La CASS dóna per fet als treballadors de BPA que l'AREB regularitzarà el pla de pensions aquesta setmana

Comentaris

La CASS dóna per fet als treballadors de BPA que l\'AREB regularitzarà el pla de pensions aquesta setmana
La CASS dóna per fet als treballadors de BPA que l\'AREB regularitzarà el pla de pensions aquesta setmana

La Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) ha assegurat a extreballadors de Banca Privada d’Andorra (BPA) que els darrers dies han acudit a les instal·lacions de la parapública a interessar-se per l’estat de punts que els administradors del banc intervingut -nomenats per l’Agència estatal de resolució d’entitats bancàries- tenen intenció de regularitzar la situació aquesta mateixa setmana. La problemàtica té l’origen en el pla de pensions que la immensa majoria d’empleats i exempleats van rescatar el juny. L’empresa tenia de marge fins al 15 de juliol per cotitzar tant la part patronal com la del personal. I no va fer ni una cosa ni l’altra malgrat que als treballadors se’ls va retenir un 6,5% del que en brut els corresponia.

La situació ha estat descoberta per antics treballadors de BPA de manera casual i entre la plantilla creix la creença que no hi havia cap intenció de dur a terme la cotització. En xifres rodones, segons els càlculs que fan els treballadors, el que ha deixat de percebre per ara la CASS seria un milió d’euros, vist el volum que tenia el pla de pensions de manera global. A partir de la descoberta  puntual, el boca-orella va funcionar i va fer taca d’oli. I diferents treballadors han anat a interessar-se les darreres setmanes a la CASS per la situació. Molts d’ells han sol·licitat extractes de punts per tenir la prova que els administradors de BPA no van fer el que pertocava. De fet, un grup dels afectats s’està plantejant acudir a la fiscalia a denunciar la irregularitat, que pel volum dinerari que suposa té una transcendència delictiva de naturalesa penal.

El que és clar és que la CASS hauria ara de reclamar, una vegada sap que existeix la problemàtica i hauria d’aplicar la multa corresponent a l’empresari, en aquest cas a l’AREB com a tutelador de BPA. Com a mínim, l’àrea d’inspecció del departament de treball del ministeri de Justícia i Interior també té registrada una denúncia. El personal d’aquesta àrea també va informar que la intenció de BPA seria regularitzar la situació en breu, essent la meitat d’octubre la data límit. Tant la CASS com treball haurien demanat “paciència” als treballadors que s’han dirigit a aquests organismes. L’enuig que el cas ha generat entre una part dels antics integrants de la plantilla és força evident. I les crítiques al departament de gestió de persones encapçalat per Marc Cornella, també.

Es dóna el cas que la xifra dinerària que s’ha deixat de cotitzar en aquesta ocasió és pràcticament el doble del que s’acusa, entre d’altres, l’exconseller delegat de BPA Joan Pau Miquel, que no hauria cotitzat unes primes que va satisfer a col·laboradors i treballadors del banc a través d’una societat panamenya. És aquesta una de les moltes causes que van lligades al ‘cas BPA’, el denominat ‘cas Landstreet’. Fa molts mesos que Miquel ja va aportar un xec equivalent amb la quantia suposadament defraudada. 

Quan s’abona el que pertoca, la causa penal ha de derivar directament amb l’absolució dels acusats. Tot i l’abonament, la CASS va presentar en aquell cas una querella criminal contra l’exconseller delegat del banc. Els interessos de la parapública els defensava legalment, a l’inici, Jean-Michel Rascagneres. La situació va canviar quan aquest va ser nomenat president del consell d’administració de la parapública. La querella ja la va firmar l’advocada Sophie Bellocq, degana del Col·legi que agrupa els professionals del dret del Principat.

Comentaris

Trending