La gestió immobiliària per la crisi del coronavirus deixa al descobert desenes d’estrangers il·legals

Persones que van venir buscant una feina que no van trobar i tot i això es van quedar al país ara no tenen mitjans per sufragar-se l’allotjament ni tan sols per marxar si els ho permetessin

El Tarter, com Soldeu, són dos dels nuclis amb més presència de temporers durant l'hivern.
El Tarter, com Soldeu, són dos dels nuclis amb més presència de temporers durant l'hivern.
Les gestions immobiliàries que s’estan fent amb els temporers arran de la crisi del coronavirus estan deixant al descobert la presència al país de desenes, potser alguns centenars, de persones estrangeres que s’han passat l’hivern o bona part d’ell de manera il·legal i en la immensa majoria de casos sense cap feina. Com a molt, fent alguns ‘extra’ retribuïts en negre. Aquesta circumstància tensa en molts casos la relació entre propietaris d’habitatges -o els seus intermediaris- i els ocupants dels mateixos.

Arriba el final d’un altre mes, el que es preveia com el darrer de la temporada d’esquí, i això fa que molts contractes de lloguer a temporers arribin al seu terme. Molts d’aquests treballadors de temporada, sud-americans en molts casos, estan aquests dies gestionant o bé el retorn de les fiances, dels dipòsits, o bé l’allargament de l’estada en els habitatges. La situació, segons que han explicat fonts del sector immobiliari, no està sent gens fàcil. Quan es demana la documentació de les persones ocupants dels pisos sobre els quals es pretenen fer algunes gestions és quan vénen els problemes o es descobreixen les anomalies.

En aquest sentit, hi ha diverses persones -“tot sovint les que més exigències fan”, asseguren les fonts- que quan se’ls demana el permís de residència o documentació per l’estil reconeixen no poder presentar res perquè mai no el van arribar a tramitar. Són persones, expliquen, que van venir al Principat a buscar feina i, pel que fos, no en van trobar. Però en lloc de marxar, van romandre aquí i ara s’hi han quedat atrapats. Molts han passat l’hivern allotjats en pisos amb coneguts, amics o familiars.

Una de les circumstàncies amb què es troben gestors immobiliaris és que la persona o persones que al seu dia van estampar la signatura en el contracte de lloguer ja ni tan sols viuen en l'apartament

De fet, una de les circumstàncies amb què es troben gestors immobiliaris és que la persona o persones que al seu dia van estampar la signatura en el contracte de lloguer ja ni tan sols viuen en aquell apartament, per exemple. Han anat rodant els estadants, amb la complexitat que això suposa. Moltes d’aquestes persones, que amb prou feina han fet alguns ‘extra’ en negre durant l’hivern, no tenen pràcticament mitjans ja no per poder pagar un lloguer ara que s’ha de ‘retornar’ l’habitatge sinó que ni tan sols podrien finançar-se el retorn a casa si es permetés volar, per exemple, cap a l’Argentina.

Sense mitjans, o almenys amb molt poc recursos, molts d’aquests suposats temporers que no han fet temporada aquest hivern són ara els que consideren que és Andorra, com a país, la seva administració, els que han de facilitar-los els mecanismes per poder continuar tenint allotjament i manutenció. El tracte tot sovint passa a ser tens i de difícil gestió. Sense que hi hagi una solució senzilla sense crear un problema social, com més dies passi sense que aquestes persones puguin marxar del país, més complicat serà tot plegat, asseguren les fonts.

A més, expliquen els consultats, molts dels temporers que realment van estar treballant a pistes, van ser prou hàbils com perquè just quan a mitjan març es va donar per clausurada la temporada i van cobrar tot el pactat -les pistes d’esquí així ho van fer-, van aconseguir sortir del país sense massa problemes i tornar o bé al seus respectius països d’origen o anar ja cap als indrets on solen fer temporada d’estiu. 

 

Comentaris (15)

Trending