La investigació del ‘cas Cautxú’ entra en una ‘fase d’internacionalització’

La Batllia envia diverses comissions rogatòries per poder conèixer de prop les societats i empresaris estrangers amb les quals suposadament havien fet ‘negocis’ alguns dirigents de la FAF

-
-
Després d’una fase molt explosiva, la investigació de les presumptes irregularitats en el marc de la Federació Andorrana de Futbol (FAF) s’endinsa ara en un capítol més feixuc i complexe, que passa per demostrar que les suposades comissions que algunes societats i empresaris, especialment espanyols però també d’altres nacionalitats, haurien presumptament abonat a alguns dirigents de l’entitat esportiva per la contractació de serveis o l’adquisició de materials són realment pràctiques corruptes i il·legals.

La Batllia hauria oficiat tot de comissions rogatòries amb l’objectiu de poder conèixer de prop, fins i tot interrogar, els responsables de les empreses o els empresaris que van mantenir contactes especialment amb el secretari general ara en stand by de la FAF Tomàs Gea. I que suposadament haurien transferit diners als dirigents federatius processats com a ‘premi’ per haver-los comprat materials com ara i, sobretot, gespa artificial però també panels marcadors.

El fet que al Principat no estigui tipificada la corrupció entre privats i que la FAF no rebés subvencions públiques obliga els investigadors, i especialment la batlle instructora, a demostrar altres elements per considerar que els processats -i en especial l’esmentat Gea, encara en arrest domiciliari, i l’extresorer de la FAF José García, empresonat; i tots dos acusats almenys inicialment d’apropiació indeguda, administració deslleial i frau a la CASS- realment van delinquir. Així, cal demostrar que els materials adquirits o els serveis contractats i pels quals van percebre suposadament comissions o estaven fora de preu de mercat per excés o bé la qualitat de les prestacions comprades estaven molt per sota de la mitjana exigible. Si cap d’aquests dos factors no es donen, en principi el fet de cobrar una comissió ara per ara no seria delictiu al Principat. Alhora, almenys per ara, tampoc no consta que la FAF acusi cap dels processats d’haver-los causat un perjudici econòmic. L’ens federatiu es manté com a actor civil en la causa. Però més per tenir accés a la causa que per una altra cosa.

La junta directiva… actual

La instrucció s’ha ralentitzat alhora que ha entrat en una fase més complexa o, almenys, menys mediàtica però tant o més transcendental segons les diverses fonts consultades. Alhora, el pas del temps i les eleccions al capdavant de la FAF haurien no calmat les aigües però sí apaivagat les reaccions viscerals. Tot i això, segons algunes fonts, la nova junta de la federació no estaria responent a les expectatives d’alguns clubs, fins i tot de clubs que a priori eren avaladors de l’equip que encapçala des de la presidència Fèlix Àlvarez.

Un dels reptes que té la junta en relació amb el seu funcionament ordinari és la recerca d’un secretari general. Entre els dirigents que comanden la FAF no hi ha consens ni sobre el perfil de la persona que hauria de liderar des del punt executiu l’ens federatiu ni encara menys amb el nom concret. S’haurien posat damunt la taula diversos perfils i noms, entre els quals l’exsecretari d’Estat d’Economia Salustià Chato, que s’hauria ofert per ocupar el lloc i arran d’això hauria estat sondejat. Però hi ha una part de la junta i també alguns dels treballadors més qualificats de l’ens que, per exemple, confien en la plena innocència de Tomàs Gea i en el fet que més aviat que tard es pugui reintegrar al lloc que havia ocupat durant tants anys.

Comentaris (5)

Trending