La crisi del coronavirus desploma les importacions

El valor dels béns entrats al país va caure prop d’un 30% al març i la davallada és especialment forta en els capítols de joieria, transport, roba i calçat i construcció

-
-

L’esclat de la crisi del coronavirus ha fet desplomar l’entrada de mercaderies al país. Així queda reflectit en les dades d’importacions del mes passat. El valor total va caure prop del 30%, situació que també es va repetir pel que fa a l’arribada de carburants. L’única excepció en aquest darrer apartat ha estat el gasoli de calefacció que, de fet, va registrar un increment del material portat al Principat.

L’emergència sanitària ha deixat sentir els seus efectes en les importacions, com es reflecteix en les dades fetes públiques pel departament d’Estadística. Així, el valor de tots els productes portats al país durant el març va ser de 77,11 milions d’euros, quan en el mateix mes del 2019 havia estat de gairebé 110 milions. Per tant, la davallada és d’un 29,9%.

La caiguda afecta tots els grups de productes. Amb especial força en la joieria (-52,6%), el transport (-47,1%), la roba i el calçat (-42,4%) o la construcció (-31,5%). Els que han tingut una disminució més moderada són els d’alimentació (-3%) i les begudes i el tabac (-5,9%).

La caiguda també ha estat força pel que fa als carburants, amb l'única excepció del gasoli de locomoció

De fet, es pot dir que la gran majoria d’importacions s’han frenat en sec des del 13 de març, quan va esclatar la crisi del coronavirus amb el decret de tancament de la gran majoria d’establiments. Pel que fa al valor de les importacions acumulades aquest primer trimestre, la caiguda ja és del 12%: de 329,88 milions el 2019 a tot just 290,76 enguany.

La davallada també és notable en les importacions de carburants. El fre total de l’arribada de visitants i la reducció gairebé total de la mobilitat interna han disminuït al màxim la necessitat de benzina i gasoli per a locomoció, fet que es tradueix en una compra molt reduïda per part de les empreses distribuïdores. Pel que fa a la benzina, el valor de la importada cau de 2,4 milions el març del 2019 a 1,47 el mes passat, el que suposa un -39%. Encara més forta és la del gasoli: de 8,6 a 4,7 milions, un 45,3% menys.

L’únic carburant que registra un increment en la seva importació és el gasoli per a calefacció. El mes del 2019 va entrar al país carburant per valor de 5,058 milions i el mes passat aquesta quantitat va pujar a 5,5, el que representa un increment del 8,7%.

Les dades confirmen el que ja se sabia que passaria. I tot fa pensar que la davallada que es produirà un cop finalitzi el mes d’abril encara serà més forta.

Etiquetes

Comentaris

Trending