La Batllia investiga com van arribar a Andorra fons d'una sindicalista mexicana empresonada per blanqueig de capitals

Comentaris

La Batllia investiga com van arribar a Andorra fons d\'una sindicalista mexicana empresonada per blanqueig de capitals
La Batllia investiga com van arribar a Andorra fons d\'una sindicalista mexicana empresonada per blanqueig de capitals

La Batllia investiga com van arribar diners de la sindicalista i política mexicana Elba Esther Gordillo al Principat. Concretament a Andbank. Gordillo està privada de llibertat des del 2013, quan va ser detinguda en un aeroport mexicà acusada de blanqueig de capitals i delinqüència organitzada. Una part dels diners del Sindicat Nacional de Treballadors de l’Ensenyament (SNTE) mexicà que suposadament hauria desviat a través d’un complexe entramat societari hauria vingut a parar a Andorra. La instructora Maria Àngels Moreno ha pres declaració aquesta setmana a dos dels protagonistes de la història: un dels advocats de la sindicalista, Álvaro Quintana Díaz, i qui durant set anys va ser el cap visible d’Andbank al país centreamericà, Fernando Dámaso Revilla Aybar.

Segons la revista Forbes, Gordillo era una de les deu persones més corruptes de Mèxic. Del 1989 al 2013, d’una manera o altra, va controlar el principal sindicat de l’ensenyament d’aquell país. D’ell en depenien un milió i mig de mestres, molts dels quals ‘compren’ les seves places o paguen per poder disposar de millors condicions laborals. D’Elba Esther Gordillo també se’n destaca la seva capacitat per poder influir en processos electorals. No obstant, en tres ocasions diferents ha estat diputada federal. Nascuda a Chiapas, sempre va ocupar càrrecs polítics sota les sigles del Partit Revolucionari Institucional (PRI). De fet, va arribar a optar a ser la cap de cartell d’aquesta formació que durant molts anys va controlar el país centre-americà. Però no va aconseguir prou suport i va acabar sent expulsada del partit. I en va crear un de nou.

Una de les sospites, per exemple, és que a través de la nova formació creada aconseguia patrocinis que suposadament usava per a les seves conveniències. A la fiscalia mexicana li va començar a sobtar l’alt tren de vida d’aquesta dona que després d’estar tres anys reclosa en un centre penitenciari l’any passat va ser posada en arrest domiciliari atenent al fet que té més de 70 anys i que pateix una demència senil. Elba Esther Gordillo era coneguda per les seves bosses de mà: d’Hermes o de Chanel. Però també pel fet que disposava d’un jet privat o que es feia cars tractaments de cirurgia estètica als Estats Units. En aquest país se li han descobert diverses propietats milionàries.

Quan se la va detenir, acusada també d’evasió fiscal, s’hauria pogut descobrir un complexe entramat societari a partir d’empreses en molts casos fictícies i sovint ubicades als Estats Units però que desviaven diners cap a Suïssa, Liechtenstein… o Andorra. Presumptament, en la xarxa de societats hi estaven implicats diversos familiars de Gordillo i el disseny i creació de la mateixa corria a càrrec de diversos assessors, entre els quals hi hauria, segons fonts periodístiques mexicanes, els advocats Ricardo Zazueta Chávez i Álvaro Quintana Díaz, que d’alguna manera o altra tenien poders sobre les societats i que, suposadament, cobraven un percentatge del que es movia.

Quintana (que a la foto que apareix al costat d’aquestes línies apareixeria a la dreta departint amb Revilla en una cafeteria del país aquesta setmana que ara acaba) hauria vingut en diverses ocasions al Principat. Sense anar més lluny, dimarts i dimecres, juntament amb el representant d’Anbank a Mèxic, haurien estat declarant a la seu de la Justícia, a l’edifici de les Columnes, davant la titular de la batllia especialitzada en delictes econòmics número 2 Maria Àngels Moreno. Els diners de Gordillo van acabar a Andbank, segons algunes fonts, després que inicialment els representants de la sindicalista avaluessin la possibilitat d’acudir a Banca Privada d’Andorra (BPA) i aquesta entitat desestimés qualsevol proposta en sospitar del rerefons de l’operacions que els assessors de Gordillo proposaven. 

Moreno estaria investigant, segons les fonts, un presumpte delicte de blanqueig de capitals i per això va voler escoltar les versions d’Álvaro Quintana i de Fernando Revilla. Aquest darrer és un expert financer instal·lat a Mèxic que ha treballat per diversos bancs espanyols i que del 2006 al 2013 va ser la cara visible d’Andbank en aquell país. Formalment, oficina de representació, el banc andorrà a Mèxic n’hi va tenir encara no dos anys, entre finals del 2008 i el maig del 2010.

Comentaris

Trending