Rossell espera tenir aprovat el pla de xoc de la justícia aquesta tardor

La contractació de 26 persones hauria de permetre agilitzar el procés i que el Tribunal Constitucional no hagi de declarar vulnerat dret a un judici de durada raonable

Casadevall en el jurament del magistrat del Tribunal Constitucional, Joan Manel Abril.
Casadevall en el jurament del magistrat del Tribunal Constitucional, Joan Manel Abril.

El pla de xoc de la justícia hauria d'aprovar-se aquesta tardor, abans de les eleccions. Així ho espera el ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, per part de poder donar un impuls i agilitzar-la a través de la contractació de més personal. De fet, el Tribunal Constitucional sentència en nombroses ocasions a l'administració per vulneració a tenir dret a un judici de durada raonable.

La lentitud de la justícia, que tantes vegades ha assenyalat el Tribunal Constitucional, preocupa al Consell Superior de la Justícia i a l’executiu. “És una qüestió que s’ha de mirar de resoldre”, ha indicat el ministre de Justícia i Interior Josep Maria Rossell. S’estan fent passos amb el pla de xoc de la justícia que, actualment, es troba en tràmit parlamentari i que el ministre “espero i desitjo que, aquesta tardor, s’acabi aprovant”. Una urgència també apuntada pel president del Consell Superior de la Justícia, Enric Casadevall, que espera que “es pugui aprovar abans de les eleccions, perquè si no per nosaltres seria un desastre”. Cal recordar que l’administració ha d’indemnitzar quan es produeix una condemna per vulneració a tenir dret a un judici de durada raonable.

Casadevall espera que s'aprovi el pla de xoc de la justícia “abans de les eleccions, perquè si no per nosaltres seria un desastre”

A partir de la seva aprovació, com ha incidit el mateix Casadevall, “treure’m els edictes corresponents - administratius, oficials i secretaris judicials-. Un total de 26 persones que ens ajudaran a posar-nos al dia”, donant suport a les batllies especialitzades. Aquest increment de personal també anirà acompanyat “d’algun canvi legislatiu que ens ha de permetre treballar de forma més àgil”.

Segons han apuntat des del Consell Superior de la Justícia i el ministeri, els efectes d’aquest pla de xoc s’haurien de veure al cap de tres anys. “No sé si hi continuaran havent (lentitud). El que sí que puc dir és que des de la justícia es fa el màxim”, ha assegurat Casadevall. Tot i això, ha puntualitzat que “hi ha dossiers, com els de blanqueig i els de narcotràfics, que són molt complicats, intervén gent de països de sud-americà, s’han de fer videoconferències, comissions rogatòries. Són temes lents i complicats”.

De fet, s’haurà de veure si hi ha impacte o no, perquè, de moment les denúncies per lentitud al Tribunal Constitucional són “procediments del 2016, 2017 i 2018. Hem d’esperar als anys vinents per veure si aquestes dilacions cada vegada són menors”, ha assegurat el nou magistrat, Joan Manel Abril.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending