La maquinària judicial espanyola mira d’evitar que Rajoy hagi de respondre a Andorra

El Tribunal Superior de Justícia de Madrid paralitza de forma “urgent” la comissió rogatòria tramitada per la Justícia andorrana i que també implica els ex-ministres Fernández Díaz i Montoro

Mariano Rajoy signant del CDI amb Andorra a la Casa-Museu d'Areny Plandolit.
Mariano Rajoy signant del CDI amb Andorra a la Casa-Museu d'Areny Plandolit. SFGA

Que les autoritats espanyoles -especialment les judicials, que són les que més a prop han estat durant tot el combat contra l’independentisme català amb la maquinària política i policial- temen la derivada andorrana de la denominada ‘Operació Catalunya’ és evident i ho demostra el fet que aquest dilluns s’ha activat una mesura especialíssima per aturar de manera urgent la comissió rogatòria dictada per la Batllia en relació amb una causa en què està investigat l’expresident espanyol Mariano Rajoy per haver suposadament atacat la sobirania andorrana.

Els magistrats del Tribunal Superior de Justícia (TSJ) de Madrid han considerat pertinent deixar sense efecte per ara l’auxili judicial emès per la batlle Stephanie Garcia i han acordat concedir la mesura cautelaríssima sol·licitada pels ex-membres del Govern i ha donat trasllat a l’advocacia de l’Estat espanyol i a la fiscalia perquè es pronunciïn abans de les 2 de la tarda de dijous. Una vegada transcorregut aquest termini es resoldrà sobre la mesura cautelar sol·licitada.

La mesura es concedeix només “als efectes que pel ministeri de Justícia no es procedeixi a la devolució a les autoritats andorranes de la comissió rogatòria” fins que el tribunal pugui examinar en audiència els arguments de l’advocacia i la fiscalia sobre el fons de la mesura sol·licitada. El tribunal ha resolt de manera urgent, amb aquesta suspensió cautelar, a la impugnació feta per la defensa de Fernández Díaz contra la decisió de la secretaria d’Estat de Justícia -dictada el 30 de setembre- de no admetre el recurs d’alçada contra la resolució de la direcció general de Cooperació Jurídica Internacional de donar curs a la comissió rogatòria andorrana.

Mariano Rajoy amb cara de fastiguejat al Congrés.

Relacionat

L’entorn de Rajoy es mou per frenar la ‘querella andorrana’ després de no assolir-ho a Madrid

Caldrà veure l’impacte de la mesura però està clar que el fet que hagi anat tirant endavant la investigació contra Rajoy, Fernández Díaz, Montoro i altres càrrecs polítics i policials pel suposat atac a la sobirania andorrana que hauria tingut com a efecte la intervenció i enderroc de Banca Privada d’Andorra (BPA) i de la seva filial Banco de Madrid està causant un terratrèmol a Madrid. Els elements que hi ha sobre l’actuació de la ‘policia patriòtica’ són tan clars. I deixen tan en evidència en certa manera a les autoritats polítiques que es vol evitar qualsevol relliscada que acabi comportant un daltabaix monumental a nivell espanyol. I tot plegat en portes d’una comissió parlamentària d’investigació al Congrés, que també vol intentar aclarir què hauria passat amb implicació cap al Principat d’Andorra.

La suspensió de la tramitació de la comissió rogatòria i, per tant, la paralització de la maquinària a Andorra per tal que la batlle instructora del cas pugui reactivar la investigació començant a demanar comptes a tots els implicats. De fet, la instructora pretenia que li plantegessin a ella possibles dubtes de competència o altres que ja van fer servir Rajoy, Montoro i Fernández Díaz davant la Justícia espanyola per intentar parar el procediment. L’Audiència Provincial de Madrid els va venir a donar parcialment la raó però també va dir que ja no hi havia marge per estimar el que pretenien els exdirigents governamentals espanyols atès que la jutgessa ja havia fet els passos que havia de fer i no podia pas fer marxa enrere.

JUGADA PROCESSAL

La decisió del TSJM respon, asseguren fonts jurídiques consultades, a una nova jugada processal dels implicats. Aquesta vegada usant la via contenciosa administrativa. Fins ara no s’havia donat la raó a la paralització de la comissió rogatòria perquè, asseguren les fonts, no hi havia lloc. Però una vegada la petició ha saltat de l’administració a la judicatura la cosa ha canviat. I ara caldrà veure què passarà. D’entrada, sobta el fet que una desestimació de la ministra de Justícia datada el 30 de setembre, les mesures cautelaríssimes no s’hagin sol·licitat fins al 24 d’octubre, amb la qual cosa hauria de decaure la urgència, perquè ha passat gairebé un mes entre una decisió i la petició següent.

De ben segur, indiquen les fonts, els assessors dels querellats estan usant totes les armes legals al seu abast per dilatar tot el que pugui el procediment i evitar haver de respondre a les autoritats judicials andorranes. Segons les fonts jurídiques consultades, l’advocacia de l’Estat no hauria de donar pas raó a les pretensions, en aquest cas, de Fernández Díaz atès que representa els interessos del ministeri de Justícia que és qui ja havia donat llum verd per tal que Espanya complimentés la comissió rogatòria d’Andorra.

Etiquetes

Comentaris (9)

Trending