La CEA aposta per la ‘indústria del cànnabis’ com a eina de diversificació econòmica

La patronal defensa l’activitat relacionada amb un cultiu que té moltes propietats beneficioses i va ser qui va posar la proposta damunt la taula de l’administració i de tots els grups polítics

-
-
El cultiu de cànnabis com a recanvi del tabac no surt del no res. De fet, és la Confederació Empresarial (CEA) qui va posar sobre la taula de l’administració i de totes les formacions polítiques la possibilitat de regular una activitat que també estan impulsant molts altres països. La patronal aposta per la ‘indústria del cànnabis’ com a eina de diversificació econòmica, revitalitzadora del sector agrícola i dinamitzadora de la innovació biotecnològica. Diferents anàlisis defensen l’esmentat cultiu herbaci com una gran oportunitat de negoci en un sentit ampli. I sempre orientat o regit per les propietats terapèutiques o medicinals que té el cànnabis.

Fonts de la comissió de diversificació econòmica de la CEA han admès que la proposta que ara ha sortit a la llum pública a través d’unes declaracions de la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, sorgeix de la iniciativa de la patronal, que ha anat buscant el consens de diferents actors alhora que, al seu torn, ha integrat en aquest consens altres iniciatives que, en certa manera, també analitzaven el cultiu del cànnabis com una oportunitat. Admeten les fonts que parlar d’aquesta qüestió genera “molta resistència”. Perquè penalment al Principat està fortament perseguit (el cànnabis) i perquè hi ha molt desconeixement de la matèria. Però hi ha satisfacció perquè finalment es parli de la qüestió.

Les fonts patronals consultades han explicat que la CEA va identificar i analitzar al seu dia fins a onze indústries diferents (com també ho poden ser els e-sports o el ‘blockchain’) que podien aportar molt valor afegit empresarialment, econòmicament, al Principat. Però que més enllà de “representar una oportunitat” també “necessitaven de la implicació política” per poder tirar endavant. En efecte, igual que el ‘blockchain’, també el cultiu de cànnabis necessita d’un marc legal específic. D’aquí que des de la CEA s’espera que sigui possible promoure una llei que reguli la producció, la investigació, la transformació, la comercialització i l’exportació del cànnabis.

Un dels passos decisius és que el poder polític decideixi (o no) regular la producció, la investigació, la transformació, la comercialització i l’exportació del cànnabis

I és que els promotors de la iniciativa, que es troben a l’entorn de la patronal, no es volen quedar només en la producció primària. El cultiu del cànnabis és una activitat que va a l’alça arreu del món, amb diversos països (Alemanya, Portugal, Suïssa…) impulsant-ne la seva regulació. D’aquí que es vulgui impulsar ara aquesta indústria abans que sigui massa tard, aprofitant tots els seus vessants: l’aspecte clínic o terapèutic, el cosmètic, el turisme mèdic o la importació de talent. I tot això sense oblidar aspectes més socials que també s’han de tenir en compte.

La CEA pretén que es posi en marxa una taula de treball àmplia -ja hi ha una part de la feina feta atès que més enllà de parlar amb els grups polítics aprofitant les passades eleccions generals també han parlat, per exemple, amb pagesos, fabricants de tabac, altres promotors d’iniciatives similars- que serveixi per plantejar una estratègia de creixement exponencial. Encara a les becerol·les en molts països, si Andorra esdevingués un indret privilegiat per al cultiu de tabac per a us terapèutic podria aconseguir un nivell d’ingressos suficients per revertir i especialitzar-se en algun camp concret quan la indústria del cànnabis s’expandeixi.

La taula de treball, on sense cap mena de dubte hi ha d’haver l’administració, també hauria de dissenyar plans educatius per poder fer veure als joves tota la potencialitat positiva del cànnabis però, alhora, deixar clar i conscienciar de les afectacions que aquest producte pot ocasionar fent-ne un ús indegut. No es vol pas ignorar aquesta qüestió. Però, s’assegura, no es pas la principal. En qualsevol cas, indiquen les fonts, ara la pilota està al terrat del Govern i dels grups que li fan costat. Han de decidir si tiren endavant el marc legal necessari o no.

 

Etiquetes

Una plantació de cànnabis.

Relacionat

El pagesos demanen “una exempció temporal” del Codi Penal per poder fer una prova pilot del cultiu de cànnabis
-

Relacionat

Agricultura estudia un projecte per cultivar a Andorra cànnabis per a usos terapèutics

Comentaris (12)

Trending