El pagesos demanen “una exempció temporal” del Codi Penal per poder fer una prova pilot del cultiu de cànnabis

L’associació que representa el sector veu positiu la proposta tot i que entenen que no només haurien de poder participar en el conreu sinó també en la fabricació dels productes cosmètics o medicinals que es derivin

Una plantació de cànnabis.
Una plantació de cànnabis.

L’Associació de Pagesos i Ramaders (APRA) veu amb bons ulls la possibilitat d’apostar pel cultiu de cànnabis al país. De fet, el seu president, Xavier Coma, considera que seria positiu que es treballés en la fórmula per encabir legalment una prova pilot per comprovar si la producció d’aquesta planta és o no viable a Andorra. També avisa que, si finalment s’obrís la porta a aquesta opció, el sector no només acceptaria limitar-se a plantar sinó que també voldria poder participar en la primera transformació i la primera transformació del producte per a la seva comercialització, tot remarcant que es pot fer en àmbits com el medicinal o el cosmètic.

Coma ha explicat a Altaveu que la proposta d’estudiar la viabilitat del cànnabis al Principat no ha sorgit de l’APRA tot i que “s’havia parlat de manera informal”. La idea, revela, ve d’uns empresaris que “ho estaven mirant” i que havien contactat amb l’entitat, igual que també ho han fet amb Govern. El dirigent de l’associació deixa clar que el sector ho veuria de forma positiva. “No ho trobem malament. Al final, som pagesos i el que volem és cultivar plantes”, ha indicat.

Això sí, des de l’APRA es té clar que el seu paper no s’ha de limitar únicament al conreu del cànnabis sinó que ha d’anar més enllà. “També volem participar en la primera transformació”, avança Coma, tot posant un exemple amb una altra planta: “Si cultivéssim remolatxa per fer vodka, també voldríem tenir la nostra part en la fabricació de la beguda i en el seu comerç”. En cas contrari, alerta, el conreu per si sol no seria rendible per a ells.

El Codi Penal prohibeix el conreu d'una planta que els pagesos veuen com una alternativa per generar productes "medicinals" o "de cosmètica"

Deixa clar també que aquesta transformació seria per a usos “medicinals” o “de cosmètica” que, de fet, no són cap novetat. De fet, fins a tretze països de la Unió Europea, segons fonts consultades, ja accepten el conreu d’aquesta planta per aquests àmbits. Coma considera que les possibilitats de futur són molt interessants. “Podem ser competitius per temes fiscals per exportar els productes que es facin i, fins i tot, atreure alguna empresa de farmàcia o cosmètica que es vulgui instal·lar aquí”, afirma.

El gran problema per impulsar el cultiu del cànnabis, però, és legal. Actualment, la legislació andorrana prohibeix tant el consum com que es planti. Per tant, per impulsar-ho seria necessari, com a mínim, una modificació del Codi Penal. Coma admet aquesta dificultat i, per això, reclama que es busqui una fórmula per esquivar aquest obstacle. De fet, entén que, abans de fer un canvi en la normativa, una solució seria trobar “una exempció temporal” que permeti tirar endavant una prova pilot conjunta –APRA, Govern i els empresaris interessats- per “veure com funciona” i prendre decisions segons els resultats.

“Estem oberts a totes les possibilitats. Cal diversificar perquè el tabac té data de caducitat”, recorda el president de l’entitat, que també explica que la principal inversió per tirar endavant la prova pilot seria la construcció dels hivernacles que haurien de garantir les condicions d’humitat i temperatura que necessita el cànnabis per créixer i les instal·lacions del laboratori per fer aquesta primera transformació de la planta.  

-

Relacionat

Agricultura estudia un projecte per cultivar a Andorra cànnabis per a usos terapèutics

Comentaris (13)

Trending