Recuperar una bossa llançada pel celobert amb 27 grams de cocaïna no mereix una expulsió

El Constitucional anul·la la sentència que avalava que es fes fora del país durant cinc anys la noia que l’endemà de Meritxell del 2020 va ser detinguda en ser descoberta amb el paquet pels agents que havien acudit en un immoble per una fuita d’aigua

Els fets van succeir en un immoble de l'avinguda Meritxell.
Els fets van succeir en un immoble de l'avinguda Meritxell. Toni Solanelles

Acudir a recuperar, a petició de la parella, una bossa llançada pel celobert que contenia 27 grams de cocaïna no és motiu suficient per fer fora del país a ningú. Així ho acorda el Tribunal Constitucional davant el recurs d’empara formulat per una noia detinguda l’endemà de Meritxell del 2020 en ser descoberta amb el paquet pels integrants d’una patrulla policial que havia acudit a un immoble arran d’un avís per una fuita d’aigua.

La dona, el seu company -que va assumir la titularitat de la droga- i altres residents en el que va ser considerat un ‘pis pastera’ de l’avinguda Meritxell van ser arrestats en relació amb aquella bossa que contenia 28 embolcalls de cocaïna. Com la resta de detinguts, la noia va ser processada i se li va aplicar una expulsió administrativa per deu anys que es va acabar rebaixant a cinc i que ara quedarà sense efecte. Recollir la bossa que s’havia amagat enmig de peces de roba interior “va motivar el processament de la recurrent i va ser considerat com a un motiu suficient per a la seva expulsió, ja que la recurrent no disposava d’un arrelament especial a Andorra, on vivia des de només uns quatre anys”.

Entrada a la presó de la Comella.

Relacionat

Ingressa a presó un dels detinguts en l’operació antidroga provocada per una fuita d’aigua

Però el Constitucional tomba el que han anat avalant els tribunals ordinaris. Recorda en el fonament de la seva decisió que l’expulsió està fonamentara “amb termes generals sobre l’únic fet que la recurrent va ser processada, sense que s’exposi de manera precisa el motiu pel qual aquest fet constitueix un risc per a la seguretat de l’Estat i per a l’ordre públic, i sense que s’hagin pres en consideració altres elements de l’assumpte”. Lamenta l’Alt tribunal que “no s’ha tingut en compte que la recurrent no té antecedents judicials ni penals, que no es mou dins el món de la droga, que va reunir-se amb la seva família amb motiu d’un reagrupament familiar l’any 2016, cosa que li va permetre acabar els estudis a Andorra i trobar una ocupació laboral ininterrompuda”.

A més a més, i des del mateix moment que els policies van començar a demanar sobre el paquet de cocaïna, va ser la parella de la jove qui en va admetre, sense dubtes, la propietat i tota mena de responsabilitat. Per tot plegat, conclou el Constitucional, “l’ordre administrativa d’expulsió es fonamenta en una motivació molt insuficient en dret i en una valoració parcial de les circumstàncies de la causa que vulneren de manera manifesta els drets a la jurisdicció i a obtenir una decisió fonamentada en Dret, reconeguts a l’article 10 de la Constitució, així com el dret a la vida privada familiar, reconegut a l’article 13 de la Constitució”.

Comentaris (3)

Trending