El TC torna a renyar la justícia per la seva lentitud

El Constitucional declara la vulneració del dret a un procés de durada raonable en dos casos, entre ells a tres empresaris socis de l’ex-CEO de BPA, Joan Pau Miquel, a la societat, embargada des del 2015, Principat Holding

Façana de la seu actual del Tribunal Constitucional.
Façana de la seu actual del Tribunal Constitucional. Toni Solanelles

El Tribunal Constitucional ha constatat, un cop més, la lentitud de la justícia andorrana. En dues sentències fetes públiques aquest dimecres, el TC estableix que s’ha produït vulneració del dret a un judici de durada raonable. Per això, ordena indemnitzar els afectats, entre ells tres dels socis de l’ex-conseller delegat de BPA, Joan Pau Miquel, a Principat Holding, que va ser sotmesa a un embargament arran de la intervenció del banc el 2015.

Llavors, l’ex-CEO era el propietari del 50% d’aquesta societat, que es va veure afectada per les accions judicials contra ell. De retruc, també van rebre el seu soci i dos empresaris que havien aportat diners a un altre negoci, SEDA Pirineus, del qual Principat era titular al 100%. Des de llavors, els tres afectats acumulaven un llarg periple a la justícia demanant l’aixecament del bloqueig, petició que un cop i l’altre es desestimava. Ho justificava indicant que els moviments de les societats encara estaven sent analitzats.

El TC considera vulnerats els drets de tres socis de Joan Pau Miquel, que des del 2015 demanen aixecar el bloqueig que pesa sobre l'empresa de la qual eren socis amb l'ex-CEO de BPA

I així, fins al passat mes de maig. Cansats del que consideraven una inactivitat per part de la justícia, els tres empresaris van decidir presentar un recurs d’empara al TC. Entenien que se’ls estaven vulnerant diversos drets, entre ells el de jurisdicció, el d’un procés degut i el de presumpció d’innocència.

Analitzat el recurs, el Constitucional els ha donat parcialment la raó. En la sentència, els magistrats parlen obertament de “quietisme” de la causa des del 2015. Admeten que aquesta té una complexitat important que, però, “no explica una inactivitat total” que entenen “té un caràcter sistèmic”. En cap cas, apunten, es pot atribuir a cap maniobra per part dels empresaris.

El que no accepten és que s’hagi vulnerat el dret a la presumpció d’innocència. “En aquest cas resulta imprescindible haver esgotat totes les vies procedimentals davant la jurisdicció ordinària i això no consta que s’hagi produït”, remarca la resolució, que recorda que les mesures cautelars no han d’afectar a aquesta consideració.

Per tant, el TC sí que estima parcialment el recurs. Entén que als tres empresaris se’ls ha vulnerat el dret fonamental a un judici de durada raonable. I, per tant, estableix que “tenen dret a ser indemnitzats pels perjudicis soferts”.

Més tibades d’orelles per la inacció judicial

No és pas l’únic cas on la lentitud de la justícia costarà diners a l’Estat. El TC també ha ordenat indemnitzar una empresa especialitzada en informàtica que mantenia un litigi amb una altra societat, fet pel qual va iniciar un procediment civil l’any 2013. En aquest cas, el judici de proves es va obrir el 2014 i no es va tancar fins al desembre del 2018. L’afer va continuar sense cap resolució de la Batllia fins que el passat maig la demandant va acabar presentant un recurs al TC.

“L’objecte del contenciós -la reclamació derivada de la resolució d’un contracte- no té la complexitat que permeti justificar l’absència d’activitat durant un període de vuit anys”, sentencien els magistrats que, a més d’establir la vulneració del dret a un judici de durada raonable i a una indemnització per part de l’Estat, també fa un clar avís a la Batllia. “S’ha de pronunciar sobre la causa de referència amb la major brevetat possible”, reclama.

I tot apunta que aquesta no serà pas l’única. El BOPA recull aquest dimecres l’acceptació a tràmit de dos recursos més per situacions similars. Tot fa preveure que, en les pròximes setmanes, el TC tornarà a tibar les orelles a una justícia que segueix funcionant amb una excessiva lentitud.

Comentaris (6)

Trending