La investigació de la derivada andorrana de l’‘Operació Catalunya’ tira endavant

El Tribunal Superior de Justícia de Madrid deixa sense efecte la suspensió de la tramitació de la comissió rogatòria que implica Mariano Rajoy i altres integrants del seu govern i de la ‘policia patriòtica’ perquè no han acreditat cap dels perjudicis que invoquen

Comentaris

Mariano Rajoy arribant el 2015 a Andorra per la frontera del riu Runer acompanyat de Toni Martí i Cristóbal Montoro.
Mariano Rajoy arribant el 2015 a Andorra per la frontera del riu Runer acompanyat de Toni Martí i Cristóbal Montoro. SFGA

El Tribunal Superior de Justícia de Madrid ha deixat sense efecte la suspensió de la tramitació de la comissió rogatòria entre el Principat i Espanya en relació amb les querelles interposades contra Mariano Rajoy, Cristóbal Montoro, Jorge Fernández Díaz i altres membres tant de la cúpula política d’aquell govern espanyol com de la denominada ‘policia patriòtica’. Això vol dir que les autoritats judicials espanyoles donen llum verda a la investigació de la derivada andorrana de l’‘Operació Catalunya’, que tira endavant.

Era de preveure que la sala contenciosa-administrativa del TSJM tombaria les pretensions de Rajoy, que també van secundar els dos ex-ministres, de dilatar la causa. De fet, les accions que s’han fet, tant des del punt de vista penal com administratiu no eren res més que maniobres per guanyar temps i frenar el cas que investiga la Batllia. La posició de la fiscalia, que era contrària a la suspensió total de la tramitació de la comissió rogatòria ja era un bon indicador del resultat anunciat aquest dimecres pel TSJM. L’advocacia de l’Estat ha seguit el mateix camí.

Mariano Rajoy amb Jorge Fernández Díaz.

Relacionat

La fiscalia de Madrid s’oposa a paralitzar la investigació judicial de Rajoy a Andorra

Rajoy al·legava el perjudici que li podia causar la tramitació de la comissió rogatòria, perquè si mai es considera que se li han vulnerat drets fonamentals, la documentació sol·licitada per Andorra ja estarà al Principat i estant dipositada en una altra jurisdicció no es podria rescatar. La interlocutòria dictada aquest divendres és prou extensa. No en va, els magistrats havien d’argumentar bé la seva posició entenent que molt probablement la decisió serà recorreguda. Rajoy i cia volen guanyar temps per on sigui.

La interlocutòria inclou una síntesi àmplia de l’argumentari impulsat per Rajoy. Es queixa, per exemple, del fet que Celestino Barroso i Bonifacio Díez Sevillano hagin gaudit d’immunitat diplomàtica i ell no. La resolució, però, manté entre altres coses que la via contenciosa-administrativa no és el mecanisme per resoldre vulneracions fonamentals. O que hi ha aspectes que s’hauran de discutir en el debat sobre el fons de la qüestió perquè, recorda el tribunal, es posa en qüestió la tramitació d’una comissió rogatòria, que és, justament, un tràmit.

Mariano Rajoy signant del CDI amb Andorra a la Casa-Museu d'Areny Plandolit.

Relacionat

La maquinària judicial espanyola mira d’evitar que Rajoy hagi de respondre a Andorra

Els magistrats, en una interlocutòria àmpliament argumentada, asseguren que “resulta evident que hi ha suficients motius per no accedir a allò demanat” per Rajoy. I encara que deixa clar, òbviament, que “no es prejutja de cap manera la sentència definitiva”, és a dir, que no s’està discutint ni resolent sobre el fons de la qüestió, això és, si Rajoy, Fernández Díaz i cia van atacar la sobirania andorrana, la sala es mostra rotunda en el fet que l’ex-president espanyol intenta aturar el cas limitant-se a fer “invocacions genèriques i inconsistents”.

Etiquetes

Comentaris (10)

Trending