La CASS i el comú d'Escaldes van fer moviments dineraris poc abans de la intervenció de BPA

Comentaris

La CASS i el comú d\'Escaldes van fer moviments dineraris poc abans de la intervenció de BPA
La CASS i el comú d\'Escaldes van fer moviments dineraris poc abans de la intervenció de BPA

La Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) i el comú d’Escaldes-Engordany van ordenar transferències de notables quantitats poc abans de l’anunci de la intervenció de Banca Privada d’Andorra (BPA). La parapública uns dies abans. I la corporació escaldenca minuts abans de la compareixença del cap de Govern, Toni Martí, a l’edifici administratiu per comunicar la decisió de l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF), avalada per l’executiu, d’agafar el control de l’esmentada entitat bancària arran del ‘Notice’ del FinCEN.

Dies i hores abans de l’anunci de la intervenció de BPA hi va haver moviments rellevants -sobtats rescats de plans d’estalvi, per exemple i entre altres- que pot portar a pensar que hi va haver fuites d’informació volgudes o sense voler que van facilitar a certs clients de l’entitat ara en vies de desaparició que poguessin recuperar totalment o parcialment els seus diners.

Segons que ha pogut constatar l’Altaveu, la CASS va moure un milió i mig d’euros (1.500.000 euros) el 4 de març del 2016 quan passaven sis minuts del punt del migdia. Després de donar-hi tombs, el 4 de març és la data que Toni Martí va assegurar en seu parlamentària que era quan el Govern hauria tingut les primeres notícies sobre les autoritats americanes en relació al que acabaria sent la ‘crisi BPA’. Lligat amb la parapúblia, la seva directora general, Joaquima Sol, va retirar 20.000 euros el mateix dia que es va anunciar la intervenció. Però més de mitja hora abans que es fes públic el fet. En concret, segons els registres de moviments bancaris que al seu dia van obrir a BPA aquesta operació s’hauria fet a les 16.21 hores de la tarda.

Just mig hora després del moviment dinerari fet per Sol, a les 16.51 qui va dictar una ordre de transferència va ser el comú d’Escaldes, en aquest cas per valor de 421.150 euros.

Ministres

Ni la CASS, ni el comú d’Escaldes, ni tants altres no haurien estat els única en retirar els diners de BPA tan bon punts es va conèixer la situació del banc. Una coneixença que en molts casos va venir donada, suposadament, per la posició social o professional del protagonista titular del compte on es fa l’operació.

Així, el digital espanyol OKDiario ha publicat avui que els actuals ministres d’Administració Pública, Transports i Telecomunicacions, Jordi Alcobé, i el d’Afers Socials, Justícia i Interior haurien fet moviments significatius ens els seus comptes a l’entorn -per davant i per darrere- de la intervenció de BPA.

El llavors ministre d’Economia i Territori, Jordi Alcobé, va convertir a euros els valors que tenia dipositats en dòlars en l'entitat al febrer de 2015, només un mes abans que el Govern intervingués el banc. A més, segons la documentació a la qual diu haver tingut accés OKDiario i que està en poder de BPA, Jordi Alcobé va cobrar de l’entitat el 2011, essent ja ministre, per redactar un informe inclòs en l'anuari socioeconòmic del banc. El que no diu el digital espanyol és que Alcobé prou hauria pogut haver fet la feina quan encara no havia estat designat membre de ‘l’executiu dels millors’ i era un col·laborador habitual de BPA. Alcobé ja havia elaborat el mateix anuari corresponent a l'exercici 2010, per exemple, i un any després, l'hauria tornat a fer, encara que la seva signatura ja no figura en aquest informe. La factura emesa per cobrar la feina feta per l'anuari de 2011 es troba a la intervinguda BPA segons OKDiario.

El mateix digital manté que el ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, al costat de la seva família, s'hauria convertit també en euros els fons en dòlars que tenia invertits en BPA, un mes abans de la intervenció. A més, tant unes hores abans de la intervenció com una estona després s’haurien fet diferents retirades de dipòsits. La documentació en la qual figuren aquests moviments també es troba a BPA.

Comentaris

Trending