La Batllia reconeix que el compte de la 'mare superiora' a Banca Reig no ha estat objecte d'investigació

Comentaris

La Batllia reconeix que el compte de la \'mare superiora\' a Banca Reig no ha estat objecte d\'investigació
La Batllia reconeix que el compte de la \'mare superiora\' a Banca Reig no ha estat objecte d\'investigació

El compte que la ‘mare superiora’, és a dir, aquell respecte del qual Marta Ferrusola en donava instruccions a mitjan de la dècada del 1990 i que tenia a Banca Reig era desconegut per les autoritats judicials espanyoles o, com a mínim, no estava sent objecte de cap investigació o, més exactament, no havia estat objecte de requeriment judicial per part de la Justícia andorrana. Així es dedueix d’un aute recentment notificat per la batlle Maria Àngels Moreno, instructora del ‘cas Pujol’ al Principat, i que dóna resposta a unes ‘queixes’ de la defensa de l’expresident català en relació a l’aparició, a Espanya, de nous documents sobre moviments bancaris de la família Pujol.

En l’aute, Moreno posa en coneixement del batlle president, Jaume Tor, un seguit de fets que al seu entendre podrien comportar que s’acusés l’accionista majoritari de Banca Privada d’Andorra (BPA) fins a la seva nacionalització Higini Cierco d’uns suposats delictes de revelació de secrets bancaris i d’intimitat personal. La instructora del ‘cas Pujol’ a Andorra, és a dir, la batlle que s’ha encarregat d’anar donant curs a les diverses peticions que s’han fet des de l’Audiència nacional espanyola, envia la comunicació (amb una deducció de testimoni) al batlle president perquè, si ho creu adient, passi la causa al torn d’instrucció penal ordinària.

La defensa dels Pujol es va dirigir a Moreno en ser la batlle que fins ara a instruït la comissió rogatòria procedent d’Espanya tot advertint-la de l’aparició a la fiscalia anticorrupció espanyola de tot un seguit de documentació que, al seu entendre, no es correspondrien a la realitat. Un d’aquests documents seria un certificat pel qual l’esposa d’Oriol Pujol Ferrusola, Anna Vidal (a la foto), hauria estat cotitular a partir d’una determinada data del 2008 d’un compte d’Andbank del qual inicialment el titular n’era Jordi Pujol Ferrusola. Andbank certifica ara que del dit compte mai no n’hauria estat cotitular Vidal. 


La instructora del 'cas Pujol' a Andorra ha trigat encara no una setmana a resoldre una queixa de la família de l'expresident català; ningú dubta de la veracitat del manuscrit


Davant d’això, la batlle Moreno arriba a la conclusió que o bé la documentació que Cierco hauria aportat a la fiscalia espanyola ha estat falsificat o bé pot ser simplement un certificat que al seu dia -probablement quan hi va haver el traspàs de diners d’Andbank a BPA- es va expedir amb un error administratiu per part del banc amb la seu central al Centre de Negoci. En tot cas, entén la instructora, aquesta documentació no hauria d’haver aparegut.

No obstant això, sí que es confirma que Anna Vidal, que ha estat citada a declarar pel jutge de l’Audiència nacional José de la Mata en qualitat d’investigada, havia estat cotitular d’un altre compte, en aquest cas també a partir del 2008, en la mateixa data que l’anterior que ara es discuteix, però amb el seu espòs. Sobre aquesta segona cotitularitat ningú no té dubtes i, per tant, Vidal resultaria que sí que hauria tingut comptes al Principat.

Moreno també fa referència al manuscrit que, com ella mateix recorda, comença amb un “reverend mossèn, sóc la mare superiora”. La batlle hi afegeix, en el seu aute, que les “formes i contingut han estat objecte d’escarni públic en els darrers dies en mitjans de comunicació i xarxes socials”. D’allò que manifesta la instructora en el seu aute se’n dedueix que ningú no qüestiona, ni els Pujol, ni Andbank, ni tampoc ella mateixa, la veracitat de dit manuscrit. La queixa dels Pujol seria el fet que hagués sortit a la llum pública. Que hagi transcendit una informació que, considera Moreno, podria revelar secrets íntims.


Andbank desvincula la dona d'Oriol Pujol d'un dels comptes amb que se la vinculava; però Anna Vidal era cotitular en un altre


El que deixa entreveure la batlle és que no entén com aquest document hauria pogut arribar a mans d’Higini Cierco essent com era una documentació “tramesa entre client i gestor”, amb la qual cosa s’evidencia la veracitat de la mateixa, quan essent dades internes d’un comptes de Banca Reig Cierco, que no hi tenia cap vincle professional, no hauria d’haver tingut accés a dita informació.  Deixa clar també Maria Àngels Moreno en un aute de data 17 de maig, és a dir dimecres, tot just una setmana després que els Pujol es queixessin, que “aquesta nota en particular de 14.12.95 recentment publicada als mitjans de comunicació no estava en la documentació” que s’havia tramès a les autoritats judicials espanyoles producte d’alguna de les moltes ampliacions de la comissió rogatòria internacional que s’han anat fent d’ençà del 2014.

I la instructora explica perquè no estaria inclosa en la documentació. “El compte 81089-3 de Banca Reig -fins a la data- no ha estat objecte de requeriment judicial per part de les autoritats andorranes en el decurs de l’execució de la comissió rogatòria lliurada per Espanya, sinó únicament altres comptes directament relacionats”. De ben segur que l’Audiència espanyola no trigarà gaire a demanar informació sobre el compte de la ‘mare superiora’ vist que queda clar que Marta Ferrusola va ordenar moviments d’aquells dipòsits tinents a Banca Reig.

Comentaris

Trending