Malestar en sectors de la Batllia perquè es pugui designar Alberca magistrat al Tribunal de Corts

Lamenten que no s’hagi fet cap convocatòria oberta per la plaça a mitja jornada que va deixar vacant Carolina Bailén i avisen que l’encara fiscal general s’haurà d’abstenir en multitud de causes

Alfons Alberca acaba ara el seu trajecte com a fiscal general de l'Estat andorrà.
Alfons Alberca acaba ara el seu trajecte com a fiscal general de l'Estat andorrà. Toni Solanelles

La possibilitat, gairebé segura, encara que no oficialitzada, que el fins ara fiscal general de l’Estat, Alfons Alberca, acabi desembarcant al Tribunal de Corts no agrada gens a la Batllia. Almenys en sectors més que notables de la primera instància judicial del país hi ha un malestar evident per aquesta opció. Són dos els elements que inquieten: un, que no hi ha hagut un procés obert per poder ocupar la plaça. L’altre, que creuen que Alberca s’haurà d’abstenir en no poques causes i, per tant, la feina que podrà fer serà més aviat poca.

El malestar ja s’hauria fet evident des dels òrgans de responsabilitat de la Batllia i el neguit s’hauria donat a conèixer, s’hauria traslladat, al Consell Superior de la Justícia, que és qui hauria de beneir el canvi de lloc de treball. L’equip que encapçalen Enric Casadevall i, sobretot, Clàudia Arias, que és qui voldria continuar dins de la cúpula judicial representant, justament, batlles i magistrats, que són els qui l’han d’elegir més aviat que tard, té una missió complicada damunt la taula, malgrat que evidentment també hi ha pressions d’altres bandes per consolidar el canvi de plaça d’Alberca.

Els batlles contraris al salt del fiscal general al Tribunal de Corts lamenten que no s’hagi convocat un procés de selecció obert, entre altres coses perquè és la forma natural que els titulars de places de la primera instància judicial tenen per pujar de categoria, encara que sigui en una plaça de mitja jornada, que és el lloc que va deixar vacant Carolina Bailén quan va consolidar la jornada sencera en el moment de la jubilació de Josep Maria Pijuan.

I l’altre gran element de discrepància és que encara hi ha moltes causes pendents en què d’alguna manera o altra Alberca ha participat. Per tant, respecte de totes elles, quan arribés el moment del judici al Tribunal de Corts, no en podria prendre coneixement jutjador. S’hauria d’inhibir, s’hauria d’abstenir de jutjar dites causes. Això vol dir més feina per a la resta i gens per a ell. I aquesta circumstància no agrada gens una part important dels juristes de la casa, que esperen que hi hagi un repensament de la situació, encara que, segons les fonts consultades, s’admet que és complicat.

Comentaris (21)

Trending