El TC valida el concurs que va convertir les fiscals Cornella i Bailen en magistrades

L’òrgan judicial ha refusat el recurs d’empara que contra el procés va presentar la batlle Maria Àngels Moreno, que també aspirava a les places, i aixeca la suspensió dels nomenaments

Moreno, Bailen i Cornella (d'esquerra a dreta)
Moreno, Bailen i Cornella (d'esquerra a dreta)

Les fiscals Carolina Bailén i Alexandra Cornella ja són, ara si, magistrades del Tribunal de Corts i del Superior, respectivament. Els seus nomenaments van quedar suspesos quan el Constitucional va acceptar a tràmit el recurs presentant per la batlle en excedència Maria Àngels Moreno, que demanava l’anul·lació dels concurs que van permetre la selecció de les dues representants del ministeri públic. Un cop analitzat, el TC ha validat el procés, ha desestimat la demanda de Moreno i ha aixecat la suspensió de les designacions.

En el seu dia, la batlle es va presentar per a les places, ja que, com Cornella i Bailen, volia canviar de jurisdicció. En el concurs, però, no va ser escollida i va optar per recórrer tot assegurant que en el procés s’havien produït diverses anomalies i irregularitats. Les seves queixes, però, no van ser escoltades ni pel Consell Superior de la Justícia ni per la sala administrativa del Superior, que van validar el procediment.

El TC havia admès el recurs de Moreno al febrer i, des de llavors, els nomenaments de Bailen i Cornella havien quedat en un estat de suspensió que ara s’aixeca

Davant d’aquestes dues negatives, Moreno va optar per presentar un recurs d’empara al Constitucional. Al febrer, l’organisme va acceptar-lo a tràmit i va atorgar efectes suspensoris a la decisió. És a dir, ajornava la incorporació de Bailen i Cornella a les respectives noves jurisdiccions. Fins ara.

En la sentència, el TC ha anat desestimant les diferents al·legacions de Moreno, com ara que s’ha produït una vulneració del dret a un tribunal predeterminat per llei i a un procés degut pel fet que les resolucions del CSJ havien estat signades per la mateixa ponent. També s’entén que el sistema de valoració del concurs són vàlides i que, a diferència del que exposava la batlle en el seu recurs, no s’havia incomplert el dret a tenir un tribunal imparcial en cap de les instàncies prèvies que havien analitzat la qüestió. “És evident que la independència i la inamovibilitat dels jutges i dels magistrats a Andorra a partir de l’any 2014 possibilita, sense cap mena de temor objectiu pels ciutadans, que aquests analitzin si les actuacions de l’Administració i del Consell Superior de la Justícia s’adeqüen a la legalitat”, afirma la sentència.

Per això, el TC desestima de forma íntegra el recurs d’empara formulat per Moreno. Aquesta decisió també suposa l’aixecament de la suspensió del nomenament a temps parcial de Bailen com a magistrada del Tribunal de Corts i de Cornella al Superior.

Maria Àngels Moreno, durant la seva renovació del càrrec de batlle, poc abans que agafés l'excedència.

Relacionat

Desestimen les demandes de la batlle Moreno contra els concursos que li van impedir ser magistrada

Maria Àngels Moreno.

Relacionat

El Constitucional paralitza el nomenament com a magistrades de dues fiscals adjuntes

Comentaris (3)

Trending