La fiscalia recorre contra la sentència del 'cas Dalton' i vol una revisió a l'alça de les penes principals

Comentaris

La fiscalia recorre contra la sentència del \'cas Dalton\' i vol una revisió a l\'alça de les penes principals
La fiscalia recorre contra la sentència del \'cas Dalton\' i vol una revisió a l\'alça de les penes principals
La fiscalia ha recorregut contra la sentència del Tribunal de Corts referent al denominat ‘cas Dalton’. El ministeri públic pretén que les condemnes contra els principals implicats en un afer que va portar una vintena llarga de persones a la banqueta dels acusats durant un macrojudici celebrat el febrer passat al Centre de Congressos d'Andorra la Vella s’elevin fins al que va defensar durant la vista pública. En major o menor mesura, la immensa majoria dels processats ho eren per un delicte major de tràfic de drogues. El fiscal continua considerant que els principals acusats van actuar en tan què banda organitzada i per això se’ls ha d’aplicar l’agreujant de configurar una associació il·lícita. El judici davant la sala penal del Tribunal Superior, que és qui, si escau, haurà de revisar les condemnes, està previst que se celebri el 7 i el 8 d’octubre. El cas, investigat des de la tardor del 2012, va esclatar finalment a final del mes de gener següent amb la detenció dels principals acusats i, especialment, d’una noia de Cambrils, de 30 anys ara, que distribuïa cocaïna al Principat suposadament per compte del seu pare -petit però habitual narcotraficant de la Costa Daurada-, i a la qual se li van trobar 74,34 grams de l’esmentat estupefaent. Aquesta quantitat de droga l’havia de repartir entre mitja dotzena de clients, alguns dels quals, al seu torn, serien distribuïdors locals. Una segona part important de l’operació es va desenvolupar el juny d’aquell mateix 2013 i va suposar la detenció de tots els integrants (sis persones) d’una família que es movia a cavall de la Massana i un mas situat a tocar la frontera andorranoespanyola. Els 74 grams de cocaïna van ser els únics que es van comissar, encara que segons les investigacions de la policia, en haver estat una pràctica habitual durant anys, com a mínim el pare -que ja no pujava al Principat en estar recercat- i la filla cambrilencs haurien pogut introduir prop de nou quilos de cocaïna al país.

Un centenar d’implicats

En el marc de l’‘operació Dalton’ es van veure afectades un centenar de persones, la majoria de les quals eren consumidors i van ser arrestats després que es fessin desenes d’escoltes telefòniques, algunes de les quals van ser fortament discutides durant el judici en considerar que no s’havien fet de forma ajustada a la llei. La immensa majoria dels implicats en el cas van haver de pagar petites multes econòmiques després de sotmetre’s a ordenances penals (l’equivalent, a Andorra, als judicis ràpids que se celebren en altres jurisdiccions, com l’espanyola). Formalment, es van citar a judici 28 processats, encara que alguns en rebel·lia i, per tant, mai no van acudir a la sala. De tots els detinguts en l’operació, catorze van passar en un moment o altre per la presó, on encara resten deu dels processats, entre els quals, la noia de Cambrils, el seu principal client (un resident a Encamp que es trobava de baixa mèdica en el moment de la seva detenció) i cinc components de la família referida. En total, en el seu escrit de qualificació provisional sotmès al criteri del tribunal per part de la fiscalia, es demanaven de forma global 133 anys i mig de presó, més quantioses multes i l’expulsió definitiva de la majoria dels processats.

La sentència

El Tribunal de Corts, en una sentència dictada el maig, rebaixa notablement les penes proposades pel ministeri fiscal. Dels 28 processats se n’absolien cinc i es fixava una multa econòmica sense pena privativa de llibertat per a un sisè. Per a la resta, les condemnes anaven de quatre mesos a set anys de presó, no sempre ferms. El tribunal presidit per Josep Maria Pijuan va considerar que no hi havia motius per mantenir l’acusació de banda organitzada. Per tant, es van absoldre del delicte d’associació il·lícita els tretze processats als quals se’ls aplicava aquest agreujant, que suposava dos anys més de presó a banda de la petició de pena pel delicte principal. A la principal acusada, la jove a qui se li van trobar els pocs més de 74 grams de cocaïna, li van caure set anys ferms de presó tot i que la fiscalia en demanava, inicialment, onze, que incloïen els dos referents a l’associació il·lícita de la qual va quedar absolta. En el seu recurs, com per a la majoria dels principals acusats -n’hi havia quatre per als quals demanava deu anys de presó i cinc per als qui en sol·licitava nou-, la fiscalia reitera els arguments que va defensar durant la vista, inclòs el fet que els processats més importants actuaven de comú acord, i torna a insistir en què cal imposar els onze anys inicialment pretesos. En el cas de la noia de Cambrils, per exemple, la defensa no havia recorregut perquè la jove es va estimar més que la condemna esdevingués ferma quan abans i, així, pogués iniciar el tràmit per poder ser traslladada en una presó de Catalunya. Els beneficis penitenciaris en l’ordenament espanyol són molt superiors i les penes per tràfic de droga -i més, per una quantitat de 74 grams de cocaïna- són força inferiors que les que estableix el Codi Penal andorrà.

Comentaris

Trending