al novembre. Si en aquest temps la batlle Canòlic Mingorance dóna per tancada la investigació i passa la causa al Tribunal de Corts, aquest ens jurisdiccional, si accepta obrir la fase del judici, podrà retenir entre reixes Miquel dotze mesos més mentre prepara la celebració de la vista.

Comentaris

Trending