La Batllia reobre la investigació del cas de suposats abusos sexuals comesos per un bomber

La instructora de l’afer deixa sense efecte l’arxiu que es va dictar el febrer i ordena practicar tot un seguit de diligències per si “es poden desprendre nous elements”

-
-
La Batllia investigarà el cas dels suposats abusos sexuals pel qual està querellat un agent del cos de bombers. El febrer la instructora va decidir arxivar l’afer en considerar que de les actuacions practicades no se’n derivava cap acte punible. La decisió la va confirmar més tard el Tribunal de Corts deixant la porta oberta, però, a practicar noves diligències tal i com reclamava la presumpta víctima. I justament això és el que fa ara la Batllia: deixa sense efecte el sobreseïment provisional i accepta la pràctica de tot un seguit de noves diligències.

En certa manera, segons diverses fonts, la decisió adoptada per la Batllia el 30 de juliol però que no s’ha comunicat fins ara no deixa de ser res més que l’admissió que el cas es va tractar a la lleugera, sense practicar les diligències d’investigació necessàries. Entre la interposició inicial de la denúncia policial -el 19 de març del 2018 en relació amb uns fets que haurien ocorregut en un domicili d’Aixirivall una setmana abans- i el sobreseïment provisional, la víctima va poder accedir a un advocat d’ofici i va poder interposar una querella criminal contra l’home vers el qual la Batllia ja havia obert el 18 d’abril de l’any passat una causa pel presumpte delicte d’actes sexuals sense consentiment.

En els escrits que ha anat presentant la dona afectada, en què ha posat de manifest múltiples contradiccions amb què hauria incorregut tant la instrucció del cas com el comportament i les declaracions del propi inculpat, s’ha demanat la pràctica de diverses diligències. Però per damunt de tot, el que calia era que es deixés sense efecte l’arxiu de l’afer, situació que és la que ara s’ha acordat. Entre altres coses, la batlle que ordena la represa de la causa considera que de la petició “de la part querellant que s’efectuïn noves diligències d’investigació, de les quals se’n poden desprendre nous elements, procedirà la continuació de les presentes diligències prèvies”.

La víctima ha demanat, entre altres, que es torni a interrogar l'acusat, que s'incorporin totes les converses hagudes entre els dos a la causa i que es prengui declaració a un policia que va alertar de la denúncia o a la mediadora de l'ADA

Entre altres coses, la dona implicada havia sol·licitat, i ara aparentment s’haurà de realitzar, que es dugués a terme un nou interrogatori a l’inculpat en presència de l’advocat de la víctima. I és que es dóna el fet que la dona va ser interrogada en presència de l’advocat de l’acusat però, al revés, no es va fer perquè la víctima ni tan sols tenia advocat. La dona vol insistir en les diferents incoherències que l’inculpat hauria mostrat al llarg de tot el procés. I, entre altres coses, demana que es bolqui totes les converses que van mantenir els dos implicats per diverses xarxes socials i no només algunes, que són les que figuren al sumari.

També se sol·licita, per exemple, que es prengui declaració al policia responsable d’enquestes que el mateix inculpat va reconèixer per avisar-lo que havien interposat una denúncia en contra seva i que caldria que es busqués un bon advocat. En aquest sentit, es voldria comprovar tant el favoritisme que podria suposar això en pro del suposat abusador com d’una mala praxi o fins i tot comportament il·legal del comandament policial. També es demana prendre declaració als agents que van rebre al seu dia la denúncia i que es rebi el testimoni de la mediadora de l’Associació de Dones d’Andorra (ADA).

Hauria estat aquesta professional de l’atenció social una de les primeres en rebre l’ara querellant i en notar també l’estat que presentava tant físicament com psicològicament. Però en aquesta causa mai no se li ha demanat res de res. I segons fonts consultades, la mediadora de l’ADA, sempre que intervé en algun cas, la Justícia la té en compte ja sia sol·licitant-li un informe o citant-la a declarar. Res de tot això hauria passat fins ara, i amb la reobertura del cas i la investigació es dóna per fet que es cursaran totes aquestes diligències.

El fet que l’home sigui bomber no tindria cap transcendència si no fos perquè el flirteig previ a la cita on hi hauria hagut el presumpte acte delictiu s’hauria dut a terme, en part, mentre ell estava de guàrdia i de servei. I que des de la caserna dels bombers hauria enviat a la dona alguna gravació de vídeo amb pràctiques de caràcter sexual protagonitzades per ell mateix i que li van valdre que se li obrís un expedient disciplinari.

Comentaris (5)

Trending