La Clínica Geriàtrica Sant Vicenç d’Enclar arremet contra Afers Socials: “No hem espoliat l’administració”

El centre lamenta l’exposició feta pel titular ministerial en seu parlamentària i recorda que no tots els geriàtrics del Principat ofereixen el mateix servei

-
-

La Clínica Geriàtrica Sant Vicenç d’Enclar considera que la política sociosanitària que pretén implantar el Govern en el marc d’una “inacabable reforma sanitària” va “en detriment de la qualitat assistencial” alhora que lamenta que el ministre d’Afers Socials, Xavier Espot, intentés, en opinió dels responsables de l’esmentat centre, confondre l’opinió pública i volgués fer creure que l’establiment assistencial “sempre ha espoliat l’administració”.

El consell d’administració de l’esmentada clínica ha remès contra Espot per haver dit, entre altres coses, davant la comissió parlamentària d’Afers Socials que “per a un mateix servei, el preu varia segons el proveïdor”. La Clínica Geriàtrica Sant Vicenç d’Enclar considera que és rotundament fals que tots els centres assistencials del país ofereixin el mateix servei. I defensa, en un comunicat públic, tant les tarifes que aplica com la modalitat de servei que ofereix.

El consell d’administració de la clínica critica els conceptes i criteris “simplistes” que s’estan important en el marc d’una reforma sanitària “inacabable"

Els responsables “d’una estructura sanitària autoritzada com a tal i creada sense cap cost per l’Estat” afirmen que “ningú no pot garantir prestacions de qualitat amb uns sistemes tarifaris que a més de ser erràtics, son criticables tant en el fons com en la forma” i afegeixen que ha de quedar clar que “la Clínica Geriàtrica Sant Vicenç d’Enclar no ha abusat mai d’una tarifa que des de l’inici ha estat imposada i controlada per l’administració. Des del nostre punt de vista actualment no tots els centres donen les mateixes prestacions sanitàries, i pensem que no ho haurien de fer en un futur, en benefici del pacient”. 

El consell d’administració del centre esmentat, dirigit administrativament per Marina Duró, lamenta en la seva comunicació que s’hagi “importat al nostre país el concepte de ‘centre sociosanitari’, que fomenta una pseudo-solució: tot el ‘social’ ho pagarà l’interessat i Govern, i el ‘sanitari’ ho reemborsarà la CASS”. Els responsables de la clínica consideren que aquest és un criteri simplista i molt criticable vist que, per exemple, en el cas dels malalts crònics es fa molt difícil on establir la línia. “Però per decret, llevat de l’hospital, tots els centres assistencials hem estat titllats de ‘sociosanitaris’. També per Decret tots seríem iguals, faríem el mateix i hauríem de practicar els mateixos preus.” 

El ‘model Sant Vicenç d’Enclar’

A partir d’aquí, el centre defensa la seva proposta i manera de funcionar partint de la base que “és obvi que no s’efectuen idèntiques prestacions en els centres referenciats. I doncs, dir que ‘per a un mateix servei, el preu varia segons el proveïdor’, és voler confondre al lector i, alhora, menystenir el treball dels professionals sanitaris” a banda que “la Clínica Sant Vicenç d’Enclar presenta moltes especificitats”

L’establiment manté que va ser creat com a una estructura sanitària degudament autoritzada i que les tarifes estan imposades i controlades per l’Estat

I en el comunicat la direcció del centre passa a detallar algunes de les característiques de la proposta que oferta. “La clínica compta amb metges integrats a l’equip, que visiten diàriament tots els pacients ingressats, i que romanen de permanència durant les 24 hores del dia i tots els dies de l’any, i un equip de professionals sanitaris suficient i necessari per al tipus de pacients que atén la clínica. No es factura a la CASS cap medicament, cap prova usual, cap anàlisi o radiografia: totes van a càrrec de la Clínica Sant Vicenç. Tampoc no es factura a la CASS, ni a ningú, cap consulta als metges especialistes ni cap trasllat de pacient. Tot queda igualment a càrrec de la clínica"

Més encara: Entre altres coses, no s’adreça al servei d’urgències del centre hospitalari cap pacient que no hagi estat prèviament examinat pel metge de la clínica, el qual està en mesura de solucionar la gran majoria dels problemes”. Per al consell d’administració de Clínica Geriàtrica Sant Vicenç d’Enclar, "aquestes realitats, ben conegudes de l’administració, no han estat ni dites per uns, ni preguntades per altres en la mencionada compareixença”. I s’hauria preferit “anunciar la propera publicació d’un decret referent als centres assistencials segons el qual, sigui o no veritat (i està clar que no ho és), com que ‘tots fan el mateix, tots han de percebre el mateix’”.

Comentaris

Trending