La Generalitat vol que l’Alt Urgell i la Cerdanya avancin dilluns en el desconfinament

Si les dues comarques veïnes passen a la fase 1, es podrien obrir terrasses amb el 50% d’ocupació i botigues de fins a 400 metres quadrats sense cita prèvia

L'edifici de l'ajuntament de la Seu d'Urgell.
L'edifici de l'ajuntament de la Seu d'Urgell.

L’Alt Urgell seria una de les comarques catalanes que entraria dilluns vinent en la Fase 1 del pla de desconfinament disposat a Espanya. Almenys si es compleix la proposta que preveu fer la Generalitat a l’executiu que encapçala Pedro Sánchez. La regió sanitària Alt Pirineu-Aran, a la qual pertany la comarca veïna, així com també la Cerdanya, seria una de les tres que, a l’entendre del gabinet català, estarien preparades per fer una pas més en la desescalada. En canvi, per a altres zones, inclosa l’àrea metropolitana de Barcelona, es prefereix esperar uns dies més.

La proposta l’ha elaborat el departament de Salut i ha estat anunciada per la consellera Alba Vergués. L’informe s’enviarà ara a Madrid, ja que el govern espanyol és qui -amb l’estat d’alarma renovat aquest dimecres al Congrés dels diputats- continua tenint l’última paraula. Des de la Generalitat es continua insistint en el fet que la desescalada del confinament s’ha d’anar abordant per regions sanitàries i no pas per províncies. Per tant, en el cas de les comarques veïnes d’Andorra, no dependria de tota Lleida sinó de l’àrea de salut Alt Pirineu-Aran.

La Generalitat farà la proposta però qui té la decisió final és el govern espanyol, que ha aconseguit prorrogar l'estat d'alarma

I aquesta és, ara mateix, de les que en millors condicions es troba pel que fa a l’afectació del coronavirus. De fet, es considera que té un risc baix de rebrot del coronavirus, igual que les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona. Per a la Generalitat, només aquestes tres regions estan en condició de passar dilluns de la fase 0 a la 1. La decisió, ha recordat la consellera, es basa en les dades sanitàries, però també les de mobilitat.

Entrar a la fase 1 permetria que a les comarques veïnes de l’Alt Urgell i la Cerdanya es podrien reobrir les terrasses de bars i restaurants, amb un aforament reduït. Concretament, al 50%. També es permetrien reunions de fins a 10 persones, sempre mantinent distàncies de seguretat i respectant normes d’higiene. Les botigues de fins a 400 metres quadrats podrien tornar a l’activitat sense necessitat de cita prèvia, tot just amb un aforament del 30%.

La resta de Catalunya no passaria a la fase 1 fins més endavant. De fet, es considera que hi ha risc moderat de rebrot a la gran majoria del territori amb una única excepció. A la ciutat de Barcelona es creu que el risc és moderat alt i, per tant, encara estaria més lluny de poder fer el primer pas del desconfinament espanyol.

Comentaris (2)

Trending