La Gendarmeria 'colla' el contraban procedent d'Andorra amb la detenció d'un duaner i dos 'coordinadors' de passadors

Comentaris

La Gendarmeria \'colla\' el contraban procedent d\'Andorra amb la detenció d\'un duaner i dos \'coordinadors\' de passadors
La Gendarmeria \'colla\' el contraban procedent d\'Andorra amb la detenció d\'un duaner i dos \'coordinadors\' de passadors

La policia militaritzada francesa (Gendarmeria) està disposada a acabar amb el contraban de tabac procedent d’Andorra. Els gendarmes han detingut els darrers dies un ‘històric’ duaner que molt sovint presta servei a la duana francoandorrana i, segons fonts franceses, dos homes més que farien d’intermediaris entre els caps de les xarxes de contraban que actuen a l’altra banda del Pas de la Casa i els passadors, molts d'ells magribins i, en alguns casos, fins i tot menors d’edat.

Els tres detinguts seguien avui arrestats i reclosos en centres diferents perquè no hi hagi cap possibilitat de contacte entre ells, segons les fonts. L’operació, que compta amb la col·laboració de les autoritats judicials i policials andorranes, feia dies que s’estava coent. El nom del duaner francès detingut feia molt temps que estava en les travesses si mai es desencadenava alguna acció contundent contra el contraban ja en territori francès. L’home ja tenia antecedents similars però de molts anys enrere, malgrat que el comportament de l’uniformat sempre ha estat lligat a certa polèmica. I d’aquí que se li hagin fet acurats seguiments des de fa temps.

Finalment, segons les fonts, el duaner va ser detingut a les sis del matí de dilluns, just quan havia acabat el seu torn laboral al cantó francès de la duana juxtaposada del Baladrà. Agents de la Gendarmeria se’l van endur emmanillat i se li va registrar el seu vehicle personal, en el qual se li haurien trobat com a mínim deu cartrons de tabac. Segons les fonts, la suposició seria que de forma habitual l’home introduïa tabac procedent d’Andorra en territori francès. Més enllà d’allò que es permet administrativament parlant però, almenys en la majoria de casos, sense que es tractés de grandíssimes quantitats. El duaner també tindria vincles amb ‘fardistes', segons les fonts.

Justament, l’increment de passadors, de ‘fardistes’, ha estat molt notable els darrers temps a la zona del Pas, al vessant francès. Les altres dues persones detingudes, sempre en territori francès, serien persones que es dedicaven a contactar passadors perquè s’encarreguessin de transportar el material, molt sovint per la muntanya mateix. Suposadament, el duaner arrestat tenia vinculacions amb els ‘fardistes’ i els facilitaria alguns moviments. També tindria contactes amb alguns establiments del Pas. La investigació, però, es manté sota un sepulcral secret. Fonts properes a la pròpia duana han assegurat que hi ha molta especulació però, per ara, pocs elements certs.

Dos empresaris del Pas empresonats des d’abans de Nadal

Sí que es van dur a terme escorcolls en diferents establiments del Pas. De fet, les autoritats franceses haurien demanat la col·laboració de les andorranes a l’hora de posar ‘ordre’ a la venda de tabac, en la terminologia amb la qual es refereixen. La gendarmeria cada vegada està collant més. Des del 18 de desembre són a la presó els dos màxims responsables d’un establiment del carrer Comtes de Foix del Pas de la Casa. La Batllia els acusava de ser un important punt de subministrament de les xarxes organitzades que entren per França per ‘contrabandejar’ amb tabac. Els comerciants, però, consideren que si es fes l’inventari de molts d’altres comerços del Pas es podria arribar a una conclusió molt similar a la que s’ha arribat amb les dues persones ara empresonades, a les quals ni acusen ni defensen.

Els dos homes, residents de llarga durada al país i de 41 i 35 anys, són força coneguts al Pas tant per la seva tasca comercial i els seus ‘negocis’ amb el tabac com també per altres activitats lligades, per exemple, amb l’esport. Tots dos van ser detinguts als primers minuts del 16 de desembre passat, en una operació -que Andorra porta el nom de ‘Llobarro’- dirigida per la batlle Canòlic Mingorance i que es duia a terme en coordinació amb autoritats judicials franceses, que també en les mateixes dates i a l’entorn de Tolosa, van detenir onze persones vinculades al contraban de tabac procedent del Principat. Els dos empresaris continuen reclosos en situació de presó provisional.

Comentaris

Trending