Satisfacció però cautela del món judicial davant el pla de xoc del Govern

El Consell Superior de la Justícia admet que “globalment estem contents” però no ha aconseguit tot el que pretenia i els procuradors alerten que el perill està en el curt termini; els advocats estudien el document presentat pel ministeri

Un rètol identificatiu de la Seu de la Justícia.
Un rètol identificatiu de la Seu de la Justícia. Toni Solanelles

“Globalment sí que estem contents. Ho tenim tot? No, però és normal.” La frase és del president del Consell Superior de la Justícia, Enric Casadevall. “Estem satisfets, però no compartim que la solució sigui agafar més personal”, afirma en aquest cas el màxim responsable del Col·legi de Procuradors, Albert Calvó. Entre els operadors judicials hi ha satisfacció però també cautela davant el pla de xoc presentat aquest dilluns pel ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell.

Els responsables de la cúpula judicial, i representants de tots els estaments jurisdiccionals, però també dels procuradors o els advocats han participat en la comissió ad hoc per trobar una solució per intentar desembussar la Batllia, l’administració de Justícia. Rossell va fer una presentació de 8 minuts per a un dels projectes més importants de la legislatura. El document ‘periodístic’ ha començat a ser compartit. El ministeri preveu fer arribar el text legislatiu, el projecte de llei, conjuntament amb una variada documentació que justificaria les decisions adoptades.

La cúpula judicial fa notar que la figura del secretari judicial adjunt “no ens agrada” i que no entra a valorar qüestions com els requisits exigits als futurs integrants del Consell Superior

El Consell Superior i els procuradors tenen una primera visió clara, una primera reacció evident respecte del que ha transcendit. Els advocats, com a ens col·legial, s’han volgut prendre més temps per analitzar la documentació que tenen. A nivell particular, alguns lletrats mostren el seu agnosticisme, els seus dubtes perquè el pla concebut a l’empara de la modificació de la Llei qualificada de la Justícia funcioni.

La cúpula judicial està “globalment” satisfeta encara que Casadevall admet que no s’ha acabat recollint tot el que pretenia el Consell Superior. Si hi ha una discrepància evident és amb l’articulació que fa el projecte de llei del secretari judicial adjunt. “Aquesta figura no ens agrada”, afirma el president del poder judicial andorrà. El Consell Superior era partidari de buscar figures contractuals que no fessin augmentar la bossa de personal fixe.

En general, el que ha presentat el ministeri com a pla de xoc “té sentit”. I una vegada hi hagi el personal que el pla preveu (25 nous treballadors públics), que Casadevall no compta que sigui abans del proper setembre o més enllà, i que totes les reformes legislatives necessàries per al funcionament de la Justícia estiguin operatives, el Consell Superior fixa en tres anys “per fer net”. És a dir, per eliminar la cua que hi ha actualment. L’embús. Tot plegat ho situa Casadevall al tomb del final de la propera legislatura política.

Compareixença de Josep Maria Rossell observat pel secretari d'Estat Joan León.

Relacionat

Un milió d’euros anual i tres anys llargs de coll perquè la Justícia funcioni de manera “òptima”

El president del Consell Superior prefereix més no manifestar-se sobre les noves exigències en relació amb els membres de la cúpula judicial -encara que mostra els seus dubtes- i assegura que la qüestió de les infraccions relatives als batlles i magistrats és una qüestió que ha adoptat unilateralment el ministeri. “És de la seva collita, nosaltres hem ajudat només a polir” alguns dels aspectes que es pensaven ‘tipificar’. “Creiem que ja teníem un reglament suficient”, conclou Casadevall.

PROCURADORS

De la seva banda, el màxim responsable dels procuradors, recorda que “nosaltres també hem participat a la comissió de treball per arribar a unes conclusions sobre com poder ajudar per treure del col·lapse la Batllia”. Albert Calvó manifesta que “estem satisfets, però no compartim que la solució sigui agafar més personal, vist que aquest extrem és a llarg termini i en el curt termini -entre convocar els concursos i entrada dels secretaris i oficials- no veurem el fruit”.

I el president de l’ens professional que aglutina els procuradors encara diu que “el problema està en les resolucions dels casos vells i no en el treball de l’equip judicial”. Amb tot, conclou: “Compartim els punts aprovats però ens mantenim cautes amb la seva efectivitat a curt termini.” Mentrestant, els seus col·legues, els seus germans grans, els advocats, analitzaven aquest dimarts el document de principis sobre els canvis judicials que pressuposen el pla de xoc. En principi, aquest dimecres han de fer públiques les seves impressions.

Comentaris (3)

Trending