La ‘policia patriòtica’ va “cuinar” informació contra BPA per intentar obtenir dades dels Pujol

Nous àudios gravats pel controvertit comissari Villarejo donen a entendre que comandaments policials espanyols com Martín Blas va intercedir davant el Sepblac per mirar de collar Banco Madrid

Comentaris

Marcelino Martín Blas és un dels principals comandaments de la denominada 'policia patriòtica'.
Marcelino Martín Blas és un dels principals comandaments de la denominada 'policia patriòtica'. ARXIU

La ‘policia patriòtica’ espanyola va “cuinar” informació contra Banca Privada d’Andorra (BPA) per intentar obtenir dades de la família Pujol en la seva escalada obsessiva per intentar aturar l’auge de l’independentisme català. Nous àudios gravats pel controvertit comissari jubilat José Manuel Villarejo que han sortit a la llum aquest dimarts evidencien que en la voràgine de diversos comandaments policials per atacar dirigents polítics catalans, una de les seves derivades era la banca andorrana, convençuts que aconseguirien demostrar que l’ex-president català hi tenia una fortuna.

Diversos mitjans de comunicació espanyols es fan ressò d’uns àudios gravats per Villarejo -als quals ha tingut accés l’Altaveu- en què s’evidencia una trobada entre l’esmentat comissari i els seus homòlegs Marcelino Martín Blas i Pedro Esteban, que exercia a Catalunya el 2014. També participa de la conversa el director adjunt operatiu (DAO) de la policia nacional espanyola Eugenio Pino. Tots ells -Martín Blas i Pino estan encausats en el cas de l’atac a la sobirania andorrana per coaccions a dirigents de BPA- repassen les diverses actuacions o informacions que estan duent a terme per trobar elements per atacar l’independentisme català.

De les converses que han sortit a la llum pública, s’evidencia que el del Sepblac era un informe ‘forçat’ per la policia espanyola per atemorir els bancaris

En un moment donat, es posa sobre la taula el cas de la banca andorrana. En algun moment s’hi refereixen de forma genèrica -perquè deixen clar que Banca Mora (avui MoraBanc) no hi apareix per res- i en altres moments parlen de BPA. Això és al 2014, quan els Estats Units comencen el camí que acabarà amb la ‘martellada’ contra l’entitat bancària andorrana. En tot cas, i durant la conversa, Esteban exposa informacions que té i els dubtes que algunes d’elles puguin funcionar. I Martín Blas i Villarejo el calmen: “Això es cuina”, li diuen.

Qui va ser el comissari responsable de departament d’Afers Interns de la policia espanyola, que seria qui en dues ocasions a l’hotel Villamagna de Madrid es reuniria amb el CEO de BPA, Joan Pau Miquel, demana mantenir al marge tot allò relatiu al tema andorrà perquè està “calentet” i al·ludeix als seus contactes amb el Sepblac com una palanca més, un mecanisme més, per intentar collar el banc andorrà i, en aquest cas, la filial espanyola Banco Madrid perquè cedeixin i facilitin la informació que creuen que tenen sobre dirigents polítics catalans.

Tots els casos relatius a Banco Madrid s'han tancat a favor de l'entitat.

Relacionat

Espanya tanca la investigació sobre la filial de BPA concloent que no s’hi blanquejaven diners

De fet, quan l’agregat d’Interior a l’ambaixada d’Espanya a Andorra, l’inspector Celestino Barroso, contacta amb Joan Pau Miquel per advertir-lo que caldria que es reunís amb Félix Rodríguez, que durant les gravacions també queda clar que és el mot de guerra que adopta Martín Blas, Barroso evidencia que sap que el Sepblac té en marxa una investigació en relació a Banco Madrid. De les converses que han sortit a la llum pública, s’evidencia que era un informe ‘forçat’ per la policia espanyola per atemorir els bancaris.

Amb el temps, i per la via administrativa, com també les querelles obertes arran de la intervenció del 2015, que de la BPA i el regulador andorrà va fer el salt a Banco Madrid i el Banc d’Espanya, s’acabaria tancant la causa sense cap retret ni a la filial espanyola ni a la matriu andorrana que havia adquirit l’entitat a la Kutxa. Però aquells àudios que apareixen ara fruit de la guerra entre PSOE i PP pel ‘cas Pegasus’ deixa clar que la ‘policia patriòtica’ va fer les mil i una per embolicar qui fos per una causa major: la unitat d’Espanya.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending