La guàrdia civil desfà una xarxa que obligava dones xineses a prostituir-se a Andorra

Comentaris

La guàrdia civil desfà una xarxa que obligava dones xineses a prostituir-se a Andorra
La guàrdia civil desfà una xarxa que obligava dones xineses a prostituir-se a Andorra

La guàrdia civil, en col·laboració amb agents de la policia de la Xina i el cos d’ordre andorrà, han desmantallat una xarxa que obligava dones xineses a prostituir-se, entre altres llocs al Principat. L’institut militar espanyol ha detingut 29 persones i n’ha alliberat 29 més. L’operació, que encara no està del tot tancada, s’ha desenvolupat en poblacions de diverses províncies espanyoles. Un dels llocs on s’ha actuat és a la Seu d’Urgell, on vivien les dones a les quals es feia exercir la prostitució a Andorra.

La guàrdia civil, que ha anunciat aquest dilluns l’operació que es va iniciar fa pràcticament un any a partir de la localització de dues xineses en un local d’alterne de la província de Sòria, ha destacat la cooperació que hi ha hagut tant amb la policia xinesa com amb l’andorrana. Pel que fa al Principat, s’ha ressaltat el fet que l’afavoriment de la prostitució està tipificat com a delicte al codi penal. I s’ha remarcat el fet que les dones que eren traslladades a Andorra per mantenir relacions sexuals se les feia viure a la Seu “per raons de seguretat”.

L’operació, que ha estat batejada amb el nom de Gavelo, ha estat dirigida pel jutjat d’instrucció número 1 d’Almazán, a Sòria i coordinada per Europol, s’ha desenvolupat a les províncies de Madrid, Sòria, Lleida, Girona, València, Saragossa i Toledo. Els investigadors acusen l’organització desmantellada de dedicar-se a la tracta d'éssers humans amb fins d'explotació sexual. A banda dels 29 alliberaments i les 29 detencions, s’han efectuat 29 escorcolls en domicilis (10 a Madrid, dos d'ells en locals d’oci; 4 a València; 2 a Sòria; 3 a Saragossa; un a Girona; un altre a Lleida i un més a Toledo ).

La investigació va començar l'any passat després d'una inspecció en un local de contactes de la localitat soriana d'Adradas, en el qual els agents van identificar dues dones de nacionalitat xinesa que presumiblement es trobaven a l’establiment exercint la prostitució contra la seva voluntat. Les posteriors investigacions van permetre la identificació d’una persona que regentava un basar a Ólvega (Sòria) i que era qui havia enviat les dues dones al local de cites d’Adradas.

A mida que va avançar la investigació, es va esbrinar que les dones eren captades a diferents zones de la Xina per, posteriorment, mitjançant engany i amb falses promeses laborals, traslladar-les a Espanya. Algunes feien una escala prèvia en altres països occidentals, on igualment exercien la prostitució. Una vegada a Espanya, les víctimes eren distribuïdes en habitatges amb pèssimes condicions d'habitabilitat que l'organització posseïa en diferents províncies espanyoles, exercint les ‘madames' i els homes de la xarxa un ferri control mitjançant sistemes de videovigilància instal·lats en els habitatges. Els trasllats a llocs per exercir la prostitució eren realitzats per conductors de la xarxa. Per vèncer la resistència de les víctimes a exercir la prostitució, en els seus habitatges, hotels o locals d'oci eren obligades a ingerir drogues i medicaments.

Per a una millor coordinació i aprofitar tots els elements de la investigació, i d'acord amb la legislació vigent en ambdós països, s'ha comptat amb el suport d'agents de la policia de la Xina, desplaçats expressament a Espanya a petició de la guàrdia civil. Els agents xinesos han tingut un paper fonamental en l'assistència a les víctimes, el que ha facilitat als investigadors poder conèixer amb profunditat la forma de captació de les dones a la Xina, els trasllats a Espanya i altres circumstàncies col·laterals. Tot plegat ha tingut un impacte positiu en les dones alliberades, ja que moltes d'elles han trobat en els policies del seu país una font de confiança i així han pogut explicar detalladament les condicions a les quals eren sotmeses.

En l'operació, que no es dóna per finalitzada, s'han bloquejat actius i comptes bancaris emprats per l'organització per blanquejar els diners provinents d'aquestes activitats il·lícites. L'operació, dirigida pel jutjat d'instrucció número 1 d'Almazán ha estat portada a terme pel grup de tràfic d'éssers humans de la unitat central operativa (UCO) de la guàrdia civil i per la unitat orgànica de la policia judicial del mateix cos de Sòria. Igualment s’ha comptat amb la col·laboració de les diferents unitats de la guàrdia civil de les zones d'actuació, la policia Xina, francesa i andorrana, Europol i diverses ONG que van donar suport a les víctimes alliberades.

Comentaris

Trending