Xavier Sopena serà el fiscal general

L’exdegà dels advocats i número 9 de la candidatura nacional de Demòcrates assumirà la màxima representació del ministeri públic tot i que Alfons Alberca seguirà, en principi, un temps més com a adjunt

Xavier Sopena.
Xavier Sopena. ARXIU

L’advocat Xavier Sopena serà el fiscal general de l’Estat en substitució d’Alfons Alberca, que, d’entrada, es mantindrà un temps més dins de l’estructura del ministeri públic com a adjunt. Sopena, número 9 de la candidatura nacional de Demòcrates en les passades eleccions, ja havia entrat en altres travesses per assumir càrrecs de responsabilitat després dels comicis i el triomf ‘taronja’. Ara, assumirà la màxima representació del ministeri fiscal després que no hagi reeixit la recerca dins dels professionals de la carrera jurisdiccional.

Sopena, de 58 anys, va ser fins l’any passat el degà dels advocats (2020-2022) i just abans de les eleccions va deixar el seu càrrec de vicedegà. Encara fins ara ha estat l’assessor jurídic extern del Consell Superior de la Justícia. També ha representat alguns dels organismes implicats en el ‘cas BPA’. Llicenciat en dret, només acabar la seva formació a Tolosa es va incorporar a la policia com a director adjunt d’Antoni Aleix (1998-1999). I va assumir la màxima responsabilitat policial durant cinc anys després de la jubilació d’Aleix.

Quan al 2004 va deixar la policia, va iniciar la seva carrera dins de l’advocacia, en primer lloc com a assessor jurídic del ministeri de Justícia i Interior i, després, compartint despatx professional amb Antoni Fiñana entre altres professionals del Dret. És doctor en Dret per la Universitat Rovira i Virgili i té formacions especialitzades, entre d’altres, en Dret civil comunitari i Dret processal penal. Professor de Teoria de l’Estat a la Universitat Nacional Espanyola a Distància (UNED), va ser durant tres anys director del centre associat a la UNED que hi ha a la Seu d’Urgell.

Sopena no era pas, d’entrada, la primera opció que es va plantejar el Govern per cobrir la plaça de fiscal general. Però una de les principals candidates, Alexandra Cornella, hauria declinat l’oferiment. El fins ara fiscal general, Alfons Alberca, es mantindrà com a adjunt a la fiscalia almenys un temps. Aquesta mateixa tarda el Govern oficialitzarà el nom de Sopena que haurà de ser finalment validat, i així serà, pel Consell Superior de la Justícia.

Etiquetes

Comentaris (33)

Trending