La crisi del coronavirus dispara les peticions d’ajuda a Càritas

El president de l’entitat, Amareu Rocamora, explica que en les darreres setmanes han atès entre 25 i 30 casos nous mentre que el Rebost Solidari de Sant Julià ha duplicat els usuaris

El Banc d'aliments de Càritas Andorrana.
El Banc d'aliments de Càritas Andorrana.

L’esclat de la crisi del coronavirus ha fet incrementar la feina d’entitats socials que atenen les necessitats de les persones o famílies vulnerables. Un clar exemple és el de Càritas. Tant el Rebost Solidari que gestiona la branca laurediana de l’ONG com la resta de serveis a tot el país han rebut més demandes d’ajuda i entenen que, de fet, l’evolució les setmanes vinents també anirà a l’alça, per exemple, amb els problemes que pateixin els temporers que han quedat atrapats al Principat i no poden tornar al seu lloc d’origen un cop finalitzada de forma abrupta la campanya d’hivern.

Així ho ha explicat a Altaveu el president de Càritas, Amadeu Rocamora. “En aquests quinze dies”, apunta, “hem rebut 25 o 30 casos nous i, això, en assistència social, és un increment molt fort”. I això ha coincidit també amb la impossibilitat que serveis com el banc d’aliment o el rober funcionin amb normalitat per fer front a l’ordre de confinament decretada pel Govern.

El banc d'aliments ha quedat tancat i es dona a les famílies vals per proveir-se als centres comercials, però ara es planteja buscar la fórmula per reobrir

Així, aquestes dues instal·lacions estan tancades. Pel que fa al repartiment d’aliments, Càritas ha optat per atendre les famílies usuàries amb vals perquè puguin anar a proveir-se als centres comercials. Tot i això, ja es comença a plantejar la possibilitat de trobar una alternativa per donar sortida al material que hi ha al magatzem. “Volem reobrir però hem de veure com ho fem. Estem en contacte amb Govern i hem de buscar la forma perquè la gent no hagi d’anar directament al local”, indica Rocamora.

Pel que fa al rober, també està tancat, tot i que, en cas de necessitat, “anem i obrim”, sempre amb “les degudes precaucions”. Un exemple és el subministrament de material que s’ha fet als 39 sanitaris que han vingut des de Cuba. A banda, des de l’entitat es recorda que també es fa altres tipus d’intervenció, com ara temes d’acompanyament a gent que se sent sola. El que també es té clar és que aquesta evolució a l’alça de les demandes d’ajut continuarà: “sabem que vindrà gent que tindrà necessitats. Per exemple, algú ha d’ajudar els temporers que s’han quedat a Andorra”.

Una situació similar s’ha detectat al Rebost Solidari de la branca laurediana de Càritas, com apunta mossèn Pepe Chisvert. “Estem atenent més famílies aquests dies, tot i que el tema per ara és assumible. La sort que tenim és que de seguida podem controlar els casos”, apunta, tot remarcant que la mitjana d’usuaris era d’uns 15 i ara han passat a ser uns 30. “Són situacions que estan controlades i podem actuar ràpidament”, comenta, a la vegada que agraeix les donacions rebudes els darrers dies, com ara d’establiments que es van veure obligats a tancar o de centres comercials.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending