La batlle del 'cas BPA' processa 24 encausats però no veu motius per acusar els accionistes majoritaris

Comentaris

La batlle instructora del ‘cas BPA’, Canòlic Mingorance, ha comunicat aquest dilluns l’aute de processament per a 24 dels encausats en el marc de la denominada causa general de l’afer, sostingut fonamentalment amb la qüestió de les compensacions dineràries. Al seu torn, la instructora proposa al Tribunal de Corts que s’arxivi definitivament el cas per manca de proves per a nou inculpats més, entre els quals els dos màxims accionistes de Banca Privada d’Andorra (BPA), Higini i Ramon Cierco.

Amb la comunicació dels processaments i els arxius, la batlle dóna per tancada la seva investigació en relació a la causa general del ‘cas BPA’. Ara les defenses de tots els encausats tenen quinze dies de termini per sol·licitar, si ho creuen oportú, noves diligències abans de tancar definitivament la instrucció i que l’afer passi al Tribunal de Corts perquè ordeni l’obertura del judici. L’aute de processament, que en cap cas dicta cap més empresonament, s’estén durant setanta-cinc pàgines en què la batlle repassa els principals elements de la investigació i considera que no hi ha elements per acusar els accionistes principals de BPA.

La batlle instructora també ha notificat el desglòs de dues noves causes arran de les declaracions de dijous: d’una banda s’envia al torn ordinari d’instrucció penal la denúncia feta per Higini Cierco en relació a les coaccions i amenaces rebudes. D’altra banda, la batllia que fins ara instruïa la presumpta revelació de secrets bancaris en relació al ‘cas Pujol’ rebrà nova informació per part de la instructora del ‘cas BPA’ arran de les mateixes declaracions d’Higini Cierco.

Una vegada notificada la decisió per part de la batlle, el Grup Cierco ha valorat "positivament" la decisió de Mingorance d’arxivar la causa en relació als accionistes majoritaris de BPA però "es continuarà treballant per demostrar completament que BPA sempre va operar seguint la legalitat i la normativa vigent en cada moment al Principat". En aquest sentit, el Grup Cierco manté també "el seu convenciment de la innocència de tots i cadascun dels treballadors del banc, hagin estat processats o no". Les defenses de la resta d'encausats estan estudiant les eventuals accions a dur a terme a partir d'ara.

El PS demanarà la compareixença de Bartumeu i Martí al Consell

El president del grup mixt i conseller general del Partit Socialdemòcrata, Pere López, ha afirmat aquest dilluns que després de veure els darrers esdeveniments en relació al 'cas BPA', la formació que representa està molt interessada en conèixer de primera mà l'impacte polític que hi pot haver darrera la intervenció de BPA, especialment relacionat amb les amenaces anunciades dijous de la setmana passada en seu judicial per part d'un dels accionistes majoritaris de l'entitat, Higini Cierco. Així, i entre altres, "demanarem la compareixença de Jaume Bartumeu i Toni Martí a la 'comissió BPA' i que ens ho expliquin", en relació al fet que el fins fa encara no un mes advocat defensor de la família Cierco va admetre divendres en una entrevista radiofònica que ell mateix es va encarregar en dues ocasions d'exposar al cap de Govern i al ministre de Finances, Jordi Cinca, ja després de la publicació de la nota del FinCEN, que aquesta havia estat precedida per unes extorsions provinents d'alts comandaments policials de l'Estat espanyol lligats a la investigació del denominat 'cas Pujol'.

 

Comentaris

Trending